Spirulina należy do grupy tzw. „superfoods”. Ponadto dzięki swoim właściwościom leczniczym jest bardzo popularna na całym świecie. Obecnie te wodorosty uprawiane są w Afryce i Ameryce Południowej.
Spirulina to niebiesko-zielona alga, która swoją nazwę zawdzięcza spiralnemu kształtowi. Nazwa spirulina pochodzi od słowa spirala. Jej prozdrowotne właściwości docenili już starożytni Aztekowie.
 

Spirulina – co to jest?

Spirulina to nazwa niebiesko-zielonej algi, która rośnie w ciepłych wodach jezior Afryki oraz Ameryki Środkowej i Południowej. Uprawia się ją tutaj właśnie ze względu na duże zapotrzebowanie na tę roślinę, która jest wykorzystywana do produkcji kosmetyków, a także sprzedawana w postaci proszku lub kapsułek jako suplement diety. 
 
Spirulina jest dodawana między innymi do koktajli owocowych i warzywnych. Można ją również znaleźć w składzie dań, past i niektórych batonach energetycznych.
Z przyjemnością korzystają z tej algi sportowcy i osoby prowadzące aktywny tryb życia.
Składniki zawarte w spirulinie pomagają obniżyć poziom cholesterolu, a także zapobiegają chorobom serca.

Spirulina jako suplement diety

Spirulina jest jednym z najcenniejszych pokarmów ze względu na zawarte w niej składniki. Ma ostry smak. Nie spożywa się jej samodzielnie, ale jest dodawana np. do koktajli owocowych lub warzywnych oraz batonów energetycznych.
Przyjmowanie spiruliny jest całkowicie bezpieczne i nie ma negatywnych skutków ubocznych. Dostarcza organizmowi wielu cennych substancji.
 
spirulina

Algi – źródło spiruliny

Spirulinę od wielu lat pozyskuje się z hodowli alg, które mogą rosnąć praktycznie w każdym miejscu na świecie w środowisku wodnym o odpowiednio wysokiej wilgotności. Rośliny te nie mają rozwiniętych tkanek i są zdolne do autotrofii (samoodżywiania) poprzez fotosyntezę ze względu na ogromne zasoby chlorofilu.
 
Do alg należą np. cyjanobakterie, które lepiej znane są jako sinice (np. Arthrospira platensis i Arthrospira maxima), z których również można otrzymać spirulinę. To właśnie one mają charakterystyczny zielonkawo-niebieski kolor i dzięki rozwiniętym zdolnościom adaptacyjnym potrafią z łatwością przystosować się do różnych warunków.
 

Spirulina – właściwości

Spirulina może pochwalić się znaczną zawartością białka (czterokrotnie więcej niż mięso o tej samej wadze), choć nie tak dobrym składem aminokwasowym jak produkty pochodzenia zwierzęcego, ale lepszym niż większość produktów roślinnych. Suplementy diety zawierające tę algę mogą zatem uzupełniać dietę wegańską i wegetariańską w niezbędne aminokwasy potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ze względu na wysoką zawartość białka (60-70% masy) jest często określana jako „zielone mięso”.
 

Spirulina zawiera:

  • 8 niezbędnych aminokwasów, których organizm nie wytwarza,
  • witaminę B1 (w większych ilościach niż owoce i warzywa),
  • witaminę B2 (w ilościach do 20 razy większych niż w innych pokarmach),
  • witaminę B12 (2,5 razy więcej niż w wątrobie zwierzęcej),
  • kwas gamma-linolenowy - GLA.
 
Algi te są cennym źródłem witaminy A. Witamina ta jest niezbędna do prawidłowego widzenia, zachowania pełni zdrowia, a także odpowiada za stan włosów, skóry i paznokci. Witamina A występuje w spirulinie w postaci β-karotenu. 
 
Codzienna dieta jest często uboga w kwasy omega-3, które znajdują się w spirulinie. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kwasy omega-3 są również potrzebne do rozwoju mózgu. Spirulina zawiera również kwas gamma-linolenowy, który ma wpływ na obniżenie „złego” cholesterolu oraz zapobiega chorobom serca.
Spirulina jest źródłem wielu witamin, takich jak witamina A, C, D, E oraz witaminy z grupy B. Witaminy w naszej diecie pełnią szereg funkcji, między innymi wzmacniają układ odpornościowy i przyspieszają gojenie się ran. Jeśli chcemy zadbać o kondycję naszej skóry, włosów i paznokci, warto zwrócić uwagę na prawidłową podaż tych składników w diecie.
 
Żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym do funkcjonowania naszego organizmu. Jest częścią hemoglobiny, która jest odpowiedzialna za przenoszenie tlenu do komórek naszego ciała. Spirulina zawiera 28,5 mg żelaza, dzięki czemu jest idealnym dodatkiem do diet wegańskich, wegetariańskich i redukcyjnych.
 
spirulina

Jak działa spirulina?

Spirulina polecana jest przy wielu problemach zdrowotnych. Korzystnie wpływa na zdrowie:
 
Obniża ciśnienie krwi - dzięki zawartej fikocyjaninie. Japońscy naukowcy zgodnie stwierdzili, że stosowanie alg może odwrócić dysfunkcję śródbłonka w zespole metabolicznym (SM), który charakteryzuje się licznymi zaburzeniami zwiększającymi ryzyko rozwoju chorób układu krążenia oraz cukrzycy. Spirulina może nam pomóc w walce z powyższymi chorobami i zmniejszyć częstość ich występowania.
 
Zapobiega miażdżycy i udarom mózgu - Inne badania wykazały, że suplementacja spiruliną może zmniejszyć powierzchnię błony cholesterolowej wewnątrz aorty o 33% do 48%. Zwiększa to przepuszczalność naczyń krwionośnych, co również sugeruje, że spirulina może zapobiegać miażdżycy i udarom. Należy również zauważyć, że w badaniu zastosowano dietę wysokocholesterolową (HCD). To pokazuje, że regularne spożywanie spiruliny może odwrócić szkody spowodowane przez złą dietę. W połączeniu z odpowiednią, czyli zbilansowaną dietą, można utrzymać serce w dobrej kondycji.
 
Usuwa metale ciężkie z organizmu – według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wiele krajów na świecie boryka się z problemami związanymi z wysoką zawartością arsenu (zatrucie arszenikiem występuje nawet w krajach wysoko rozwiniętych). Naukowcy są zgodni, że najwięcej przypadków jest na Dalekim Wschodzie, czyli w Bangladeszu i Indiach, a także w Chile. Arsen najczęściej znajduje się w wodzie pitnej, którą ludzie spożywają na co dzień. Badania kliniczne potwierdziły, że w samym Bangladeszu aż 3% całego narodu ma objawy zatrucia arszenikiem. Bardzo ważne jest to, że nie ma swoistego leczenia zatruć, dlatego wprowadzono alternatywną metodę, jaką są algi.
 
Dwudziestu czterech pacjentów cierpiących na przewlekłe zatrucie arszenikiem otrzymywało spirulinę (250 mg) i cynk (2 mg) dwa razy dziennie, podczas gdy kolejnych 17 pacjentów otrzymywało tylko placebo. Wyniki pokazały, że zawartość arsenu w organizmie została zmniejszona nawet o 47% u badanych, którzy stosowali algi.
 
Przyspiesza rozkład tłuszczów oraz obniża poziom cholesterolu – dzięki wysokiej zawartości fenyloalaniny, która ogranicza apetyt. Błonnik zawarty w algach tworzy błonę śluzową na ścianach jelit, co zmniejsza wchłanianie tłuszczów i nadmiaru cukrów, pomaga normalizować poziom glukozy we krwi oraz obniża poziom cholesterolu. Pobudzając przemianę materii, spirulina jest w stanie znacznie ułatwić odchudzanie.
 
Zapobieganie nowotworom - Według danych z University of Maryland Medical Center, badania na zwierzętach wykazały, że spirulina zwiększa produkcję przeciwciał, białek zwalczających infekcje i innych komórek odpowiedzialnych za odporność, pomagając zapobiegać infekcjom i chorobom, takim jak rak. Według badań przeprowadzonych w kwietniu 2014 roku przez czeskich naukowców udowodniono, że spirulina może obniżać poziom cholesterolu we krwi i zawiera związki tetrapirolowe (które są silnie związane z cząsteczkami bilirubiny), silne przeciwutleniacze, a także substancje antyproliferacyjne.
 
 
Właściwości spiruliny zostały potwierdzone badaniami na zwierzętach. Ponadto liczne badania wykazały, że spirulina jest skuteczna przeciwko grypie, opryszczce i HIV. Może również stać się bardzo odpowiednim składnikiem diety dla osób palących lub regularnie przyjmujących leki. Ponieważ udowodniono detoksykujące działanie spiruliny na organizm ludzki.
 
Funkcja detoksykacji i potencjał ochronny, jaki oferuje spirulina, może uchronić nas przed marskością i uszkodzeniem wątroby, więc pomoże również osobom nadużywającym alkoholu. Ponadto zmniejsza stany zapalne w alergicznym zapaleniu błony śluzowej nosa i pomaga przy anemii poprzez zwiększenie produkcji czerwonych krwinek. Polecamy organiczną spirulinę w proszku, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do posiłków i napojów oraz pomoże dostarczyć organizmowi cennych składników odżywczych.
 

Spirulina i kontrola wagi

Przyjmowanie produktów zawierających spirulinę pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi. Zawarty w niej błonnik  wspiera skraca czas przebywania pokarmu w przewodzie pokarmowym, zwiększa objętości stolca i zwiększa częstotliwości wypróżnień.
Dodatkowo te zdrowe algi zawierają witaminy z grupy B, w tym biotynę , która wpływa na nasz metabolizm energetyczny.
 

Utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi

Coraz częściej słyszymy o chorobach cywilizacyjnych. Jedną z takich chorób jest cukrzyca typu 2. Niestety statystyki pokazują, że z roku na rok przybywa osób, które chorują na cukrzycę. Ponadto coraz więcej dzieci ma do czynienia z tą chorobą. Dlatego powinniśmy włączyć do naszej diety superfoods, takie jak spirulina, które mają wpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru.
 
spirulina

Spirulina – przeciwwskazania

Spirulina uznawana jest za produkt bardzo zdrowy i bezpieczny, jednak nie należy zapominać, że jak każdy inny produkt może również zaszkodzić. Przed rozpoczęciem stosowania tego produktu wskazane jest skonsultowanie się ze specjalistą. Właściwe dawkowanie jest niezwykle ważne.
 
Osoby, które nie powinny przyjmować spiruliny to: matki karmiące i kobiety w ciąży; dzieci (jeśli po konsultacji z lekarzem nie widzą przeciwwskazań); osoby zmagające się z chorobami autoimmunologicznymi; osoby przyjmujące leki krzepnięcia krwi lub leki immunosupresyjne; osóby cierpiących na fenyloketonurię.
 

Jak dawkować spirulinę?

Suplement diety należy dawkować zgodnie z zaleceniami producenta. Kapsułki są zwykle przyjmowane trzy razy dziennie. Jeśli chodzi o sproszkowaną spirulinę, rozpuścić jedną łyżeczkę proszku w 350 ml soku lub wodzie