Podobnie jak spirulina, chlorella jest bardzo odżywczą zieloną algą. Wraz ze spiruliną jest jednym z najpopularniejszych naturalnych suplementów diety. Oba są bogate w przeciwutleniacze, pomagają zapobiegać chorobom układu krążenia i regulują poziom cukru we krwi. Jednak chlorella ma również inne zalety.
Chlorella ma wysoką zawartość białka, do 50% i wielu witamin, od witaminy C, B, węglowodanów, przez zdrowe tłuszcze, po żelazo i błonnik. Jakie są więc zdrowotne właściwości chlorelli i w jakich chorobach może nam pomóc?

Czym jest chlorella i jak ją wybrać?

Chlorella to jednokomórkowa alga słodkowodna, która charakteryzuje się wysoką zawartością substancji prozdrowotnych. Znanych jest kilka gatunków chlorelli (np. chlorella pyrenoidosa czy chlorella vulgaris), przy czym poszczególne podgatunki najczęściej różnią się między sobą miejscem występowania. Jednak nazwy łacińskie niewiele znaczą dla większości ogółu populacji. Dlatego o wiele ważniejsze jest monitorowanie miejsca pochodzenia (zbioru) przy wyborze chlorelli jako suplementu diety.
Generalnie najlepsza chlorella pochodzi z Tajwanu lub Japonii. Aby ta słodkowodna alga mogła prawidłowo rosnąć i zachować wysoki stosunek użytecznych substancji, ważne jest, aby miała czyste środowisko, a przede wszystkim wystarczającą ilość światła słonecznego.
 

Jakie substancje zawiera chlorella?

Chlorella to jeden z zielonych superfoods.
W tej grupie znajdują się pokarmy, które wyróżniają się wysokim udziałem korzystnych dla organizmu substancji, z których główną substancją aktywną jest np. chlorofil. Dodatkowo chlorella i inne zielone superfoods (na przykład spirulina czy zielony jęczmień) są praktycznie nienaznaczone przez przemysł, dzięki czemu zachowują doskonałe wartości odżywcze bez zbędnej chemii, a organizm może przyswoić z nich składniki odżywcze w dużych ilościach.
Chlorella jest szczególnie bogata w witaminy i minerały. Wśród witamin zawiera między innymi kompleks witamin z grupy B, witaminę C i A. Spośród minerałów na szczególną uwagę zasługują żelazo, wapń i magnez. Ale to nie wszystko. Wszystkie niezbędne aminokwasy, beta-karoten i kwasy tłuszczowe można również znaleźć w chlorelli.
Ale najważniejsze są dwa składniki – czynnik wzrostu CFG i chlorofil. W szczególności czynnik wzrostu CFG gwarantuje szybki wzrost rzęs, a wprowadzony do organizmu człowieka wspomaga odnowę i regenerację komórek. Chlorofil wraz z dwiema innymi unikalnymi substancjami, sporopolleniną i chloreliną, zapewnia oczyszczanie organizmu z toksyn, reguluje parametry krwi oraz działa przeciwzapalnie.
chlorella i spirulina 

Właściwości chlorelli:

Daje energii

Udowodniono, że regularne stosowanie chlorelli poprawia jakość snu i dostarcza energii. Wynika to z jej niezwykle wysokich wartości odżywczych, które potrafią szybko odżywić organizm, a tym samym wspomóc jego regenerację.
Oczyszcza organizm z toksyn
Algi te mogą usuwać rtęć z krwi i komórek. Ponadto stanowią doskonałe uzupełnienie zwykłej kuracji mającej na celu usunięcie z organizmu substancji toksycznych, takich jak kadm, nikiel czy dioksyny.

Wspiera układ odpornościowy

Chlorella poprawia działanie układu odpornościowego poprzez zwiększanie produkcji komórek odpornościowych i substancji chemicznych, takich jak interferon. Niektóre badania potwierdziły nawet, że chlorella jest najpotężniejszym naturalnym suplementem diety, który znacząco wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego.

Wspiera zdrowie wątroby

Chlollera zdolność przetwarzania tłuszczów i toksyn oraz obniża poziom enzymów odpowiedzialnych za odciążenie obciążonej wątroby.
Poprawia problemy z trawieniem
10 g chlorelli dziennie łagodzi ból brzucha, skurcze, gazy, wzdęcia i inne problemy. Chlorella działa jak probiotyk, ponieważ zawiera witaminę D, beta-karoten i chlorofil.

Utrzymuje serce w zdrowiu

Zawiera wysoką zawartość witaminy B12, która jest również związana ze zdrowiem tętnic i liczbą krwinek.

Stabilizuje poziom cukru we krwi

Chlorella nie równoważy poziomu cukru we krwi, ale reguluje powstawanie i przetwarzanie cukru na poziomie komórkowym. Chlorella obniża również poziom cholesterolu i utrzymuje zdrowy poziom ciśnienia krwi.

Wspiera funkcje mózgu

Witamina B12 jest jedyną aktywną formą roślinną tej witaminy w tej konkretnej aldze, która pozytywnie wpływa na aktywność mózgu.
Wspiera zdrowie oczu
Chlorella zawiera substancje, które pozytywnie wpływają na zdrowie oczu. Substancje te to beta-karoten, alfa-karoten i luteina. Odżywiają wzrok i umożliwiają jego bezproblemowe funkcjonowanie.
 

Chlorella a spirulina - jaka jest różnica w zawartości substancji aktywnych?

Główne różnice między tymi dwoma zielonymi pokarmami są ukryte w ich składzie. Na przykład chlorella zawiera około 10 razy więcej chlorofilu niż spirulina, chlorella jest również bogatsza w żelazo, witaminę K  i fosfor. Ponadto w jej składzie można znaleźć specjalny czynnik wzrostu CGF, który wspomaga odnowę komórek nerwowych i wspomaga regenerację komórek. Ale to nie znaczy, że spirulina jest mniej korzystna.
W przeciwieństwie do chlorelli spirulina zawiera znacznie większy udział niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasu gamma-linolenowego oraz witamin B9 i B12. Dzięki temu doskonale wspomaga ukrwienie i dlatego jest odpowiedni dla osób z anemią. Ponadto spirulina należy do najbogatszych roślinnych źródeł białka, więc słusznie jest uważana za produkt odpowiedni dla wegetarian i wegan.
 

Dlaczego warto łączyć spirulinę i chlorellę?

Z uwagi na to, że każdy z tych superfoods zawiera nieco inne składniki aktywne oraz inny stosunek składników odżywczych, warto je ze sobą łączyć. Zwłaszcza jeśli czujesz się bardzo wyczerpany, zestresowany, Twoja dieta jest mało urozmaicona, masz problemy z trawieniem lub chcesz poddać się kuracji oczyszczającej. W przypadku spiruliny i chlorelli ich działanie jest zwielokrotnione.
Połączenie spiruliny z chlorellą wspomoże Twój organizm również w przypadku osłabionej odporności, problemów z zaparciami czy utratą wagi. Wysoka zawartość witamin i składników mineralnych korzystnie wpływa również na stan skóry i włosów. Więc nie tylko poczujesz się bardziej witalny po regularnym i długotrwałym stosowaniu, ale nawet będziesz wyglądać lepiej.
Jak ze wszystkim, nie należy przesadzać z chlorellą i spiruliną. Dlatego zacznij od małych dawek i stopniowo je zwiększaj. Ważna jest również obserwacja reakcji organizmu. Dla najlepszego efektu zaleca się przyjmowanie ich przed posiłkami oraz picie dużej ilości płynów.