Zioła i przyprawy służą do aromatyzowania potraw. Oprócz specyficznego smaku i zapachu, niektóre gatunki mają także pozytywny wpływ na zdrowie. Niektóre mogą przyspieszyć metabolizm, inne usprawnić spalanie tłuszczu, jeszcze inne wspomogą pracę układu trawiennego. Dlatego wiele z nich dodaje się do suplementów odchudzających. Które przyprawy sprawdzają się najlepiej?
Jak pikantne potrawy wpływają na zdrowie i smukłą sylwetkę?
Ostre i ogólnie pikantne potrawy mogą zwiększać uczucie sytości, zmniejszać uczucie głodu, zmniejszać nadmierny apetyt i ryzyko przejadania się.
 
Niektóre przyprawy, takie jak cynamon, kurkuma, kminek i chili przyspieszają metabolizm, a tym samym pomagają organizmowi spalić więcej kalorii. Stosowanie przypraw to także skuteczny sposób na ograniczenie nadmiernego i niezdrowego solenia.
 
Kminek i kurkuma mają właściwości przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe. Działają przeciwko szkodliwym bakteriom w jelitach i pomagają w utrzymaniu prawidłowej flory bakteryjnej.
 
Co więcej, częste spożywanie pikantnych potraw może również sprzyjać długowieczności. Według dużego badania z 2015 roku ryzyko przedwczesnej śmierci u osób, które jadły pikantne potrawy 6–7 razy w tygodniu, było o 14% niższe.
 
Inne korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania przypraw wymienionych poniżej obejmują właściwości przeciwzapalne. Mogą pomóc w walce z wieloma dolegliwościami zdrowotnymi, takimi jak bóle głowy, nudności, zapalenie stawów lub inne zaburzenia autoimmunologiczne.
 
Wiadomo również, że ostre przyprawy mogą zapobiegać rozwojowi komórek nowotworowych. Na przykład papryczki chili zawierają substancję kapsaicynę, która spowalnia wzrost, a nawet niszczy komórki nowotworowe. Kurkumina występująca w kurkumie ma podobny efekt, działając wyłącznie na komórki nowotworowe, pozostawiając zdrowe nietknięte.
 

13 rodzajów przypraw, które mogą sprzyjać utracie wagi

Rośliny, z których produkowane są przyprawy o pozytywnym wpływie na organizm człowieka, charakteryzują się różnym działaniem pod względem wpływu na metabolizm i utratę wagi:
 
Do ziół przyspieszających metabolizm zaliczają się przyprawy ostre, takie jak chili, imbir, cynamon, kurkuma, żeń-szeń czy pieprz.
Lepkie rośliny pokrywają ściany żołądka i w ten sposób zmniejszają głód. Do tej kategorii zalicza się lipę, aloes i siemię lniane.
Rośliny wolumetryczne z kolei zwiększają objętość pokarmu w żołądku. Jest to pokrzywa, mniszek lekarski lub rabarbar.
Mięta, dziurawiec zwyczajny i koper włoski hamują nadmierną produkcję soków żołądkowych, a kolendra wspomaga ich produkcję.
Poniższy przegląd obejmuje rodzaje przypraw, które mogą wspomagać funkcje metabolizmu poszczególnych składników odżywczych i przewodu pokarmowego, czy też radzić sobie z problemami trawiennymi.
 
  • imbir
  • pieprz cayenne
  • kurkuma
  • nasiona kminku
  • cynamon
  • czarny pieprz
  • koperek
  • tatarak
  • majeranek
  • kolendra
  • rukiew wodna
  • kardamon
  • goździk
  • Imbir
Imbir
Ta chińska przyprawa, stosowana jest jako naturalny lek w leczeniu przeziębień. Wzmacnia układ odpornościowy i stosowany jest przy problemach trawiennych, gdyż łagodzi rozstrój żołądka. Pomaga regulować hormony stresu. Ma działanie rozgrzewające, dzięki któremu może przyspieszyć metabolizm, niezbędny w odchudzaniu.
 
Imbir zawiera gingerole i shogaole, które stymulują cały szereg procesów biologicznych w organizmie. Otyłość jest jedną z najczęstszych przyczyn stresu oksydacyjnego. Może on prowadzić do niebezpiecznych stanów zapalnych w organizmie. Przeciwutleniające składniki imbiru skutecznie regulują ilość wolnych rodników i pomagają tłumić stany zapalne.
 
Czy wiesz, że…
Wyżej wymienione gingerole mogą stabilizować poziom cukru we krwi, a stabilny poziom cukru we krwi jest jednym z kluczowych czynników udanej utraty wagi.
Regularne spożywanie imbiru może znacznie zmniejszyć masę ciała i procent niebezpiecznej tkanki tłuszczowej brzusznej (wewnętrznej, trzewnej ).
Mężczyźni z nadwagą, którzy regularnie spożywali imbir, byli w stanie utrzymać uczucie sytości przez dłuższy czas po jedzeniu.

Pieprz cayenne

Nie ma to nic wspólnego z klasycznym pieprzem. Jest to mielona jedna z wielu czerwonych odmian papryczek chili. Zawiera substancję kapsaicynę, która jest przyczyną niezwykle ostrego smaku. Pieprz cayenne jest przeciwutleniaczem, działa antybakteryjnie, wzmacnia serce, tętnice i naczynia włosowate, wspomaga krążenie krwi i zmniejsza nadmierną krzepliwość krwi.
 
Jeśli chodzi o odchudzanie, wspomaga produkcję soków żołądkowych i śliny oraz pozytywnie wpływa na trawienie, pomaga także tłumić głód i zwiększa uczucie sytości. Dzięki działaniu rozgrzewającemu ma zdolność przyspieszania metabolizmu. Zawarta w nim kapsaicyna może nieznacznie zwiększać liczbę spalanych w ciągu dnia kalorii.
 
Czy wiesz, że…
Nie można przesadzać z papryczką chili. Kapsaicyna w większych ilościach może powodować krótkotrwały ból brzucha, biegunkę lub wymioty. Przyczyną jest nadmierne pobudzenie układu nerwowego.
 

Kurkuma

Pachnące przyprawy indyjskie wyróżniają się wyrazistym smakiem i jasnożółtym kolorem. Zawiera kurkuminę, która ma wpływ na zdrowie. Dlatego też nazywany jest indyjskim złotem lub indyjskim szafranem.
 
Zawiera przeciwutleniacze, działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, wzmacnia odporność, jest stosowana w leczeniu problemów skórnych i podobno zapobiega nowotworom. Dodawana jest do diet redukcyjnych, gdyż pomaga okiełznać apetyt, wpływa na metabolizm tłuszczów, wspierając tym samym redukcję tkanki tłuszczowej podskórnej.
 
Czy wiesz, że…
Przegląd 21 badań z udziałem ponad 1600 osób powiązał spożycie kurkuminy z niższą wagą, BMI i obwodem talii.
Według innego badania naukowego kurkumina stymuluje produkcję hormonu adiponektyny, który jest ważny dla prawidłowych funkcji metabolicznych.
Kurkuma jest częścią mieszanki przypraw zwanej curry.

Jak stosować kurkumę?

Wykorzystując kurkumę w kuchni, dodasz swoim kulinarnym kreacjom przyjemnego smaku, aromatu i koloru.
W tradycyjnej kuchni indyjskiej kurkumę najczęściej łączy się z imbirem, mlekiem kokosowym i zwykłym czarnym pieprzem.
Przygotuj złote mleko w domu, podgrzewając mleko, kurkumę i inne aromatyczne przyprawy.


Nasiona kminku

Kminek to jedna z podstawowych przypraw. Stosowany jest w kuchni europejskiej, meksykańskiej, azjatyckiej, afrykańskiej i polskiej. Znany jest ze swojego charakterystycznego smaku i aromatu. Ponadto charakteryzuje się szeregiem korzyści zdrowotnych, do których zalicza się zdolność do przyspieszania spalania tkanki tłuszczowej i ogólnej utraty wagi.
 
Jest używany na całym świecie nie tylko do aromatyzowania potraw, ale także do wspomagania zdrowego trawienia. Pobudza perystaltykę jelit, likwiduje wzdęcia i przyspiesza usuwanie niepożądanych substancji z organizmu. Ponadto żując kilka nasion kminku, może usunąć nieświeży oddech.
 
Czy wiesz, że...
W jednym z badań podzielono osoby z nadwagą na dwie grupy, aby porównać działanie kminku z działaniem leków odchudzających i placebo. Osoby stosujące zarówno leki, jak i kminek, straciły znaczną wagę. W tym samym czasie u osób spożywających kminek spadł poziom insuliny we krwi.
Inne badanie wykazało, że kobiety, które jadły jogurt z 3 gramami kminku dwa razy dziennie, straciły więcej kilogramów i tkanki tłuszczowej niż grupa kontrolna.

Cynamon

Jedna z najstarszych znanych przypraw charakteryzuje się wyrazistym aromatem i smakiem. Otrzymywany jest z wewnętrznej kory wiecznie zielonych drzew z rodzaju cinnamomum (cynamon) i jest szczególnie bogaty w substancje o działaniu przeciwutleniającym. Ma ogromne właściwości zdrowotne.
 
Zawiera olejki eteryczne poprawiające trawienie. Rozgrzewa także organizm, co docenisz szczególnie podczas diety redukcyjnej. Stosowany jest także w leczeniu chorób układu oddechowego i problemów ginekologicznych.
 
Czy wiesz, że...
Według jednego z zagranicznych badań cynamon stabilizuje poziom cukru we krwi, pomagając w ten sposób zmniejszyć uczucie głodu i apetytu.
Inne badanie sugeruje, że cynamon zawiera specyficzny związek, który naśladuje działanie insuliny i pomaga transportować cukier z krwiobiegu do komórek, gdzie może on zostać wykorzystany jako paliwo.

Wskazówka dotycząca wykorzystania cynamonu w kuchni

W naszym kraju cynamon najczęściej dodawany jest do słodkich deserów, kaszek śniadaniowych czy świątecznych ciasteczek. Można go jednak dodać do słonych potraw. Wspaniale smakuje w sosach pomidorowych i daniach indyjskich oraz z kuskusem.

Czarny pieprz

Ta powszechnie stosowana przyprawa ma korzystny wpływ nie tylko na końcowy smak potraw, ale także na zdrowie człowieka. Zawiera piperynę , która nadaje potrawom dobrze znany ostry smak. Jest doskonałym źródłem błonnika, magnezu, fosforu, żelaza, potasu oraz witamin K, C i B6.
 
Poprawia trawienie, zapobiega wzdęciom, wspomaga oddawanie moczu i pocenie się, zmniejsza apetyt i blokuje powstawanie komórek tłuszczowych, ułatwiając utratę zbędnych kilogramów.
 
Czy wiesz, że…
W badaniu przeprowadzonym w 2018 roku ludzie odczuwali mniejszy apetyt po spożyciu czarnego pieprzu.
Pieprz dodaje się do wody, aby złagodzić przekrwienie dróg oddechowych. Rozbija śluz, a jego naturalne podrażnienie sprzyja odkrztuszaniu.
Opóźnia procesy starzenia. Zapobiega plamom starczym, zwyrodnieniom i poprawia pamięć.
 

Koperek

Koper jest również powszechnym ziołem. Do gotowania wykorzystuje się świeże, suszone i marynowane liście. Zawiera substancje aktywne, które wspomagają pracę przewodu pokarmowego i łagodzą podrażniony żołądek, a także wpływają na układ nerwowy i poprawiają nastrój, co bardzo pomaga w okresie redukcji.
 
Czy wiesz, że…
Koper marynowany w occie jabłkowym poprawia metabolizm tłuszczów. Można go wykorzystać np. jako nietradycyjny dressing do sałatek.
W średniowieczu wierzono, że koperek ochroni ich przed czarownicami i demonami.
Rzymscy gladiatorzy nacierali koperkiem ręce i nogi przed walką, aby wzmocnić mięśnie.
Starożytni Grecy uważali koperek za skuteczny środek na czkawkę.

Tatarak

Tatarak to mniej znane zioło, które nie jest tak powszechnie stosowane w naszym kraju, a szkoda. Szczególnie dodaje się go do dań słodkich, a świeże liście nadają się do sałatek warzywnych. Pochodzi z Azji, a jego uprawa nie należy do najłatwiejszych.
 
W dziedzinie trawienia jest bezkonkurencyjnym pomocnikiem. Pomaga przy osłabieniu narządów trawiennych, złym trawieniu i wzdęciach, wspomaga wytwarzanie soków żołądkowych, łagodzi skurcze żołądka i pozytywnie wpływa na metabolizm.
 
Należy zachować ostrożność podczas stosowania zalecanej dawki. Większe dawki mogą powodować wymioty lub ból brzucha, a duże ilości mogą powodować halucynacje wzrokowe lub słuchowe.
 
Czy wiesz, że…
Tatarzy wierzyli w jego oczyszczającą moc. Według nich miał oczyścić wodę z zanieczyszczeń.
Według legendy noszenie przy sobie pokruszonego kłącza chroni przed udarem.
W Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych popularny jest kandyzowany tatarak.
Stosowany jest także jako składnik past do zębów, gum do żucia, likierów i perfum.



Majeranek

Majeranek to popularna przyprawa, tak często stosowana w kuchni polskiej, że zapomina się o jej dobroczynnych właściwościach dla zdrowia człowieka. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, rozkurczowe i moczopędne. Stosowany jest przy przeziębieniach i chorobach układu pokarmowego. Pomaga w odchudzaniu przyspieszając metabolizm, pobudzając trawienie i usuwając nadmiar wody z organizmu.
 
Czy wiesz, że…
Starożytni Grecy i Rzymianie uważali go za zioło miłości i afrodyzjak.
W Europie panny młode nosiły wianki majerankowe jako symbol miłości.

Kolendra

Aromatyczna kolendra korzystnie wpływa na trawienie. Korzystnie wpływa na pracę jelit i żołądka, wspomaga wydzielanie soków żołądkowych. Przyspiesza metabolizm i uczestniczy w wydalaniu szkodliwych substancji, zwłaszcza z jelit.
 
Kolendrę stosuje się przy niestrawności, pomaga przy wzdęciach, bólach brzucha i skurczach. Łagodzi dyskomfort po spożyciu tłustego posiłku, a w medycynie irańskiej ekstrakt z kolendry stosowany jest w celu zwiększenia apetytu.
 
Czy wiesz, że
Starożytni Grecy i Rzymianie używali go jako ważnego składnika preparatów leczniczych, perfum, win i likierów.
Jako afrodyzjak kolendra była dodawana do mikstur miłosnych i eliksirów zapewniających nieśmiertelność.

Rukiew wodna

Rzadziej stosowana aromatyczna przyprawa o lekko ostrym smaku przypominającym rzodkiewkę lub musztardę. Rukiew wodna nie poddaje się obróbce cieplnej ani suszeniu. Jej spożycie wspomaga metabolizm, trawienie, pracę nerek i produkcję soków żołądkowych.
 

Goździk

Znaną przyprawą jest suszony pączek drzewa tropikalnego, który może poszczycić się dużą zawartością substancji o właściwościach przeciwutleniających. Goździk wspomaga trawienie i stymuluje produkcję enzymów trawiennych. Pobudza także pracę jelit, łagodzi wzdęcia i działa uspokajająco.
 

Kardamon

Tę aromatyczną przyprawę rozpoznasz po intensywnym słodkim smaku przypominającym miętę. Pochodzi z Indii i jest używany na całym świecie. Prawdziwy kardamon korzystnie wpływa na prawidłowe trawienie.
 
Ponadto jest przydatnym pomocnikiem w walce ze skurczami żołądka, zgagą, wzdęciami, nudnościami, zaparciami oraz poprawia apetyt. Działa wzmacniająco na organizm, pomaga przy stresie, zmęczeniu, przepracowaniu czy depresji.
 
Czy wiesz, że…
Według jednego z badań, w którym badano cukrzycę u kobiet z nadwagą lub otyłością, istniał związek między spożyciem kardamonu a niewielkim zmniejszeniem obwodu talii.
Kardamon wykorzystuje się także do produkcji perfum i likierów, a w krajach Orientu dodaje się go do mielonej kawy.
Grecy i Rzymianie żuli nasiona kardamonu, aby oczyścić zęby i mieć świeży oddech.

Jak wykorzystać kardamon w kuchni

Kardamon jest szczególnie popularny w kuchni indyjskiej. Świetnie smakuje w połączeniu z gałką muszkatołową, cynamonem, goździkami i imbirem. Można z niego przygotować domową mieszankę curry, smaczną przyprawioną herbatę czy niezwykłą kawę. Dobrze komponuje się także z pieczoną jagnięciną.

Podsumowanie końcowe:
Przyprawy poprawią smak posiłków, a jednocześnie wspomogą trawienie i utratę wagi
Nie oznacza to oczywiście, że przyprawy są lekiem na nadwagę i otyłość. To tylko kolejna z wielu opcji ułatwiających i przyspieszających Twoją drogę do szczupłej sylwetki i lepszego zdrowia. Nie obejdzie się bez wysokiej jakości jedzenia i codziennych ćwiczeń.
 
Powyższe przyprawy mogą:
 
  • przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego,
  • usunąć wszelkiego rodzaju problemy trawienne,
  • wspomagają metabolizm poszczególnych składników odżywczych, zwłaszcza tłuszczów,
  • złagodzić stres i poprawić nastrój.