Doskonałość orzechów polega na tym, że świetnie smakują i zawierają dużą ilość dobroczynnych substancji. Staraj się dodawać je do każdego posiłku na różne sposoby, w różnej formie lub konsystencji. Mogą być składnikiem musli, batoników, herbatników i krakersów, czy też dosypywane do jogurtów i sałatek. Można je stosować przy wypieku chleba, w czekoladowych brownie, do deserów i ciast. Na pewno macie swoje ulubione orzechy, ale tym razem polecamy migdały. Porozmawiajmy o ich leczniczym działaniu.
Migdały całe łuskane fantastycznie smakują i mogą być zdrową przekąską gdy najdzie nas ochota na „coś dobrego”. Jednak wiele osób na ogół unika orzechów ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Mimo tego powinny one być włączone do zdrowej diety niezależnie od tego ile zawierają kalorii.
Migdały a działanie przeciwnowotworowe
Migdały są źródłem manganu, magnezu, wapnia (zawartość wapnia jest wyższa niż w mleku), selenu, żelaza i potasu. Zawierają przeciwutleniacze, błonnik i białka. Migdały należą do superfoods, które mają działanie przeciwnowotworowe.
Ponadto poprawiają jakość skóry, włosów, paznokci, kości, szkliwa zębów, serca i naczyń krwionośnych. To właśnie zawarta w nich witamina E zapewni Ci piękną i promienną skórę.
Migdały to także doskonała alternatywa dla alergików na mleko lub mąkę. Można z nich wytwarzać mleko migdałowe i mąkę migdałową.
Migdały chronią serce
W trzech badaniach przeprowadzonych w USA i na Uniwersytecie w Toronto w Kanadzie stwierdzono, że migdały chronią nas przed chorobami serca. Dlaczego?
Wynika to z ich unikalnego składu. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią 90 procent tłuszczu migdałowego, rozkładają „zły” cholesterol LDL i obniżają ciśnienie krwi.
Przeciwutleniacze, w tym witamina E, chronią przed wolnymi rodnikami. Potas stymuluje krążenie krwi, magnez pomaga w czynności mięśnia sercowego, miedź przyczynia się do krążenia tlenu i utrzymuje zdrowe naczynia krwionośne.
Nawiasem mówiąc, wyniki na 120 000 osobach biorących udział w teście na Uniwersytecie Harvarda potwierdziły, że wystarczy spożywać 150 gramów migdałów tygodniowo by odczuć ich prozdrowotne działanie.
Jak kupować migdały?
Przy zakupie wskazane jest kupowanie migdałów w łupinie ze względu na utlenianie.
Jednak rzadko można je znaleźć w takiej formie, dlatego należy raczej wybierać migdały łuskane. Można je łatwo obrać, mocząc je w wodzie przez noc. Następnego dnia skórkę można łatwo usunąć nawet bez gotowania na parze.
Migdały w kuchni
Migdały są prawdopodobnie najbardziej wszechstronnymi orzechami, a ich smak łatwo łączy się z innymi składnikami podczas pieczenia i gotowania.
Do pieczenia należy używać w szczególności mielonych migdałów, na przykład do ciast lub chleba. Świetnie smakują również rozgniecione jako składnik deserów.
Stwórz własne mleko migdałowe, które jest zdecydowanie zdrowsze i smaczniejsze niż te kupowane w sklepach. Możesz je wykorzystać podczas przygotowywania smoothie, musli czy owsianki.
Rodzaje migdałów
Jak przygotować mleko migdałowe?
Mocz migdały przez co najmniej 6 godzin w misce z wodą, następnie odsącz wodę.
- Włóż migdały do blendera razem z 4 szklankami świeżej wody.
- Włącz blender i miksuj składniki przez około 2-3 minuty, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
- Przelej zawartość blendera do sitka wyłożonego gazą lub specjalnej siatki do robienia mleka roślinnego.
- Wyciśnij zawartość sitka, aby uzyskać jak najwięcej mleka. Pulpę migdałową, która pozostała na sicie, można użyć do innych celów kulinarnych lub wyrzucić.
- Przelać mleko migdałowe do butelki lub pojemnika z pokrywką i przechowywać w lodówce przez około 3-4 dni.
Możesz również dodać do mleka migdałowego cukier lub słodzik, wanilię lub inne smaki, w zależności od Twojego gustu. Mleko migdałowe może być używane do kawy, herbaty, smoothie, wypieków lub spożywane na zimno.
Jak przygotować mąkę migdałową?
- Włóż migdały do miski z wodą i mocz przez co najmniej 6 godzin.
- Odsącz migdały z wody i osusz na papierowym ręczniku.
- Włóż osuszone migdały do blendera lub młynka do kawy.
- Zmiel migdały na drobną mąkę. Uważaj, aby nie mielić ich zbyt długo, aby nie uzyskały konsystencji pasty.
- Przełóż mąkę migdałową do sitka lub sitka wyłożonego gazą.
- Wstrząśnij sitkiem, aby usunąć większe kawałki migdałów.
- Przetrzyj mąkę migdałową przez sito, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Przechowuj mąkę migdałową w szczelnym pojemniku w chłodnym i suchym miejscu.
Jakie są rodzaje migdałów?
Istnieją różne rodzaje migdałów, oto niektóre z nich:
Migdał słodki - najbardziej popularny rodzaj migdałów, posiadający łagodny smak i miękki kremowy wnętrze.
Migdał gorzki - posiadający gorzki smak i nieco twardsze niż migdał słodki.
Migdał kalifornijski - pochodzący z Kalifornii, charakteryzujący się łupiną łatwo oddzielającą się od mięsistej części migdała.
Migdał włoski - pochodzący z Włoch, posiadający twardszą łuskę i mniejsze mięsiste wnętrze niż migdał kalifornijski.
Migdał hiszpański - pochodzący z Hiszpanii, zwykle mniej dostępny na rynku niż inne rodzaje migdałów, charakteryzuje się jednak intensywnym smakiem.
Migdał orientalny - pochodzący z Azji, zwykle mniejszy i bardziej gorzki niż inne rodzaje migdałów.
Warto jednak pamiętać, że w niektórych krajach termin "migdał" może odnosić się do innych rodzajów orzechów, takich jak np. orzechy ziemne czy orzechy nerkowca.