L-karnityna należy do związków naturalnie występujących w organizmie człowieka, czyli możemy ją wytworzyć sami. Aby tak się stało, w naszej diecie niezbędna jest obecność aminokwasów (metionina, lizyna), a także określonej ilości witamin, takich jak witamina C, B6 i niacyna.
Co więcej, L-karnitynę znajdziemy także w produktach pochodzenia zwierzęcego, szczególnie w mięsie takim jak wołowina, baranina, ryby oraz w niewielkich ilościach w wieprzowinie. L-karnityna jest zatem bardzo ważnym elementem suplementacji dla osób, które na co dzień nie jedzą mięsa. W przypadku osób spożywających mięso jego ilość również może być nie optymalna, dlatego czasami przydaje się dodatkowa suplementacja.
 

Jakie efekty daje stosowanie l-karnityny?

L-karnityna stosowana jest przede wszystkim w celu redukcji tkanki tłuszczowej. Odpowiada za transport wolnych kwasów tłuszczowych do mitochondriów, dzięki czemu możliwa jest produkcja energii i wykorzystanie zapasów w postaci tkanki tłuszczowej, która zgromadziła się w organizmie.
Można najprościej napisać, że obecność L-karnityny decyduje o tym, ile tłuszczu jesteśmy w stanie spalić na potrzeby energetyczne. A co więcej, będzie to powiązane z możliwością tworzenia ATP, a co za tym idzie, także z możliwościami energetycznymi organizmu.
W przypadku niedoboru L-karnityny tempo utraty tkanki tłuszczowej jest znacznie zmniejszone, a proces odchudzania trwa dłużej.
Właściwości energetyczne są często wykorzystywane przez sportowców wytrzymałościowych. Często spotykamy się z dodatkiem l-karnityny w diecie osób trenujących m.in. bieganie. Jej suplementacja wpływa także na opóźnienie występowania kwasu mlekowego w mięśniach, dzięki czemu są one w stanie pracować dłużej.
Ta funkcja pomoże również zredukować tkankę tłuszczową. Dopóki jesteśmy w stanie wykonać bardziej intensywny wysiłek, nasz organizm zużywa więcej energii.
 

Kiedy stosować l-karnitynę?

Podczas odchudzania czas przyjmowania l-karnityny nie ma większego znaczenia. Warto jedynie zadbać o to, aby przyjmować w ciągu dnia około 3-4 g suplementu.
 
Jeśli chodzi o działanie wspomagające wytrzymałość, tutaj dawka jest podobna i wynosi 2-3 g l-karnityny, którą warto zażywać 2 godziny przed wysiłkiem. Dzięki temu z powodzeniem możemy spożyć porcję l-karnityny wraz z posiłkiem przedtreningowym. Okazuje się jednak, że zastosowanie l-karnityny w połączeniu z 60-80 g węglowodanów w pożywieniu skutecznie wspomaga jej wchłanianie.
 
Trzecim bardzo ważnym działaniem l-karnityny jest jej działanie antyoksydacyjne, które skutecznie chroni organizm przed wolnymi rodnikami.
 
L-karnityna 1200 mg 60 tabletek - Medfuture

Jakie formy karnityny znamy?

Baza L-karnityny: W przeciwieństwie do innych form, jest to w 100% czysta forma karnityny. Jest stabilna tylko w postaci płynnej i charakteryzuje się dobrą wchłanialnością.
L-winian L-karnityny: Jest to połączenie czystej L-karnityny i soli (winian = winian, sól kwasu winowego). Jest powszechnie stosowana w tabletkach lub kapsułkach. Przyjmuje się, że ma dobry wpływ na wyniki sportowe.
Acetylo-L-karnityna (ALCAR): Ta forma jest najczęściej stosowana podczas stosowania karnityny w celu wspomagania aktywności mózgu.
Propionylo-L-karnityna (GPLC): Ta forma jest specyficzna dla mięśni szkieletowych i mięśnia sercowego. Może dzięki temu dostarczać im energii bez obecności tlenu, a jednocześnie powstaje z niej NO (tlenek azotu), który bierze udział w rozszerzaniu naczyń krwionośnych. Umożliwia to większy dopływ składników odżywczych i tlenu do pracujących mięśni, co pozwala uzyskać maksymalne wyniki sportowe.
D-karnityna: Jest to nieaktywna forma karnityny. Ponadto może nawet zapobiegać tworzeniu się L-karnityny (formy aktywnej), a tym samym prowadzić do jej niedoboru. Nie należy jej stosować w suplementach diety, ponieważ organizm nie jest w stanie jej  właściwie wykorzystać.
 

O czym powinieneś pamiętać?

l-karnityna skutecznie wspomaga wykorzystanie tłuszczów na potrzeby energetyczne,
jest ważnym uzupełnieniem diety dla osób odchudzających się,
skuteczna dawka to 3-4 g suplementu w ciągu dnia dla osób odchudzających się, a dla sportowców wytrzymałościowych 2-3 g przed wysiłkiem fizycznym,
aby skutecznie wspomóc proces odchudzania, warto połączyć L-karnitynę z piperyną i chromem
 

Jakie skutki uboczne ma stosowanie l-karnityny?

Stosowanie L-karnityny może potencjalnie prowadzić do wystąpienia różnych skutków ubocznych. Jednakże należy pamiętać, że nie każda osoba doświadcza tych skutków, a ich nasilenie może się różnić w zależności od organizmu. Oto niektóre z potencjalnych skutków ubocznych stosowania L-karnityny:
Problemy żołądkowo-jelitowe: Niektórzy ludzie mogą doświadczać nudności, wymiotów, biegunki lub bólów brzucha po zażyciu L-karnityny.
Zmiany zapachowe: Wysokie dawki L-karnityny mogą prowadzić do zmiany zapachu ciała lub moczu.
Problemy z sercem: Długotrwałe stosowanie wysokich dawek L-karnityny może prowadzić do zwiększenia ryzyka wystąpienia problemów z sercem u osób z istniejącymi schorzeniami sercowymi.
Problemy hormonalne: Niektóre badania sugerują, że stosowanie L-karnityny może mieć wpływ na poziomy hormonów, takich jak testosteron. Jednakże mechanizm i skutki tych zmian nie są jeszcze w pełni zrozumiałe.
Interakcje lekowe: L-karnityna może mieć interakcje z niektórymi lekami, dlatego ważne jest skonsultowanie się z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji, zwłaszcza jeśli osoba przyjmuje inne leki.
Alergie i reakcje skórne: U niektórych osób mogą pojawić się reakcje alergiczne lub reakcje skórne po przyjęciu L-karnityny.