Kwasy omega-3 pomagają zapobiegać chorobom, zachować młodość i poprawiać nastrój. Dostarczając wystarczającą ilość kwasów tłuszczowych omega-3, możesz uniknąć zwyrodnienia plamki żółtej, choroby Alzheimera, alergii lub chorób serca. Kwasy omega-3 są szczególnie potrzebne kobietom w ciąży i małym dzieciom. Dowiedz się, czym są kwasy tłuszczowe omega-3, jakie mają właściwości i co powoduje ich nadmiar lub niedobór.
Czym są kwasy tłuszczowe omega-3?
Kwasy tłuszczowe omega-3 są wyjątkowym budulcem naszych komórek. Dzięki nim lepiej pracuje błona komórkowa, co usprawnia wszystkie procesy życiowe. Nie sposób wymienić korzyści, jakie przynoszą nam kwasy omega-3.
Kwasy omega-3 należą do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a konkretnie do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Wyróżniamy dwie grupy NNKT:
- omega-3
- omega-6
Omega-3 obejmują kwas linolenowy (ALA). Jest substratem do tworzenia kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA), a jego zalecane spożycie to 0,5%.
Jakie są rodzaje kwasów omega-3?
Niestety organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć kwasów tłuszczowych omega-3, dlatego jedynym sposobem na ich pozyskanie jest spożywanie produktów, które je zawierają lub uzupełnianie ich poprzez suplementami diety.
Kwasy omega-3 obejmują:
Kwas linolenowy (ALA), który podobnie jak witamina C jest jednym z najlepszych przeciwutleniaczy. Określany jako niezbędny kwas tłuszczowy, zwiększa ilość glikogenu w wątrobie oraz poprawia wydolność tlenową mięśni. Produkty bogate w kwas linolenowy pozytywnie wpływają na koncentrację, zwiększają odporność na stres oraz poprawiają wygląd skóry regulując gospodarkę lipidową naskórka wykazując jednocześnie działanie przeciwstarzeniowe.
Kwas eikozapentaenowy (EPA) działa przeciwzapalnie, obniża poziom złego cholesterolu oraz zapobiega rozwojowi insulinooporności i cukrzycy typu II. typ. Kwas DHA ma bardzo istotny wpływ na funkcjonowanie organizmu dzieci i niemowląt, ponieważ dzięki niemu układ nerwowy i poznawczy maluchów może prawidłowo funkcjonować.
Kwas dokozaheksaenowy (DHA) odpowiada za stabilizację ciśnienia krwi i zapobieganie miażdżycy, reguluje gospodarkę hormonalną oraz wpływa na usuwanie toksyn z organizmu. Ponadto DHA wspiera układ nerwowy poprawiając przepływ krwi do mózgu
Wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 na organizm człowieka
Kwasy tłuszczowe omega-3:
- Mogą chronić przed rakiem
- Poprawiają pracę mózgu
- Poprawiają wzrok
- Wspomagają pracę serca
- Wzmacniają kości
- Zapobiegają alergiom i wzmacniają odporność
Właściwy stosunek omega 3 i 6 to podstawa!
Aby być zdrowym, potrzebujemy omega-3 i omega-6 w odpowiednich proporcjach. Stosunek kwasów omega-3 i omega-6 powinien wynosić od 1:1 (tzw. „złoty stosunek”) do 1:5-6.
Niestety, dieta przeciętnego człowieka nie spełnia tych wymagań. Dlaczego? Spożywamy za dużo tłuszczów roślinnych, które są źródłem omega-6, a za mało ryb, które są bogate w omega-3. Jednocześnie nadmiar kwasów omega-6 zmniejsza korzystne działanie kwasów omega-3.
Kwasy omega-3 poprawiają pracę mózgu
Nasza zdolność do myślenia, rozumienia, zapamiętywania, a nawet bycia kreatywnym przez całe życie w dużej mierze zależy od tego, czy regularnie uzupełniamy poziom kwasów tłuszczowych omega-3. Ludzie, którzy jedzą dużo ryb, mają bystrzejszy umysł na starość i są mniej podatni na chorobę Alzheimera i demencję.
Kwasy omega-3 u kobiet w ciąży
Przyjmowanie kwasów omega-3 w czasie ciąży jest szczególnie ważne nie tylko dla mamy, ale także dla dziecka. Od początku życia płodu wpływają na kształtowanie się i aktywność mózgu. Wykazano, że kobieta, która spożywa odpowiednie ilości kwasów tłuszczowych omega-3 podczas ciąży, rodzi bardziej inteligentne i większe dziecko. Kwasy omega-3 poprawiają przepływ krwi do mózgu oraz przepływ impulsów nerwowych między istotą szarą i białą. Dlatego dzieci, które spożywają odpowiednią ilość kwasów omega-3, lepiej się rozwijają, nie mają problemów z koncentracją i są bardziej sprawne.
Kwasy omega-3 poprawiają widzenie
Kwasy tłuszczowe omega-3 są częścią siatkówki. Ich brak w diecie matki stwarza ryzyko wystąpienia retinopatii wcześniaczej (choroba ta może prowadzić do całkowitej utraty wzroku). Dzieci, które nie jedzą ryb, są zwykle bardziej podatne na wady wzroku i mają słaby wzrok. Brak kwasów omega-3 w starszym wieku może być przyczyną zwyrodnienia plamki żółtej. Jest najczęstszą przyczyną utraty wzroku u dorosłych.
Kwasy omega-3 wspomagają pracę serca
Badania pokazują, że jedzenie więcej niż jednego posiłku rybnego tygodniowo zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób serca o ponad 50% (w porównaniu do osób, które w ogóle nie jedzą ryb lub jedzą ryby tylko raz w miesiącu).
W przypadku osób po zawale serca ryzyko to zmniejsza się o 42%. Kwasy omega-3 działają przeciw arytmii, więc osoby z ich dużą zawartością we krwi umierają na zawał serca dwa razy częściej niż osoby, które nie mają tych kwasów (nagłe zaburzenia rytmu serca podczas zawału serca zagrażają życiu).
Kwasy omega-3 mają zdolność rozrzedzania krwi i zapobiegania przywieraniu krwinek do uszkodzonych ścian naczyń, zapobiegając w ten sposób tworzeniu się skrzepów i zatorów.
Działają także przeciw procesom zapalnym w tętnicach prowadzącym do ich stwardnienia, obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) i podwyższają poziom dobrego cholesterolu (HDL), zmniejszając tym samym tempo miażdżycy.
Kwasy omega-3 wzmacniają kości
Potrzebujemy kwasów omega-3 dla zdrowych kości. Chronią one przed artretyzmem, łagodzą ból i sztywność towarzyszącą chorobom reumatycznym. Ułatwiają również wchłanianie wapnia, dlatego są niezastąpione w profilaktyce i leczeniu osteoporozy.
Kwasy tłuszczowe omega-3 na alergie i odporność
Najnowsze badania potwierdzają, że kwasy tłuszczowe omega-3 zapobiegają alergiom i wspomagają ich leczenie. Ponadto zwiększają naturalne siły obronne organizmu.
Objawy niedoboru kwasów tłuszczowych omega-3 obejmują:
- alergię
- osłabioną odporność i częste infekcje
- zaburzenia koncentracji i pamięci
- miażdżycę
- problemy z suchą skórą
- łamliwość i wypadanie włosów
Przyczyny i objawy nadmiaru kwasów omega-3
Nadmierna ilość kwasów omega-3 w organizmie może być spowodowana nieprzestrzeganiem zaleceń dotyczących spożywania produktów lub środków zawierających kwasy z tej grupy. Konsekwencją takiego zachowania może być wystąpienie biegunki, która jest skutkiem spożywania zbyt dużej ilości tłuszczu.
Ponadto zbyt duże dawki kwasów omega-3 mogą nasilać działanie leków przeciwzakrzepowych, dlatego osoby mające problemy z krzepliwością krwi powinny zachować szczególną ostrożność podczas ich podawania.
Kwasy tłuszczowe omega-3 – źródła pokarmowe
Kwasy omega-3 występują głównie w:
- rybach
- skorupiakach np. krewetki.
- migdałach
- orzechach włoskich
- olejach roślinnych (olej lniany, arachidowy i rzepakowy).
Cennym źródłem omega 3 i omega 6 są wysokiej jakości miękkie margaryny, których głównym składnikiem są oleje roślinne.
Jeśli nie spożywasz wystarczającej ilości wyżej wymienionych pokarmów, wskazane jest uzupełnienie kwasów tłuszczowych Omega 3 z zewnątrz za pomocą suplementów diety. Odpowiednim suplementem diety jest preparat Omega 3-6-9 Medfuture.
Należy pamiętać, że NNKT ulegają zniszczeniu po podgrzaniu. Kwasy omega 3 i omega 6 spełnią zatem swoje funkcje, jeśli nie zostaną poddane procesowi smażenia.
Jak dawkować kwasy omega-3?
Zalecana dawka kwasów omega-3 zależy od wieku, płci i stanu zdrowia osoby. Według Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego, osoby zdrowe powinny spożywać co najmniej 1 porcję ryb (ok. 85-140 g) dwa razy w tygodniu, które zawierają około 500 mg kwasów omega-3 EPA i DHA. Dla osób z chorobą serca lub wysokim ryzykiem chorób serca, zalecana dawka EPA i DHA wynosi od 1 do 4 gramów dziennie, zgodnie z zaleceniami lekarza.