Co to jest witamina C?
Witamina C bierze udział w wielu procesach biochemicznych zachodzących w organizmie. Składnik ten kojarzony jest przede wszystkim z układem odpornościowym oraz kolagenem, którego naturalną produkcję wspomaga.
Jednak organizm nie jest w stanie sam wytworzyć witaminy C, dlatego konieczna jest jej codzienna suplementacja. Lekarze są zgodni co do tego, że zalecana dzienna dawka witaminy C to 80 do 10 miligramów.
Co powinniśmy wiedzieć o witaminie C?
Witamina C jest rozpuszczalnym w wodzie przeciwutleniaczem. Uczestniczy w syntezie kolagenu i jest niezbędna do wielu procesów zachodzących w organizmie, m.in. do syntezy hormonów, produkcji energii w metabolizmie, pomaga w przyswajaniu żelaza niehemowego (ze źródeł roślinnych). Jako przeciwutleniacz chroni ważne struktury – białka, tłuszcze i DNA przed utlenianiem i uszkodzeniami. Oczyszcza naczynia krwionośne z cholesterolu, a także normalizuje metabolizm cholesterolu. Bierze również udział w regulacji ciśnienia krwi. Zwiększa odporność na nowotwory (zmiany nowotworowe), pomaga w regeneracji chorych tkanek i komórek, zwiększa aktywność leukocytów. Podawanie dużych dawek witaminy C w chorobach wirusowych przynosi niezwykle korzystne efekty.
Kiedy człowiek jest chory, organizm potrzebuje dużo więcej przeciwutleniaczy, ponieważ w organizmie dochodzi do stanu zapalnego, a co za tym idzie, powstaje dużo więcej rodników tlenowych (co powoduje stres oksydacyjny, a co za tym idzie organizm potrzebuje przeciwutleniaczy, które właśnie chronią komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki). Udowodniono, że osoby chore mają niski poziom witaminy C. Kiedy walczą z infekcją, sepsą, rakiem, operacją, urazem, oparzeniami i stresem, poziom witaminy C zmniejsza się, ponieważ właśnie w tych warunkach zużycie witaminy C jest dużo większe. W związku z tym należy wtedy znacznie zwiększyć dzienną dawkę witaminy C. Witamina C może być również podawana dożylnie (w postaci wlewu dożylnego), dzięki czemu możliwe jest uzyskanie jej znacznie wyższego stężenia w osoczu, dzięki czemu jest ona lepiej i łatwiej przyswajalna dla tkanek.
Jeszcze nie tak dawno ludzie nie wiedzieli zbyt wiele o znaczeniu witamin. Choć już kilka wieków temu wiadomo było, że brak pewnych substancji powoduje choroby, nie było wiadomo, że to właśnie witaminy, których odpowiednia ilość jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Czy nasza dieta wystarczy, aby uzupełnić witaminę C?
Dziś witaminę C możemy suplementować przez cały rok, czy to w postaci owoców, warzyw, kapsułek, tabletek, czy też w postaci płynnej. Niektórzy są zwolennikami tego, że najlepiej suplementować witaminy z naturalnych źródeł, a nie przyjmować je w postaci preparatów. Ale czy naprawdę możliwe jest uzupełnianie witamin z pożywienia w takiej ilości, jakiej potrzebuje nasz organizm? Warzywa i owoce są najbardziej idealnym źródłem witamin dla naszego organizmu. Trzeba tylko uczciwie przyznać, że dzisiejsze owoce i warzywa, ani w jakości ekologicznej, ani uprawiane we własnym ogródku, ze względu na zanieczyszczone środowisko, glebę, wodę i powietrze, nie zawierają tak dużych ilości witamin, które pokryłyby naszą dzienną dawkę.
Nie mówiąc już o czasie, kiedy nasz organizm walczy ze stresem, infekcją lub inną chorobą. Niemniej jednak należy jeść dużo warzyw i owoców, ponieważ zawierają one również wiele innych korzystnych i ważnych substancji. Najlepszymi naturalnymi źródłami witaminy C na naszym terenie są głównie owoce dzikiej róży, kapusta kiszona, suszone śliwki, pietruszka, cebula, czosnek, jabłka, rokitnik, czarna porzeczka, truskawki, chrzan, papryka, rukiew wodna, pietruszka, pokrzywa. Cytryny i pomarańcze są również dobrym źródłem witaminy C. Spożywanie dużej ilości owoców cytrusowych jako źródła witaminy C jest dobrym pomysłem, ale tylko w ciepłe dni. Jeśli zimą spożywamy dużo owoców cytrusowych, wychładzają one nasz organizm i tym samym go osłabiają.
Kiedy potrzebujemy więcej witaminy C?
W przypadku stresu i zagrożenia infekcją lub przy objawach chorobowych konieczne jest kilkukrotne zwiększenie dawki witaminy C. Większą jej ilość potrzebują również palacze i osoby spożywające alkohol (wątroba, która wytwarza enzym ułatwiający usuwanie alkoholu z krwi, zależna jest w tej funkcji od witaminy C, im mniej witaminy C w organizmie, tym dłużej trwa zatrucie alkoholowe), diabetycy, osoby przyjmujące dużo aspiryny, osoby często spożywające mięso z azotanami (wędliny, kiełbasy, salami itp.), także mieszkających w pobliżu ruchliwych dróg, przyjmujących leki lub antykoncepcję, także w przypadku długotrwałych, przewlekłych chorób lub w przypadku stresu.
W czasie, gdy jesteśmy względnie zdrowi i nie odczuwamy znacznego stresu, nasz organizm zużywa do 30 mg witaminy C na kilogram masy ciała dziennie. Kiedy jednak już „złapaliśmy” infekcję, jesteśmy w dużym stresie lub mamy do czynienia z problemem zdrowotnym, zużycie witaminy C znacznie wzrasta. Organizm zużywa wtedy 60 mg lub więcej witaminy C na kilogram wagi dziennie.
Ilość witaminy C jest również ściśle związana z oznakami starzenia, ponieważ istnieje związek między wartościami kwasu askorbinowego a hormonami produkowanymi przez gonady. Brak witaminy C bierze udział w powstawaniu zmarszczek, ciemnych plam na skórze itp. Przyjmowanie witaminy C i stosowanie jej zewnętrznie na skórę może spowolnić te objawy. Badania pokazują, że oznaki starzenia są powiązane właśnie z kolagenem (witamina E i A, czyli retinol, również biorą udział w utrzymaniu młodości).
Witaminę C można znaleźć jako dodatek E300 w żywności, gdzie jest stosowana jako przeciwutleniacz, np. w sokach owocowych, w piekarnictwie i przemyśle mięsnym, gdzie zmniejsza utlenianie tłuszczów, a tym samym zapobiega powstawaniu substancji rakotwórczych. Stosowana jest również jako środek konserwujący i pomaga zachować kolor mięsa, trwałość mleka w proszku, zapobiega mętnieniu piwa, płowieniu soków owocowych itp.
Jak objawia się niedobór witaminy C?
- Może wystąpić niedokrwistość.
- Występują powtarzające się choroby i infekcje.
- Mięśnie kurczą się.
- Występuje krwawienie podskórne.
- Krwawienie może występować częściej.
- Kości stają się kruche.
- Stawy puchną.
W przypadku niedostatecznego spożycia witaminy C z normalnej diety odpowiednia jest jej suplementacja w postaci proszku lub ekstraktów z roślin takich jak dzika róża czy acerola.