Erytrytol vs. inne alkohole cukrowe
Erytrytol w porównaniu do cukru
ZALETY ERYTRYTOLU
- naturalny, pozyskiwany jest z naturalnych surowców
- organizm rozpoznaje tę substancję i sam ją wytwarza
- zero kalorii, indeks glikemiczny wynosi 0
- jest niskowęglowodanowy
- nie zwiększa poziomu cukru we krwi, wartość jednostki wymiennej wynosi 0
- bez posmaku
- jest bezglutenowy
- otrzymywany w procesie fermentacji z surowców naturalnych
- smakuje i wygląda jak cukier
- delikatny dla zębów
- zapobiega rozwojowi bakterii w jamie ustnej, które powodują powstawanie próchnicy i kamienia
- nadaje się zarówno do pieczenia, jak i gotowania
- odpowiedni dla diabetyków, wegetarian, wegan i osób z celiakią, w celu redukcji masy ciała
- krótko mówiąc, dla każdego, kto zwraca uwagę na swój styl życia
Słodzik |
Glik. indeks |
(kcal/g) |
Słodycz kontra cukier |
Sacharoza (cukier) |
65 |
3.9 |
1 |
Erytrytol |
0 |
0,2 |
0,7 |
Ksylitol |
13 |
2.4 |
1 |
Mannitol |
0 |
1.6 |
0,6 |
Sorbitol |
9 |
2.7 |
0,6 |
Maltitol |
35 |
2.1 |
0,9 |
Laktytol |
6 |
1.9 |
0,35 |
Sukraloza |
0 |
0 |
320 - 1000 |
Słodzik |
Efekty |
Skutki uboczne |
Erytrytol |
Wysoka tolerancja trawienna, wychwytuje wolne rodniki i poprawia zdrowie zębów, łatwo rozkładane przez organizm. |
Nie obserwuje się znaczących skutków ubocznych. Wyjątkowo może wystąpić zgaga, wzdęcia i biegunka. Zaleca się nie przekraczać dawki 50 g na dobę (osoba dorosła). |
Ksylitol |
Likwiduje nieświeży oddech, chroni zęby, wspomaga wchłanianie wapnia i witamin z grupy B. |
Zwiększa produkcję śliny, działa przeczyszczająco i powoduje problemy trawienne. |
Mannitol |
Chroni zęby przed próchnicą, pomaga w leczeniu astmy i kaszlu. Łatwe do usunięcia z ciała. |
Dawka większa niż 20 mg/1 kg masy ciała może powodować bóle brzucha, wzdęcia i biegunkę. |
Sorbitol |
Chroni zęby przed próchnicą. |
20-30 g dziennie powoduje bóle brzucha i problemy trawienne. Dawki powyżej 50 g na dobę mogą powodować zaburzenia wchłaniania składników odżywczych w jelitach i biegunkę osmotyczną. |
Maltitol |
Chroni zęby przed próchnicą, wspomaga wchłanianie minerałów w organizmie. |
Może powodować wzdęcia i biegunkę. |
Laktytol |
Chroni zęby przed próchnicą, wspomaga namnażanie się bakterii probiotycznych, obniża pH jelit i wspomaga wchłanianie minerałów. |
W dawce większej niż 20 g powoduje biegunkę i wzdęcia. |
Sukraloza |
Łatwe do usunięcia z ciała. |
Nie zaleca się osobom z nietolerancją fruktozy. Może powodować nietolerancję glukozy, ponieważ powoduje zmiany w mikroflorze jelitowej. |
Produkcja erytrytolu
Erytrytol w punktach
- Brak kalorii – podczas gdy większość alkoholi cukrowych ma niską zawartość kalorii, erytrytol ma zero kalorii.
- Nieglikemiczny – nie podnosi poziomu insuliny i cukru we krwi – erytrytol uznawany jest za odpowiedni słodzik dla diabetyków.
- Nie ma działania przeczyszczającego – ponad 90% erytrytolu wchłania się w jelicie cienkim, dlatego jest wydalany z moczem. Tylko minimalna ilość dociera do jelita grubego. To dlatego inne alkohole cukrowe powodują biegunkę i inne problemy trawienne.
- Nierakotwórcza – badania wykazały, że erytrytol nie ma właściwości rakotwórczych.
- Przeciwutleniacz – erytrytol pomaga w walce z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za proces starzenia.
- Termostabilny - do 160 stopni Celsjusza.