Erytrytol to naturalna substancja należąca do polioli, czyli alkoholi cukrowych. Występują powszechnie w owocach, warzywach i grzybach. Również w sfermentowanej żywności, takiej jak sos sojowy. Można go również naturalnie znaleźć w tkankach i płynach ustrojowych ludzi i zwierząt, w tym krwi i płynie mózgowo-rdzeniowym. Na rynku dostępny jest nawet BIO erytrytol, który może poszczycić się tym, że surowiec (glukoza z kukurydzy), z którego jest pozyskiwany, nie jest genetycznie modyfikowany i nie jest obarczony użyciem pestycydów. Bardzo ważnym przesłaniem jest fakt, że istnieje również opcja BIO. Jest to wyraźny dowód na to, że jest to substancja naturalna. Syntetycznie wyprodukowany słodzik nie mógłby uzyskać takiego statusu.
 

Erytrytol vs. inne alkohole cukrowe

Poliole (alkohole cukrowe) obejmują inne dobrze znane substytuty cukru, takie jak ksylitolmannitolsorbitolmaltitollaktytol i sukraloza. W porównaniu do erytrytolu, słodziki te są bardzo rozpowszechnione ze względu na niskie koszty produkcji i możliwość produkcji syntetycznej (co skutkuje niższą ceną sprzedaży). Spośród wymienionych jedynym pozytywnym wyjątkiem jest ksylitol, który można uznać za jedynego poważnego konkurenta erytrytolu. Ale jak przekonacie się poniżej, posiada kilka cech, które w naszych oczach stawiają go na drugim miejscu.
Jeśli przyjrzysz się bliżej właściwościom poszczególnych substancji słodzących, przekonasz się, że  erytrytol posiada kilka bezkonkurencyjnych właściwości. Przeanalizujmy to krok po kroku i wyjaśnijmy.
Najcenniejszą wspólną cechą wszystkich tych alkoholi cukrowych jest ich stosunkowo duża słodkość, która (w porównaniu do zwykłego cukru) przy jednoczesnym zachowaniu niskiej wartości kalorycznej i indeksu glikemicznego. Mają także pozytywny wpływ na zdrowie zębów i redukcję kamienia nazębnego. Mimo to istnieją między nimi znaczne różnice. Większość z nich ma negatywny wpływ na nasz układ trawienny i może powodować bóle brzucha i biegunkę.
Erytrytol  jako jedyny prawie nie powoduje tych skutków ubocznych, nawet przy spożywaniu dawek około 50 g dziennie. Niektóre źródła podają nawet 125 g/dzień. Przy większych dawkach mogą pojawić się te problemy (w tym zgaga). Ale to raczej dotyczy osób bardzo wrażliwych. Większość konsumentów może z łatwością spożywać większe dawki bez żadnych objawów. Jednak jak wiadomo wszystkiego w nadmiarze szkodzi. Dlatego nie powinniśmy przesadzać nawet z tym bezpiecznym słodzikiem. 
Najciekawsze w erytrytolu jest to, że wraz z sukralozą jest to jedyny poliol, który ma zerową wartość kaloryczną, a co za tym idzie, indeks glikemiczny. Większość erytrytolu jest wydalana z organizmu wraz z moczem, nie zmieniając przy tym poziomu insuliny i glukozy we krwi. Ma tę właściwość, ponieważ nie metabolizuje się w organizmie. Dlatego te dwie substancje słodzące wydają się być idealnymi substytutami cukru.

Erytrytol Premium 500 g - Medfuture (Erytrol)

Ale to nie jest takie proste. Istnieją znaczne różnice między sukralozą a erytrytolem.
Erytrytol i sukraloza to dwa różne substytuty cukru. Erytrytol to cukier alkoholowy, występujący naturalnie w niektórych owocach i warzywach lub produkowany syntetycznie. Sukraloza, natomiast, to sztuczny słodzik otrzymywany poprzez modyfikację cząsteczki cukru.
Pod względem kaloryczności, erytrytol ma około 0,2 kilokalorii na gram, co stanowi około 5% kaloryczności cukru. Sukraloza jest praktycznie pozbawiona kalorii. Jeśli chodzi o słodycz, erytrytol jest 60-70% tak słodki jak cukier, podczas gdy sukraloza jest 400-700 razy słodsza niż cukier.
W kuchni, erytrytol ma podobne właściwości do cukru, zarówno pod względem smaku, jak i struktury, co ułatwia jego stosowanie w gotowaniu i pieczeniu. Sukraloza jest stabilna w wysokich temperaturach, co czyni ją odpowiednią do pieczenia, ale zwykle wymaga mniejszych ilości niż sugerowana ilość cukru w przepisie.

Erytrytol w porównaniu do cukru

Cukier zasłynął z dodawania go w coraz większych ilościach do coraz szerszej gamy produktów. Jest podstawowym składnikiem przekąsek charakteryzujących się wysokim stopniem przetworzenia. Produkty te dostarczają dużo kalorii, ale nie dają poczucia sytości, stwarzając tym samym tendencję do przekraczania zapotrzebowania energetycznego i sprzyjają przyrostowi masy ciała i zaburzeniom metabolicznym. Ponadto nadmierne spożycie cukru jest szkodliwe dla zębów, ponieważ obniża pH w jamie ustnej i zaburza równowagę bakteryjną.
 
Odpowiedzią na problemy powodowane przez sacharozę są niskokaloryczne lub bezkaloryczne słodziki, takie jak erytrytol. Bez cienia wątpliwości można stwierdzić, że jest to związek zdrowszy od cukru. Pozostaje neutralny dla bilansu kalorycznego oraz metabolizmu glukozy i insuliny, redukuje szkodliwą płytkę nazębną i odżywia cenne bakterie jelitowe.

ZALETY ERYTRYTOLU

  • naturalny, pozyskiwany jest z naturalnych surowców
  • organizm rozpoznaje tę substancję i sam ją wytwarza
  • zero kalorii, indeks glikemiczny wynosi 0
  • jest niskowęglowodanowy
  • nie zwiększa poziomu cukru we krwi, wartość jednostki wymiennej wynosi 0
  • bez posmaku
  • jest bezglutenowy
  • otrzymywany w procesie fermentacji z surowców naturalnych
  • smakuje i wygląda jak cukier
  • delikatny dla zębów
  • zapobiega rozwojowi bakterii w jamie ustnej, które powodują powstawanie próchnicy i kamienia
  • nadaje się zarówno do pieczenia, jak i gotowania
  • odpowiedni dla diabetyków, wegetarian, wegan i osób z celiakią, w celu redukcji masy ciała
  • krótko mówiąc, dla każdego, kto zwraca uwagę na swój styl życia
 
Jeśli więc porównamy wszystkie dostępne sztuczne słodziki z gamy polioli, jasne będzie, że  najlepszym wyborem będzie erytrytol. A dzięki swoim właściwościom można go uznać za zdrową opcję słodzenia.

Słodzik

  Glik. indeks

   (kcal/g)

        Słodycz kontra cukier

Sacharoza (cukier)

65

3.9

1

Erytrytol

0

0,2

0,7

Ksylitol

13

2.4

1

Mannitol

0

1.6

0,6

Sorbitol

9

2.7

0,6

Maltitol

35

2.1

0,9

Laktytol

6

1.9

0,35

Sukraloza

0

0

320 - 1000

 

Słodzik

Efekty

Skutki uboczne

Erytrytol

Wysoka tolerancja trawienna, wychwytuje wolne rodniki i poprawia zdrowie zębów, łatwo rozkładane przez organizm.

Nie obserwuje się znaczących skutków ubocznych. Wyjątkowo może wystąpić zgaga, wzdęcia i biegunka. Zaleca się nie przekraczać dawki 50 g na dobę (osoba dorosła).

Ksylitol

Likwiduje nieświeży oddech, chroni zęby, wspomaga wchłanianie wapnia i witamin z grupy B.

Zwiększa produkcję śliny, działa przeczyszczająco i powoduje problemy trawienne.

Mannitol

Chroni zęby przed próchnicą, pomaga w leczeniu astmy i kaszlu. Łatwe do usunięcia z ciała.

Dawka większa niż 20 mg/1 kg masy ciała może powodować bóle brzucha, wzdęcia i biegunkę.

Sorbitol

Chroni zęby przed próchnicą.

20-30 g dziennie powoduje bóle brzucha i problemy trawienne. Dawki powyżej 50 g na dobę mogą powodować zaburzenia wchłaniania składników odżywczych w jelitach i biegunkę osmotyczną.

Maltitol

Chroni zęby przed próchnicą, wspomaga wchłanianie minerałów w organizmie.

Może powodować wzdęcia i biegunkę.

Laktytol

Chroni zęby przed próchnicą, wspomaga namnażanie się bakterii probiotycznych, obniża pH jelit i wspomaga wchłanianie minerałów.

W dawce większej niż 20 g powoduje biegunkę i wzdęcia.

Sukraloza

Łatwe do usunięcia z ciała.

Nie zaleca się osobom z nietolerancją fruktozy. Może powodować nietolerancję glukozy, ponieważ powoduje zmiany w mikroflorze jelitowej.

Produkcja erytrytolu

Produkcja erytrytolu jest procesem bardziej wymagającym niż produkcja innych polioli, ponieważ jest on wytwarzany w sposób naturalny . Z reguły nie jest produkowany syntetycznie jak inne poliole, gdyż jego syntetyczna produkcja jest wyjątkowo bardziej kosztowna i mniej opłacalna niż naturalna. Aby skutecznie uzyskać erytrytol, wykorzystuje się drożdże, grzyby lub bakterie, które przekształcają glukozę w erytrytol. Najczęściej pozyskiwany jest on z kukurydzy lub pszenicy (nie ma się czym martwić, jednak erytrytol, którego używamy jest całkowicie bezglutenowy ). Jest to proces fermentacji lub fermentacji.
W miarę jak ogólne zapotrzebowanie na erytrytol zaczyna rosnąć, nacisk kładzie się na alternatywne i wydajniejsze metody jego produkcji. Jednak nawet sama produkcja glukozy nie jest sprawą prostą i tanią. Prowadzone są badania, które poświęcone są m.in. sadzeniu grzybów genetycznie modyfikowanych na słomie pszennej. Dzięki temu w przyszłości możliwa będzie produkcja erytrytolu z odnawialnych i tanich źródeł.
 

Erytrytol w punktach

  • Brak kalorii   – podczas gdy większość alkoholi cukrowych ma niską zawartość kalorii, erytrytol ma zero kalorii.
  • Nieglikemiczny  – nie podnosi poziomu insuliny i cukru we krwi – erytrytol uznawany jest za odpowiedni słodzik dla diabetyków.
  • Nie ma działania przeczyszczającego – ponad 90% erytrytolu wchłania się w jelicie cienkim, dlatego jest wydalany z moczem. Tylko minimalna ilość dociera do jelita grubego. To dlatego inne alkohole cukrowe powodują biegunkę i inne problemy trawienne.
  • Nierakotwórcza   – badania wykazały, że erytrytol nie ma właściwości rakotwórczych.
  • Przeciwutleniacz  – erytrytol pomaga w walce z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za proces starzenia.
  • Termostabilny  - do 160 stopni Celsjusza.