Jest bardzo prawdopodobne, że słyszałeś już słowo „superfood”. Ale czy wiesz, jakie konkretnie produkty spożywcze należą do tej grupy żywności?
Termin superfood odnosi się do żywności, która w porównaniu do innych produktów spożywczych zawiera dużą ilość składników odżywczych, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Superfood może mieć wyższą zawartość substancji prozdrowotnych, np. witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, błonnika, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3). Inna definicja opisuje to pożywienie jako żywność bogatą w składniki odżywcze, które są uważane za szczególnie korzystne dla zdrowia, dobrego samopoczucia fizycznego i psychicznego.
Nie ma oficjalnej definicji dla terminu superfood. Generalnie jednak superfoods są uważane za żywność, która zawiera więcej korzystnych dla organizmu substancji niż inne dostępne na rynku. Z pojęciem tym spotykamy się od początku obecnego stulecia, kiedy to nastąpił rozwój zainteresowania zdrowym odżywianiem i zdrowym stylem życia.
Aby żywność zaliczała się do kategorii superfood, musi zawierać nie tylko minerały i dużą ilość witamin. Nie może brakować jej wysokiej zawartości białka i błonnika ani niezbędnych aminokwasów, a także przeciwutleniaczy i zdrowych tłuszczów.
Korzyści zdrowotne superżywności
Superfoods dzięki dużej zawartości minerałów i witamin skutecznie wzmacniają system odpornościowy, co jest szczególnie potrzebne w dzisiejszych czasach. To właśnie układ odpornościowy chroni nas przed różnymi zagrożeniami, takimi jak różnego rodzaju choroby, bakterie czy wirusy i infekcje.
Po co włączać superżywność do swojej diety? Przede wszystkim dlatego, że wzmacnia zdrowie serca, jelit i innych narządów. Udowodniono, że ich unikalny skład pomaga zapobiegać chorobom serca.
Udowodniono również, że substancje zawarte w superfoods zmniejszają stany zapalne w organizmie. Dodatkowo dodają energii i wspomagają odchudzanie.
Jakie pokarmy są superpożywieniem?
Lista produktów spożywczych, które mogą być oznaczone jako superfoods, nie jest jednolita. Do tej grupy należą m.in.:
- orzechy i nasiona (np. len, konopie, chia itp.)
- rośliny strączkowe;
- komosa ryżowa;
- burak czerwony;
- zielony jęczmień;
- glony (np. chlorella );
- awokado;
- małe czerwone owoce (jagody, żurawina itp.);
- brukselka;
- cebula;
- czosnek
- produkty owsiane: płatki, otręby, mąka: szczególnie ze względu na wysoką zawartość beta-glukanów, które obniżają poziom cholesterolu we krwi i mają szereg innych pozytywnych efektów
Jagody goji
Jagoda goji jest adaptogenem, co w terminologii związanej z roślinami oznacza, iż posiada ona szereg właściwości terapeutycznych. Adaptogen ożywia i wzmacnia organizm i pomaga mu lepiej radzić sobie ze stresem poprzez wspieranie pracy nadnerczy.
Ogólnie jagody goji wzmacniają układ odpornościowy, zwiększają zasadowość organizmu oraz jego witalność, chronią wątrobę, poprawiają wzrok i jakość krwi, wprowadzają do organizmu związki powstrzymujące procesy starzenia się.
Spożywanie jagód goji zalecane jest w przypadku chorób przewlekłych, zaburzeń pracy wątroby lub nerek, osłabienia stawów nóg, problemów z kręgosłupem, zawrotów i bólów głowy, bezsenności, nadciśnienia czy impotencji. Ich głównym zadaniem jest odżywienie ciała – wspieranie go w walce z chorobami poprzez zapewnienie mu szerokiej gamy substancji odżywczych.
Owoce te stanowią źródło kompletnego białka i zawierają 19 różnych aminokwasów, w tym wszystkie 8 niezbędnych aminokwasów (np. fenyloalaninę, serotoninę). Zawierają także co najmniej 21 pierwiastków śladowych ( głownie: cynk, żelazo, miedź, wapń, german, selen i fosfor) oraz witaminy B1, B2, B6 i E.
Jagody goji to superżywność, więc zarówno same owoce, jak i ich produkty pochodne można spożywać codziennie. Rozsądna dzienna dawka suszonych jagód wynosi 15-45 gramów.
Od zarania dziejów ludzie dodawali jagody goji do herbat, zup i win, a także żuli je jak rodzynki. Jagody goji, tak jak inne suszone owoce, można traktować jako przekąskę lub dorzucać do koktajli.
Maca
Maca, podobnie jak jagody gokji, grzyby reishi czy różeniec górski, to adaptogen, co oznacza, iż posiada ona zdolności równoważenia i stabilizowania pracy gruczołów oraz układów: hormonalnego, nerwowego, sercowo-naczyniowego i mięśniowego. Maca zwiększa poziom energii, wytrzymałość, poziom tlenu we krwi i siłę fizyczną. Wzmacnia produkcję neuroprzekaźników, zwiększając tym samym libido, poprawia nastrój i pomaga w produkcji zdrowych hormonów.
Proszek z macy składa się w 59% z węglowodanów, w 8,5% z błonnika i w ponad 10% z białka. Roślina ta jest również bogata w wapń, magnez, fosfor, potas, siarkę, sód i żelazo oraz zawiera pierwiastki śladowe, takie jak cynk, jod, miedź, selen czy cynk. Ma też w sobie dużo witaminy B1, B2, C i E.
Spirulina
Spirulina to słodkowodne mikroskopijne algi żyjące w wodzie o odczynie zasadowym. Ich nazwa pochodzi od spiralnych mikroskopijnych pasków, zbyt małych, by dostrzec je gołym okiem. Spirulina zawiera olbrzymie ilość składników odżywczych, w tym chlorofil, białko witaminy, główne minerały, pierwiastki śladowe, niezbędne kwasy tłuszczowe, kwasy nukleinowe, polisacharydy oraz szerokie spektrum przeciwutleniaczy.
Spirulinę można dodawać do koktajli, łączyć ze świeżymi sokami, domowej roboty sosami do sałatek , a nawet posypywać nią sałatki. Po kilku tygodniach eksperymentów ze spiruliną zauważysz, że jest to niezwykłe źródło odżywczego białka i bardzo różni się ono od białka zwierzęcego.
Aloes
Aloes to prawdziwy dar od starożytnych Egipcjan, którzy jako pierwsi odkryli magię tej rośliny i zapoczątkowali większość współcześnie znanych odmian.
Aloes zawiera witaminy A, C i E; pierwiastki: siarkę, wapń, magnez, cynk, selen i chrom, a także przeciwutleniacze, błonnik, aminokwasy, enzymy, sterole, ligninę – i co najważniejsze – polisacharydy.
Zawarte w aloesie polisacharydy w szczególny sposób nawilżają stawy, mózg, układ nerwowy i skórę. Ten typ polisacharydów stanowią ulegające powolnemu spalaniu węglowodany, które zapewniają jednostajny, długotrwały dopływ energii. Polisacharydy z aloesu mają także działanie immunologiczne. Umożliwiają układowi odpornościowemu człowieka walkę z przewlekłymi infekcjami wirusowymi.
Aloes to kluczowy element większości programów odchudzających. Dowiedziono, iż spożywając aloes, można nie tylko schudną, ale i nabrać masy mięśniowej.
Jeśli chcesz długo cieszyć się urodą, sprawnością, wysportowaną sylwetką, a także jeśli pragniesz, by przez całe życie Twój układ odpornościowy prawidłowo funkcjonował, to aloes jest dla Ciebie idealnym superproduktem.
Nasiona konopne
Nasiona konopne to jeden z najbardziej odżywczych artykułów spożywczych na naszej planecie. Nasiona składają się w 35% z białka, w 47% z tłuszczu oraz w 12% z węglowodanów. Siemię konopne zawiera wszystkie potrzebne do życia aminokwasy i niezbędne kwasy tłuszczowe. Nie ma drugiej takiej rośliny, która kryłaby w sobie taką obfitość niezbędnych aminokwasów w wyjątkowo łatwo przyswajalnej postaci oraz tak wiele niezbędnych kwasów tłuszczowych w idealnych dla ludzi proporcjach.
Siemię konopne doskonale smakuje nawet bez dodatków, jako przekąska. Można je stosować w sałatkach, nadaje się też do koktajli i sosów do sałatek, gdyż wzbogaca ich smak.
Olej kokosowy
Od zarania dziejów olej kokosowy wykorzystywany był zarówno jako pożywienie, jak i lekarstwo. Ajurweda (medycyna indyjska) oraz systemy medycyny polinezyjskiej od dawna czerpały z jego terapeutycznych i kosmetycznych właściwości. Olej kokosowy ma mniej kalorii niż jakiekolwiek inne źródło tłuszczu. W przeciwieństwie do wysokokalorycznych, nasiąkniętych cholesterolem, długołańcuchowych nasyconych tłuszczów zwierzęcych obecnych w mięsie i nabiale, olej kokosowy składa się z surowych nasyconych tłuszczów zwierających głównie średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które nasz organizm potrafi skutecznie metabolizować i szybko zmieniać na energię.
Właściwości oleju kokosowego:
- Poprawia trawienie i wchłanianie rozpuszczalnych w tłuszczu witamin i aminokwasów.
- Ma właściwości antywirusowe, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe.
- Poprawia wykorzystywanie cukru we krwi i łagodzi objawy hipoglikemii.
- Wspiera układ odpornościowy, tarczycę, układ nerwowy.
- Zapewnia szybki dopływ energii.
- Pomaga regulować i wspierać produkcję hormonów.
- Przywraca właściwy poziom naturalnych tłuszczów nasyconych w skórze, podskórnej tkance tłuszczowej i poszczególnych błonach komórkowych.
Jagody Acai
Jagody acai są naturalnym środkiem dodającym energii, wzmacniającym działanie układu nerwowego i mózgu, wspomagającym układ sercowo-naczyniowy, zapewniającym zdrową, gładką skórę, stymulującym wytrzymałość oraz rozwój mięśni, ułatwiającym procesy trawienne, wzmacniającym układ odpornościowy oraz umożliwiającym szybą regenerację organizmu.
Chlorella
Chlorella to jednokomorowe wodne algi składające się głównie z jądra i dużych ilości bezpośrednio dostępnego chlorofilu, składnika odżywczego w znacznym stopniu odpowiedzialnego za nasze zdrowie. Chlorella wpływa korzystnie na czynności mózgu i wątroby, wspomaga trawienie i wydalanie, pomaga zregenerować organizm, ma działanie detoksykacyjne, łagodzi stany zapalne, pomaga zdrowo schudnąć, wspiera układ odpornościowy i efektywnie przyśpiesza proces leczenia.
Owoce Noni
Noni zawiera duże ilości silnie działających przeciwutleniaczy i substancji wspomagających zdrowie: selen (odpowiadający za elastyczność i zdrowie skóry), kseroninę (zdrowie i regeneracja struktury komórkowej), glikozydy (obrona przed wolnymi rodnikami), skopoletynę (właściwości przeciwzapalne), terpen (pomagający w detoksykacji organizmu), limonen i antrachinon (właściwości antyseptyczne, skuteczne szczególne u osób z osłabionym układem odpornościowym).
Superfoods to zarówno żywność jak i lekarstwa; posiada cechy obu tych grup. Artykuły zaliczane do tej grupy to bardzo skuteczne, skoncentrowane i odżywcze produkty – zapewniają o wiele więcej korzyści niż jedzenie, które spożywamy na co dzień. Oprócz tego, że są bardzo smaczne i sycące, potrafią także radykalnie zwiększyć nasz poziom energii i sił witalnych. Stanowią więc optymalny wybór dla osób pragnących poprawić swój stan zdrowia, wzmocnić układ odpornościowy, zwiększyć produkcje serotoniny, potencjał seksualny oraz oczyścić organizm.