Zioła lecznicze na poprawę trawienia

Przyczyny i objawy niestrawności. Jak poprawić trawienie?

Niestrawność (inaczej dyspepsja) obejmuje takie dolegliwości jak m.in. zaparcia, nudności, zgagę, nadmierne odbijanie, uczucie palenia w żołądku, wzdęcia czy uczucie nadmiernej sytości.

Dieta jest sprawą indywidualną natomiast należy przestrzegać ogólnych zasad zdrowego żywienia oraz unikać produktów, które nasilają dolegliwości. Warto zwrócić uwagę na relację pomiędzy tym, co się je, a kiedy zaczynają występować nieprzyjemne objawy, ponieważ przyczyn jest wiele i nie u każdego występują te same po spożyciu jakiegoś konkretnego produktu.

Spożywanie alkoholu, tłustych, smażonych czy grillowanych potraw, żywności wysoko przetworzonej, dodawanie ostrych przypraw do posiłków, stres oraz palenie tytoniu – te czynniki mogą mieć ogromny wpływ na nasze trawienie.

Jeśli stosujemy zrównoważoną dietę, wzbogaconą o witaminy  i suplementy diety, uprawiamy sport i dbamy o regularność posiłków a objawy niestrawności nie ustępują, warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.

Jakie zioła na trawienie?

Ziołowe przetwory, napary czy odwary od dawna są stosowane w medycynie naturalnej w walce z różnymi chorobami oraz dolegliwościami. Oto zioła które wspomogą trawienie i dobrą pracę układu pokarmowego:

 

Piołun

Ma wyraźnie gorzki smak. Cała roślina jest jedwabiście, srebrzystoszaro owłosiona. Ma silny, charakterystyczny zapach. Kwiaty są niepozorne, małe, barwy szaro-żółto-zielonej. Surowcem leczniczym jest ziele.

Właściwości i działanie piołunu:

Piołun poprawia trawienie i działa bakteriobójczo. Stosuje się go w przy  zaburzeniach przewodu pokarmowego, takich jak brak łaknienia, złe trawienie, wzdęcia czy biegunki.

Jak zrobić napar?

1 łyżeczkę piołunu należy wsypać do szklanki i zalać wrzątkiem. Parzyć do 30 minut. Następnie odcedzić i pić pół łyżeczki, maksymalnie łyżeczkę 3 razy dziennie.


Piołun ziele cięte

 

Kozieradka 

Jest to roślina pochodząca z  Azji Mniejszej i rejonu Morza Śródziemnego. W Polsce uprawiana na niewielką skalę. Ma specyficzny, charakterystyczny  korzenny, nieco mdły zapach. Jest rośliną jednoroczną przypominająca wyglądem koniczynę. Surowcem leczniczym jest nasienie kozieradki.

Właściwości i działanie kozieradki:

Nasiona i wyciągi z nasion zwiększają wydzielanie soku żołądkowego i trzustkowego oraz śliny. Ułatwiają trawienie pokarmów i przyswajanie ich składników, zwłaszcza aminokwasów. Powoduje to zauważalny przyrost wagi ciała. Zioło to ma właściwości ogólnie wzmacniające.

Jak zrobić napar?

1 łyżkę mielonych nasion kozieradki zalać 200 ml ciepłej wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez 5 minut. Odstawić do zaparzenia pod przykryciem na półgodziny. Następnie odcedzić, pić 2x dziennie po 1 szklance.

Kozieradka mielona

 

Arcydzięgiel litwor 

Arcydzięgiel jest rośliną często uprawianą, dwuletnią, dochodzącą do dużych wysokości (nawet do 2,5 m). Liście ma bardzo duże, kwiatki natomiast drobne, zielonkawożółte, zebrane w baldachy. Baldachy te mają kulisty kształt. Dzięgiel kwitnie w czerwcu i lipcu. Surowcem leczniczym są głównie korzenie.

Korzeń arcydzięgla - jego właściwości i zastosowanie:

Zaleca się stosowanie dzięgla w zaburzeniach przewodu pokarmowego, jak złe trawienie, powtarzające się biegunki i zaparcia, a także zapalenie woreczka żółciowego i przy schorzenia wątroby. Posiada działanie kojące, rozkurczowe, poprawiające trawienie oraz wiatropędne.

Jak zrobić napar?

Wsyp pół łyżki rozdrobnionych korzeni do szklanki i zalej wrzącą wodą (ok. 200 ml), a następnie pozostaw do naparzenia na 15 minut. Po tym czasie przecedź. Napar można pić po 1/4 - 1/3 szklanki 2-3 razy dziennie – przed posiłkiem (by wspomóc trawienie) lub po posiłku (jako środek wiatropędny).

Arcydzięgiel korzeń cięty

 

Pokrzywa 

Pokrzywa jest pospolitym chwastem. Liście i ziele pokrzywy są powszechnie używane w lecznictwie. Znajdziemy w niej mnóstwo witamin (np. A, B2, C, K), soli mineralnych (w dużej ilości potas i azot oraz fosfor, magnez, żelazo, wapń, krzem, mangan, cynk, ) a także chlorofil, karoten, ksantofil, pektyny, enzymy, kwasy organiczne i sole mineralne.

Właściwości i zastosowanie pokrzywy:

Liść pokrzywy ma działanie przeciwkrwotoczne, zapobiegające drobnym krwawieniom w przewodzie pokarmowym. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, ułatwia trawienie, przyswajanie pokarmów i prawidłowy przebieg procesów przemiany materii. Zmniejsza stany zapalne przewodu pokarmowego i przeciwdziała biegunkom.

Jak zrobić napar?

Garść suszonych liści należy zalać wrzątkiem, przykryć szklankę spodeczkiem i parzyć 10 minut. Po tym czasie wyjąć ziele a napar schłodzić do temperatury pokojowej.

pokrzywa liść cięty

 

 

Ziołowe napary doskonale sprawdzają się przy oczyszczaniu organizmu z nagromadzonych toksyn. Detoks przywraca energie, a także poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka. Wpis o tym jak prawidłowo się przygotować i jak skutecznie przeprowadzić detoks już wkrótce!

Zobacz zioła w naszym sklepie