Co to jest kolagen i dlaczego jest ważny?

Kolagen jest jednym z białek nierozpuszczalnych w wodzie i stanowi 25-30% wszystkich białek znajdujących się w organizmie ssaków. Dzięki niemu skóra jest elastyczna i jędrna, stawy, ścięgna i więzadła pracują jak należy, a także doskonale działa na skórę, redukuje powstawanie zmarszczek, spowalnia oznaki starzenia i pomaga w walce z trądzikiem.

Jakie są rodzaje kolagenu?

Obecnie znanych jest ponad 27 rodzajów kolagenu. Za najważniejsze i najbardziej rozpowszechnione uważa się następujące cztery typy:

Kolagen typu I - stanowi około 90% całego kolagenu w organizmie. Zawarty jest w kościach, zębach, stawach i skórze.

Kolagen typu II – występuje w chrząstce.

Kolagen typu III - podobny do kolagenu typu I. Znajduje się w kościach, mięśniach i skórze, gdzie wspomaga gojenie się ran.

Kolagen typu V – część naczyń krwionośnych i mięśni gładkich.

Kolagen można również podzielić ze względu na pochodzenie. Ponieważ jednak jest to białko pochodzenia zwierzęcego, podział jest stosunkowo prosty:

 

Kolagen wołowy i wieprzowy - stosowany do produkcji odżywek na stawy. Najczęściej pozyskiwany jest ze skór wieprzowych lub wołowych. Ma wyższą masę cząsteczkową, co oznacza, że ​​nie wchłania się tak łatwo, jak kolagen rybi. Jest jednak bardziej odpowiedni dla stawów, ponieważ zawiera dużą ilość aminokwasu zwanego proliną. Prolina to aminokwas odgrywający kluczową rolę w procesie syntezy kolagenu. Dzięki temu prolina uczestniczy w procesach gojenia się ran, zapewnia optymalną elastyczność ścian naczyń krwionośnych, dba o nienaganną kondycję skóry, włosów i paznokci oraz wzmacnia kości i chrząstki.

 

Kolagen rybi (morski) – pozyskiwany jest z ryb i skorupiaków, dzięki niższej masie cząsteczkowej wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym do produkcji skutecznych kremów przeciwstarzeniowych do skóry. Kolagen morski jest znacznie bardziej przyswajalny i lepiej wykorzystywany przez organizm niż kolagen wieprzowy czy wołowy.

 

Dlatego, jeśli chcesz wesprzeć młody wygląd swojej skóry i spowolnić pogłębianie się zmarszczek, lepiej sięgnąć po kolagen morski.

Jeśli potrzebujesz wesprzeć prawidłowe funkcjonowanie chrząstki stawowej i ogólnie całego układu mięśniowo-szkieletowego,  to bardziej odpowiednie są suplementy diety zawierające kolagen ze ssaków lądowych.

Kolagen morski + witamina C

Co naturalnie zawiera kolagen?

Źródłem naturalnego kolagenu są ryby, wołowina i wieprzowina.

Ryby – Kolagen rybi, zwany także kolagenem morskim, zwykle pochodzi z rybich płetw, skóry, kości i łusek. Zawiera głównie kolagen typu I i II, z którym organizm radzi sobie trochę lepiej niż kolagenem wołowym.

Wołowina i wieprzowina – ten rodzaj kolagenu pozyskiwany jest ze skóry, ścięgien, chrząstek i kości. Zawiera głównie kolagen typu I i III. Oprócz skóry działa również korzystnie na ścięgna i więzadła.

 

Czy lepszy jest czysty kolagen, czy jego połączenie z innymi substancjami?

Czysty kolagen podawany w dobrze przyswajalnej formie zwykle wystarcza sam, jednak w połączeniu z innymi odpowiednimi substancjami w odpowiedniej ilości, jego działanie może być znacznie wzmocnione.

Kolagen i kwas hialuronowy

Jeśli chodzi o pielęgnację skóry, nazwa „kwas hialuronowy” to niemal magiczne zaklęcie. Wystarczy, że jest wymieniony w składzie produktu, a większość ludzi uwierzy w jego cudowne działanie. W rzeczywistości nie do końca tak jest.

Kolagen nie powinien być łączony z kwasem hialuronowym, ponieważ w żaden sposób nie wpływa na jego skuteczność.

 

Kolagen połączony z witaminami i minerałami

Tylko niektóre witaminy i minerały mają wpływ na lepszą przyswajalność kolagenu, należą do nich przede wszystkim witamina C, witamina E, d-alfa-tokoferol, cynk i biotyna (witamina B7), najlepiej w postaci wysoko przyswajalnej liposomalnej, aby zmaksymalizować wykorzystanie kolagenu w organizmie.

 

Jaka jest optymalna dawka kolagenu?

Organizm ludzki zazwyczaj może przetworzyć około 500-1000 mg peptydów kolagenowych dziennie. Jednak określenie optymalnej dziennej dawki kolagenu jest mylące. Każdy organizm jest inny i każdy może potrzebować innej ilości kolagenu.

 

Ponadto przyjmowanie większych dawek może być ryzykowne, ponieważ przetwarzanie nadmiaru kolagenu jest niepotrzebnym obciążeniem dla organizmu, zwłaszcza wątroby i nerek.

Colagen + witamina c

Kto powinien brać kolagen?

W ciągu ostatnich dziesięciu lat zużycie kolagenu wzrosło kilkakrotnie. Dzieje się tak głównie dlatego, że internet oferuje całą gamę informacji o jego zaletach. Dlatego już prawie każdy wie, że wraz z wiekiem spada produkcja własnego kolagenu, a jeśli nie chcemy mieć problemów ruchowych na starość, suplementacja kolagenu jest nieunikniona.

 

Sportowcy, osoby aktywne fizycznie i młodzi ludzie, którzy prowadzą bardzo aktywny tryb życia, powinni również regularnie dostarczać do organizmu kolagen w postaci wysokiej jakości suplementów z  kolagenem.

 

Kolagen szczególnie polecany jest osobom, które:

  • mają problemy z kręgosłupem i układem mięśniowo-szkieletowym,
  • uprawiają dużo sportów
  • ciężko pracują fizycznie
  • chcą mieć zdrową i piękną skórę

 

Która kobieta powinna zacząć myśleć o przyjmowaniu kolagenu?

Kolagen stanowi do 80% skóry i wraz z elastyną i kwasem hialuronowym nadaje skórze objętości i elastyczności. Zdolność do tworzenia kolagenu zaczyna spadać o 1-1,5% po 20 roku życia, o 20-25% po 30 roku życia, a często o 40% lub po 50 roku życia. Jeśli dodamy do tego wpływ światła słonecznego, stres psychiczny, zanieczyszczone powietrze i nieodpowiednią dietę – wszystko to jeszcze bardziej hamuje produkcję kolagenu w skórze. Tak więc profilaktycznie polecamy go zażywać po 20 roku życia.

 

Jak objawia się brak kolagenu?

Objawia się zmniejszona ruchomością stawów, czemu może towarzyszyć ból. Ubytek kolagenu jest wyraźnie widoczny w jakości skóry. Wraz ze spadkiem ilości kolagenu maleje jej elastyczność, pojawiają się zmarszczki i plamy pigmentacyjne. Brak kolagenu wpływa również niekorzystnie na stan włosów i paznokci.

 

Kto jest najbardziej narażony na niedobór kolagenu?

Na jakość kolagenu wpływa dziedziczność. Ważną rolę odgrywa jednak dieta i styl życia. Dzieci potrzebują dużo kolagenu w okresie wzrostu. Sportowcy i osoby ciężko pracujące mają również wyższe wymagania dotyczące spożycia kolagenu. Ze względu na duże obciążenie mają większe zapotrzebowanie na kolagen, który wpływa na regenerację tkanek. Z podobnego powodu osoby otyłe, które mają przeciążone stawy, są narażone na niedobór kolagenu.

 

Styl życia wpływa na ilość i jakość kolagenu. Palacze są narażeni na działanie szkodliwych substancji zawartych w dymie papierosowym. W organizmie substancje te powodują stres oksydacyjny i stan zapalny, co przyspiesza rozpad kolagenu. Ponieważ kolagen jest białkiem czysto zwierzęcym, wegetarianie są również narażeni na jego niedobór. Ryzyko jest szczególnie wysokie w przypadku ciężarnych wegetarianek, które powinny uzupełniać kolagen ze względu na rozwijające się dziecko.

 

Rozkład kolagenu w skórze przyspiesza zanieczyszczone środowisko, a przede wszystkim nadmierna ekspozycja na słońce bez stosowania ochronnych kremów przeciwsłonecznych. Prowadzi to do utraty elastyczności i nawilżenia skóry oraz jej szybszego starzenia i powstawania zmarszczek.