Co to jest kolagen i dlaczego jest ważny?
Kolagen jest jednym z białek nierozpuszczalnych w wodzie i stanowi 25-30% wszystkich białek znajdujących się w organizmie ssaków. Dzięki niemu skóra jest elastyczna i jędrna, stawy, ścięgna i więzadła pracują jak należy, a także doskonale działa na skórę, redukuje powstawanie zmarszczek, spowalnia oznaki starzenia i pomaga w walce z trądzikiem.
Jakie są rodzaje kolagenu?
Obecnie znanych jest ponad 27 rodzajów kolagenu. Za najważniejsze i najbardziej rozpowszechnione uważa się następujące cztery typy:
Kolagen typu I - stanowi około 90% całego kolagenu w organizmie. Zawarty jest w kościach, zębach, stawach i skórze.
Kolagen typu II – występuje w chrząstce.
Kolagen typu III - podobny do kolagenu typu I. Znajduje się w kościach, mięśniach i skórze, gdzie wspomaga gojenie się ran.
Kolagen typu V – część naczyń krwionośnych i mięśni gładkich.
Kolagen można również podzielić ze względu na pochodzenie. Ponieważ jednak jest to białko pochodzenia zwierzęcego, podział jest stosunkowo prosty:
Kolagen wołowy i wieprzowy - stosowany do produkcji odżywek na stawy. Najczęściej pozyskiwany jest ze skór wieprzowych lub wołowych. Ma wyższą masę cząsteczkową, co oznacza, że nie wchłania się tak łatwo, jak kolagen rybi. Jest jednak bardziej odpowiedni dla stawów, ponieważ zawiera dużą ilość aminokwasu zwanego proliną. Prolina to aminokwas odgrywający kluczową rolę w procesie syntezy kolagenu. Dzięki temu prolina uczestniczy w procesach gojenia się ran, zapewnia optymalną elastyczność ścian naczyń krwionośnych, dba o nienaganną kondycję skóry, włosów i paznokci oraz wzmacnia kości i chrząstki.
Kolagen rybi (morski) – pozyskiwany jest z ryb i skorupiaków, dzięki niższej masie cząsteczkowej wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym do produkcji skutecznych kremów przeciwstarzeniowych do skóry. Kolagen morski jest znacznie bardziej przyswajalny i lepiej wykorzystywany przez organizm niż kolagen wieprzowy czy wołowy.
Dlatego, jeśli chcesz wesprzeć młody wygląd swojej skóry i spowolnić pogłębianie się zmarszczek, lepiej sięgnąć po kolagen morski.
Jeśli potrzebujesz wesprzeć prawidłowe funkcjonowanie chrząstki stawowej i ogólnie całego układu mięśniowo-szkieletowego, to bardziej odpowiednie są suplementy diety zawierające kolagen ze ssaków lądowych.
Co naturalnie zawiera kolagen?
Źródłem naturalnego kolagenu są ryby, wołowina i wieprzowina.
Ryby – Kolagen rybi, zwany także kolagenem morskim, zwykle pochodzi z rybich płetw, skóry, kości i łusek. Zawiera głównie kolagen typu I i II, z którym organizm radzi sobie trochę lepiej niż kolagenem wołowym.
Wołowina i wieprzowina – ten rodzaj kolagenu pozyskiwany jest ze skóry, ścięgien, chrząstek i kości. Zawiera głównie kolagen typu I i III. Oprócz skóry działa również korzystnie na ścięgna i więzadła.
Czy lepszy jest czysty kolagen, czy jego połączenie z innymi substancjami?
Czysty kolagen podawany w dobrze przyswajalnej formie zwykle wystarcza sam, jednak w połączeniu z innymi odpowiednimi substancjami w odpowiedniej ilości, jego działanie może być znacznie wzmocnione.
Kolagen i kwas hialuronowy
Jeśli chodzi o pielęgnację skóry, nazwa „kwas hialuronowy” to niemal magiczne zaklęcie. Wystarczy, że jest wymieniony w składzie produktu, a większość ludzi uwierzy w jego cudowne działanie. W rzeczywistości nie do końca tak jest.
Kolagen nie powinien być łączony z kwasem hialuronowym, ponieważ w żaden sposób nie wpływa na jego skuteczność.
Kolagen połączony z witaminami i minerałami
Tylko niektóre witaminy i minerały mają wpływ na lepszą przyswajalność kolagenu, należą do nich przede wszystkim witamina C, witamina E, d-alfa-tokoferol, cynk i biotyna (witamina B7), najlepiej w postaci wysoko przyswajalnej liposomalnej, aby zmaksymalizować wykorzystanie kolagenu w organizmie.
Jaka jest optymalna dawka kolagenu?
Organizm ludzki zazwyczaj może przetworzyć około 500-1000 mg peptydów kolagenowych dziennie. Jednak określenie optymalnej dziennej dawki kolagenu jest mylące. Każdy organizm jest inny i każdy może potrzebować innej ilości kolagenu.
Ponadto przyjmowanie większych dawek może być ryzykowne, ponieważ przetwarzanie nadmiaru kolagenu jest niepotrzebnym obciążeniem dla organizmu, zwłaszcza wątroby i nerek.
Kto powinien brać kolagen?
W ciągu ostatnich dziesięciu lat zużycie kolagenu wzrosło kilkakrotnie. Dzieje się tak głównie dlatego, że internet oferuje całą gamę informacji o jego zaletach. Dlatego już prawie każdy wie, że wraz z wiekiem spada produkcja własnego kolagenu, a jeśli nie chcemy mieć problemów ruchowych na starość, suplementacja kolagenu jest nieunikniona.
Sportowcy, osoby aktywne fizycznie i młodzi ludzie, którzy prowadzą bardzo aktywny tryb życia, powinni również regularnie dostarczać do organizmu kolagen w postaci wysokiej jakości suplementów z kolagenem.
Kolagen szczególnie polecany jest osobom, które:
- mają problemy z kręgosłupem i układem mięśniowo-szkieletowym,
- uprawiają dużo sportów
- ciężko pracują fizycznie
- chcą mieć zdrową i piękną skórę
Która kobieta powinna zacząć myśleć o przyjmowaniu kolagenu?
Kolagen stanowi do 80% skóry i wraz z elastyną i kwasem hialuronowym nadaje skórze objętości i elastyczności. Zdolność do tworzenia kolagenu zaczyna spadać o 1-1,5% po 20 roku życia, o 20-25% po 30 roku życia, a często o 40% lub po 50 roku życia. Jeśli dodamy do tego wpływ światła słonecznego, stres psychiczny, zanieczyszczone powietrze i nieodpowiednią dietę – wszystko to jeszcze bardziej hamuje produkcję kolagenu w skórze. Tak więc profilaktycznie polecamy go zażywać po 20 roku życia.
Jak objawia się brak kolagenu?
Objawia się zmniejszona ruchomością stawów, czemu może towarzyszyć ból. Ubytek kolagenu jest wyraźnie widoczny w jakości skóry. Wraz ze spadkiem ilości kolagenu maleje jej elastyczność, pojawiają się zmarszczki i plamy pigmentacyjne. Brak kolagenu wpływa również niekorzystnie na stan włosów i paznokci.
Kto jest najbardziej narażony na niedobór kolagenu?
Na jakość kolagenu wpływa dziedziczność. Ważną rolę odgrywa jednak dieta i styl życia. Dzieci potrzebują dużo kolagenu w okresie wzrostu. Sportowcy i osoby ciężko pracujące mają również wyższe wymagania dotyczące spożycia kolagenu. Ze względu na duże obciążenie mają większe zapotrzebowanie na kolagen, który wpływa na regenerację tkanek. Z podobnego powodu osoby otyłe, które mają przeciążone stawy, są narażone na niedobór kolagenu.
Styl życia wpływa na ilość i jakość kolagenu. Palacze są narażeni na działanie szkodliwych substancji zawartych w dymie papierosowym. W organizmie substancje te powodują stres oksydacyjny i stan zapalny, co przyspiesza rozpad kolagenu. Ponieważ kolagen jest białkiem czysto zwierzęcym, wegetarianie są również narażeni na jego niedobór. Ryzyko jest szczególnie wysokie w przypadku ciężarnych wegetarianek, które powinny uzupełniać kolagen ze względu na rozwijające się dziecko.
Rozkład kolagenu w skórze przyspiesza zanieczyszczone środowisko, a przede wszystkim nadmierna ekspozycja na słońce bez stosowania ochronnych kremów przeciwsłonecznych. Prowadzi to do utraty elastyczności i nawilżenia skóry oraz jej szybszego starzenia i powstawania zmarszczek.