Wyjątkową rośliną należącą do klasy leczniczej jest piołun, znany ludzkości od kilku stuleci. Prawdopodobnie nie ma drugiego zioła, które ma tak szerokie tło historyczne. Piołun był jedną z najważniejszych roślin w medycynie starożytnej i nie tylko, w wielu kulturach był często używany jako zioło rytualne.
 

Co to jest piołun?

Masz problemy z trawieniem, wzdęciami lub żołądkiem? Wystarczy zastosować na herbatę z piołunu i pozbyć się wszelkich problemów.
 

Rodzaje piołunu:

 
Najbardziej rozpowszechniony jest piołun pospolity (Artemisia vulgaris), który rośnie dziko i służy, a w przeszłości był używany do celów rytualnych. Jego działanie lecznicze jest słabsze niż innych gatunków. Jego popularne nazwy to nechworoszcz i czornobyl.
Drugi to piołun prawdziwy (Artemisia absinthium), który ma znacznie silniejsze działanie lecznicze. Jego popularne nazwy to piołun, wermut, absynt, bielica piołun.
Trzecią, bardzo znaną rośliną jest piołun smoczy (Artemisia dracunculus), który często używany jest jako przyprawa do aromatyzowania potraw i nazywany jest także estragonem. Jego popularne nazwy to bylica draganek oraz bylica estragon.
Wszystkie trzy gatunki mają bardzo podobny skład i są wykorzystywane do bardzo podobnych celów. Jednak ich wygląd jest nieco inny.
 
Piołun to wieloletnie zioło o prostej, ponad metrowej wysokości, bogato rozgałęzionej czerwonawej łodydze w dolnej części. Jego charakterystyczną cechą jest kolor liści. Są brudnozielone na górze i srebrzystobiałe na dole.
 
Piołun ziele cięte 50 g - Medfuture

Piołun jest potężnym i odpornym ziołem, które rośnie do wysokości ponad jednego metra. Z kłącza wypuszcza kiść prostych, bogato ulistnionych pędów. Łodygi rozgałęziają się u góry i są zwieńczone wieloma małymi żółtymi rurkowatymi kwiatami. Dolne liście są bogato podzielone. Im wyższe liście, tym są prostsze. Kwitnie w miesiącach letnich. Roślina kocha światło i ciepło. Podlewanie nie jest trudne, gdyż jest tolerancyjna na suszę.
 
Piołun smoczy to wieloletnie, rozgałęzione zioło o wysokości jednego metra i prostych liściach. Kwiaty są drobne, kuliste i białożółte. Kwitnie od lipca do września. Jest często używany jako przyprawa do aromatyzowania potraw i jest znany jako estragon. Jego liście mają ostro-korzenny smak i służą m.in. do aromatyzowania zup, sosów, sałatek i masła ziołowego.
 
W okultyzmie roślina kojarzona jest z boginią Wenus lub Friggą i żywiołem powietrza. W Azji i Europie używano go do celów magicznych, Celtowie używali go do wypędzania demonów. Piołun był także kojarzony z bogiem piorunów, Thorem. Roślina była również popularna podczas palenia zmarłych, gdyż jej kiść umieszczano na stosie, aby odpędzić diabła i złe duchy. Z tego powodu piołun przez długi czas był uważany za zioło „czarownic” i często przypisywano mu nierealne właściwości. Co ciekawe, roślina ta była używana przeciwko złym duchom nie tylko przez jedną starożytną kulturę, ale przez kilka. W Indiach był poświęcony bogu Śiwie i był używany także przeciwko demonom i złym duchom.
 

Uprawa

Uprawa nie jest trudna. Piołun jest szeroko rozpowszechnionym ziołem, którego istnieje ponad trzysta gatunków. Jednak najbardziej znane to piołun prawdziwy, zwyczajny i smoczy.
 
Gleba dla rośliny powinna być bogata w wapń i azot. Nie tolerują gleb wilgotnych i kwaśnych. Kwitnie od czerwca/lipca do września. Rozmnaża się przez siew, najlepiej w okresie od marca do kwietnia. Jesienią można rozmnażać piołun, oddzielając pęczki lub sadzonki od korzeni.
 
Zbiera się młode liście i młode wierzchołki ziół, które następnie się suszy. Części, które się zbiera, nie mogą być już zdrewniałe. Można więc odciąć górną część zioła o długości około 25 cm. Młode dolne liście zbiera się także przed kwitnieniem.
 
 

Skład piołunu

Chociaż wspomnieliśmy tutaj o trzech rodzajach rośliny, jej skład jest bardzo podobny, dlatego wspomnimy o jej ogólnym składzie i składnikach występujących we wszystkich trzech roślinach. Ich skład jest bardzo ciekawy i dzięki temu świetnie wpływają na organizm.
 

Oto główne składniki piołunu:

 
Witamina A – regeneruje skórę, utrzymuje ją czystą i przejrzystą oraz wpływa na dobrą kondycję włosów, spowalnia procesy starzenia i spłyca drobne zmarszczki, jest silnym przeciwutleniaczem i działa przeciwzapalnie
Witamina C – to chyba najsłynniejsza witamina, którą zna chyba każdy. Witamina C wspomaga na ogólny stan zdrowia, dba o dziąsła, zęby i kości. Jest rozpuszczalna w wodzie.
Chlorofil - to dobrze znany zielony pigment występujący w każdej zielonej roślinie. Jest on ważny dla naszego organizmu. Podobnie jak hemoglobina, chlorofil pomaga transportować tlen w całym organizmie. Jednocześnie wiąże również magnez i w ten sposób wspomaga tworzenie krwi. Stosowany zewnętrznie działa przeciwzapalnie i leczniczo. Dużym ciekawostką jest to, że regeneruje również zniszczoną skórę np. po oparzeniu czy urazie.
Olejki eteryczne – dzięki olejkom eterycznym roślina działa uspokajająco na układ nerwowy, poprawia odporność psychiczną, działa przeciwzapalnie, dezynfekująco, antybakteryjnie. Olejki eteryczne najczęściej otrzymuje się poprzez destylację z parą wodną świeżych kwiatów i łodyg.
Kwas kawowy – rozwiązuje problemy skórne
Kwas galusowy – jest przeciwutleniaczem
Przeciwutleniacze - świetnie wpływają na wolne rodniki, które mogą powodować różne problemy w organizmie. Są także drugą najcenniejszą kategorią substancji zawartych w roślinie. Są to substancje chroniące organizm przed stresem oksydacyjnym. Dzięki antyoksydantom eliminowany jest wpływ wolnych rodników na komórki, co powoduje spowolnienie starzenia.
Flawonoidy - nadają się do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym, a także chronią przed przedwczesnym starzeniem. Mimo że flawonoidy występują także w innych roślinach czy owocach, roślina ta charakteryzuje się znacznie większym stężeniem. Flawonoidy mogą zwalczać wolne rodniki w organizmie oraz działać przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, wzmacniając i poprawiając odporność organizmu.
Żelazo – jest ważnym składnikiem organizmu. Bierze udział w wytwarzaniu energii, jest ważnym składnikiem hemoglobiny oraz wiąże tlen z czerwonymi krwinkami, dzięki czemu pomaga rozprowadzać go po całym organizmie.
Wapń – zapewne każdy z nas zna wiele informacji na temat wapnia. Minerał ten jest bardzo ważny dla naszego organizmu głównie ze względu na regulację transportu jonów przez błony komórkowe, ale wpływa również na pracę nerwów, mięśni i serca oraz aktywuje niektóre inne enzymy. Wapń jest bardzo ważny szczególnie dla zdrowych kości i zębów.
Ignatia amara - substancje roślinne o gorzkim smaku, które mają zdolność podrażniania receptorów smaku, poprawiają apetyt i wspomagają trawienie poprzez zwiększenie wydzielania soków trawiennych i żółci
A dzięki tak niesamowicie naładowanemu składowi roślina oferuje doskonałe właściwości, które z pewnością Cię zainteresują.
 

Właściwości piołunu

Przyjrzyjmy się więc samemu działaniu tej niesamowitej rośliny, która posiada bogaty skład.
 

Jakie są więc główne efekty działania rośliny?

 
  • Wspomaga odporność
  • Ma działanie antybiotykowe
  • Zmniejsza gorączkę
  • Zmniejsza ból
  • Ma działanie antyseptyczne
  • Ma działanie antybakteryjne
  • Zwalcza pasożyty
  • Ma działanie przeciwnowotworowe
  • Utrzymuje serce w zdrowiu
  • Chroni organizm i kości przed wolnymi rodnikami
  • Wspomaga trawienie
  • Jest odpowiedni na chorobę Leśniowskiego-Crohna
  • Pomaga przy zatruciach pokarmowych
  • Uspokaja żołądek
  • Wspomaga pracę wątroby
  • Wspomaga pracę pęcherzyka żółciowego
  • Pomaga przy gazach i wzdęciach
  • Oczyszcza jelito grube
  • Wspomaga wydzielanie kwasów żołądkowych
  • Działa moczopędnie
  • Usuwa nadmiar wody z organizmu
  • Do stosowania zewnętrznego nadaje się przy problemach skórnych
  • Pomaga lepiej goić się ranom
  • Pobudza apetyt
  • Wspomaga odporność
  • Łagodzi stany zapalne w jamie ustnej
  • Pomaga na ból zęba
  • Pomaga na bezsenność
  • Ma działanie odstraszające
  • Stosuje się go przeciwko ćmom
  • Służy do produkcji znanego napoju Absynt
  • Jest częstym składnikiem likierów, koniaków i win
  • Łagodzi ból głowy
  • Oczyszcza jelita z pasożytów
  • Normalizuje i wspomaga miesiączkę
  • Łagodzi bóle menstruacyjne
  • Działa wspomagająco przy infekcjach ucha środkowego i chorobach oczu
Na wiele z tych efektów można by spojrzeć nieco lepiej. Roślina szczególnie nadaje się do:
 

Leczy malarię

Malaria jest chorobą zakaźną wywoływaną przez pierwotne pasożyty przenoszone przez komary. Ta poważna choroba charakteryzuje się wysoką śmiertelnością, ponieważ atakuje czerwone krwinki. Artemizynina występująca w piołunie jest stosowana w medycynie chińskiej od tysięcy lat. Ma silne działanie przeciwzapalne, które skutecznie zwalcza malarię. Jej unikalne właściwości usuwają pasożyty z krwi.
 

Na zaburzenia układu nerwowego

Narkotyki mają złą opinię w społeczeństwie i są bardzo ważne w medycynie. Piołun ma łagodne działanie narkotyczne, które można stosować w celu łagodzenia napadów padaczkowych, drgawek i napadów histerii. Roślina ma również przydatne właściwości łagodzące objawy stresu i lęku.
 

Pobudza apetyt i leczy anoreksję

Roślinę często stosuje się w celu pobudzenia apetytu, co jest bardzo ważne w przypadku różnych chorób. Produkty z tej rośliny wzmacniają także trawienie i poprawiają wchłanianie składników odżywczych w organizmie. Ta funkcja jest szczególnie korzystna dla osób cierpiących na anoreksję.
 

Skuteczny środek odstraszający

Latem prawie każdy ma problem z komarami. Problem w tym, że nie jest to już tylko owad, który powoduje nieprzyjemne, swędzące ukąszenie. Obecnie komary mogą przenosić nieprzyjemne i śmiertelne choroby, takie jak wspomniana malaria. Pomimo tego, że w drogeriach można znaleźć niezliczoną ilość repelentów, dlaczego nie postawić na naturalny sposób? Piołun jest doskonałym naturalnym środkiem odstraszającym, który odstrasza wszystkie owady.
 

Pomaga na bolesne miesiączki

Wiadomo również, że piołun zawiera substancję, która pomaga złagodzić miesiączkę i zwalczyć silny ból. W roślinie znajdziesz także substancje, które korzystnie wpływają na profilaktykę nowotworów macicy oraz regulują cykl menstruacyjny. Co ciekawe, roślina ma właściwości antykoncepcyjne.
 

Niszczy komórki nowotworowe

Według kilku badań roślina nadaje się jako uzupełnienie chemioterapii u kobiet chorych na raka piersi.
 

Skutki uboczne

Wielu z Was z pewnością interesuje się skutkami ubocznymi. Piołun ma kilka ograniczeń, o których powinieneś wiedzieć:
 
Roślina zawiera toksyczną substancję tujon
Niewskazane jest jego długotrwałe i nadmierne stosowanie. Może powodować uczucie upojenia alkoholowego, drgawki, nudności, wymioty, biegunkę lub zawroty głowy
  • Nie jest odpowiedni dla kobiet w ciąży
  • Roślina nie jest odpowiednia dla epileptyków
  • Uważaj także na wrzody żołądka i zapalenie żołądka
  • Dla niektórych roślina może być silnym alergenem
  • Stosuj piołun maksymalnie przez dwa tygodnie, a następnie odstaw na co najmniej miesiąc
 

Zastosowanie piołunu

Dzięki dużej zawartości witamin i minerałów roślina ma wszechstronne zastosowanie. Możesz z niej zrobić:
  • Herbatę
  • Nalewkę
  • Wywar
  • Likier ziołowy
  • Napar
Zacznijmy oczywiście od herbaty, która jest najczęstszą formą, po którą sięgają ludzie. Można kupić herbatę sypaną, która jest lepsza niż pakowana. Można jednak również samodzielnie suszyć piołun. Taka herbata jest znacznie skuteczniejsza. Do herbaty potrzebna będzie jedna łyżeczka piołunu, którą zalewamy ¼ wrzącej wody i pozostawiamy do zaparzenia na około pięć minut.
 
Herbatę można pić trzy razy dziennie po jednej filiżance.
 

Nalewka

Piołun nadaje się również na nalewkę. Do jego przygotowania potrzebne będzie 20 gramów piołunu, które zalewa się 100 ml 70% alkoholu i pozostawia do maceracji na dwa tygodnie.
 
Nalewkę można stosować 2-3 razy dziennie po 20-40 kropli.
 

Wywar

Przygotuj wywar z litra wody i pięciu łyżek suszonej rośliny. Taki wywar nadaje się na okłady, płukanki, płukanie gardła, a nawet do kąpieli. Odwar pozostawić do zaparzenia na około 15 minut, odcedzić i letni użyć do określonego celu.
 

Przyprawa

Roślina wykorzystywana jest także jako przyprawa do potraw. W tym celu najczęściej wykorzystuje się piołun smoczy, który jest drobno mielony, a następnie używany jako przyprawa do potraw. Można także użyć świeżych liści. Ma słodko-gorzki do ostrego smak i korzenny zapach. Przyprawa ta jest najczęściej używana w kuchni francuskiej. W naszym kraju jest rzadko stosowany.
 

Piołun w tradycyjnej medycynie chińskiej

W tradycyjnej medycynie chińskiej piołun stosowany jest najczęściej w postaci mieszanin, które są na tyle zbilansowane, że nadają się do długotrwałego stosowania i tłumią jego niekorzystne skutki uboczne.