Malina składa się z małych czerwonych kulek i pochodzi z południowej Europy. Maliny rozprzestrzeniły się również na nasze szerokości geograficzne, gdzie dziko rosną w zaroślach, na skrajach lasów, wzdłuż dróg oraz są uprawiane w ogrodach.
 
Barwnik zawarty w malinach jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Im intensywniejszy i ciemniejszy kolor malin, tym większe stężenie tego barwnika.
 

Zawartość witamin i składników mineralnych w malinach

Jedna filiżanka świeżych malin zawiera 1,22 g białka, 64 kalorii i 6,38 g błonnika. Z minerałów zawiera potas, fosfor, wapń, magnez, mangan, miedź, sód, selen, cynk, żelazo. Witaminy w malinach to: kwas foliowy, kwas pantotenowy, niacyna, witamina A, witamina B1 (tiamina), witamina B2 (ryboflawina), witamina B6, witamina C, witamina E, witamina K.

Wartość odżywcza malin

Owoce, soki i inne przetwory z nich są szczególnie cenne przy chorobach przebiegających z gorączką i stanami zapalnymi (zapalenie oskrzeli, reumatyzm) ze względu na zawartość przeciwutleniaczy, poprawiają stan zdrowia palaczy i alkoholików, polecane są także przy chorobie Alzheimera, łagodzą obfite krwawienia miesiączkowe i problemy z nerkami i układem moczowym pęcherz itp.

Maliny - 10 wpływów na zdrowie

Maliny przy walce z rakiem

Według Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem maliny są bogate w kwas elagowy, który wykazuje zdolność do zapobiegania różnym rodzajom raka. Należą do nich rak skóry, płuc, pęcherza moczowego, piersi i przełyku. Dzieje się tak, ponieważ stwierdzono, że kwas wykorzystuje jednocześnie różne metody walki z rakiem. Działa jako przeciwutleniacz, dezaktywuje określone czynniki rakotwórcze i spowalnia reprodukcję niektórych komórek rakowych.

Maliny na zdrowe serce

Maliny rozszerzają tętnice, co pomaga w płynnym przepływie krwi i zapobiega gromadzeniu się blaszek miażdżycowych. Antocyjany w malinach hamują tworzenie się skrzepów krwi w przypadku udaru mózgu. Jagody zawierają również kwas salicylowy, który ma podobne właściwości kardioprotekcyjne do aspiryny. Witamina C to kolejny związek występujący w malinach, o którym wiadomo, że zapobiega chorobom serca - ponieważ zapobiega tworzeniu się płytki miażdżycowej.

Maliny zwiększają płodność i poprawiają zdrowie seksualne

Wysoki poziom przeciwutleniaczy w malinach może chronić plemniki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Zawarta w owocach witamina C i magnez zwiększają męską płodność i produkcję testosteronu. Uważa się również, że przeciwutleniacze chronią zarodek, zmniejszając w ten sposób ryzyko poronienia. Maliny zawierają również proantocyjanidyny, które rozluźniają naczynia krwionośne i umożliwiają przepływ krwi do wrażliwych obszarów, zwiększając pobudzenie. Cynk w owocach pomaga stymulować libido.

Maliny dla zdrowych oczu

Witamina A w malinach to naturalny środek na problemy z oczami i zaburzenia widzenia. Witamina A jest częścią pigmentu, rodopsyny. Wysokie stężenie rutyny wzmacnia naczynia krwionośne w oczach i poprawia zaopatrzenie w składniki odżywcze.

Maliny na odchudzanie

Maliny są niskokaloryczne i beztłuszczowe, więc mogą być zdrowym dodatkiem do diety odchudzającej. Jagody mają również niski indeks glikemiczny (IG). Pokarmy o niskim IG mają niewielki wpływ na poziom cukru we krwi, więc jest nie powodują jego wzrostu.
Maliny zawierają również związek zwany resweratrolem, który przekształca zły tłuszcz w organizmie w dobry tłuszcz, który pomaga spalać kalorie.

Maliny na trawienie

Liście malin od bardzo dawna wykorzystywane są do prawidłowego trawienia. Liście owocu dodawano do herbatek, które stosowano w leczeniu niestrawności i innych związanych z tym dolegliwości. Maliny są również jednym z pokarmów bogatych w błonnik. A jak wiadomo, większa ilość błonnika w diecie oznacza lepsze trawienie.

Maliny wspierają zdrowie tkanek i naczyń krwionośnych

Wiemy, że maliny są bogate w witaminę C, która jest niezbędna do wzrostu i naprawy tkanek. Witamina C jest również potrzebna do wytworzenia ważnego białka (kolagenu) potrzebnego do budowy naczyń krwionośnych. Białko to jest wykorzystywane do syntezy tkanki łącznej – niezbędnej do budowy skóry, kości i chrząstek. Oprócz pomocy w produkcji naczyń krwionośnych, pomaga również wzmocnić ich ściany. Maliny zawierają również żelazo. Minerał odgrywa ważną rolę w tworzeniu czerwonych krwinek. Te czerwone krwinki przenoszą tlen do mięśni, aby pomóc w dostarczaniu energii.

Maliny pomagają w ciąży

Maliny, a zwłaszcza liście tej rośliny, mają ogromne korzyści dla kobiet w czasie ciąży. Jedno z badań donosi, że kobiety, które spożywają liść maliny, są znacznie mniej narażone na pęknięcie błon płodowych podczas porodu. Mają też większą szansę na uniknięcie cesarskiego cięcia lub porodu kleszczowego.

Maliny na skórę i włosy

Maliny zawierają dużo biotyny, witaminy dostarczającej organizmowi siarki, która jest bardzo ważna dla zdrowego wyglądu i gęstości włosów oraz miękkiej skóry.

Maliny pomagają w walce z egzemą

Maliny są zwykle dodawane do ziołowych preparatów przeciwbakteryjnych stosowanych w leczeniu chorób skóry. Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne olej z pestek malin może pomóc w leczeniu chorób skóry, takich jak egzema, wysypka i inne choroby skóry.

Sok z malin

Jak przechowywać maliny?

Przechowywanie jest bardzo łatwe. Maliny najlepiej spożyć w ciągu 2-3 dni od zakupu. Jeśli kupiłeś jagody w plastikowych opakowaniach, możesz je zostawić w lodówce. Myjemy je tylko przed jedzeniem.

Jak przetwarzać maliny?

Maliny najsmaczniejsze są świeże, krótko po zerwaniu. Możemy z nich zrobić syrop, dżem, lody malinowe, sorbet. Dodaje się je do jogurtów, ciast, tart, słodkich dań z ryżu.