Czarna porzeczka (Ribes nigrum) to krzew owocowy z rodziny agrestowatych. Jest uprawiana dla swoich smacznych, małych, czarnych jagód, które są bogate w witaminy i składniki odżywcze. Czarna porzeczka jest popularnym składnikiem soków, dżemów, galaretek, nalewek, wina i innych produktów spożywczych.
Czarne porzeczki są bogatym źródłem witaminy C , kwasów organicznych i olejków eterycznych, a także zawierają szereg makro i mikroelementów.
Dzięki temu, że zawierają również polifenole, mają działanie przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe.
Liście czarnej porzeczki zawierają pochodne kwercetyny, które mają działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antyseptyczne.
Liczne badania kliniczne wskazują, że czarna porzeczka może być stosowana w profilaktyce i leczeniu wspomagającym choroby serca, mózgu czy nerek.
Jakie są właściwości zdrowotne czarnej porzeczki?
Czarna porzeczka pomaga zapobiegać chorobom układu pokarmowego, krążenia, nerwowego i wydalniczego. Te małe jagody mogą również pomóc w zapobieganiu rakowi.
Działanie przeciwzapalne
Reakcje zapalne w organizmie mogą powodować choroby serca, wątroby lub nerek.
Stan zapalny przyczynia się również do rozwoju niektórych chorób autoimmunologicznych (np. może wywoływać reumatoidalne zapalenie stawów), infekcji dróg wydalniczych czy chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera czy demencja.
Pokarmy o wysokiej zawartości substancji przeciwzapalnych pomagają zapobiegać i zmniejszać ryzyko wystąpienia tych chorób.
Czarna porzeczka zawiera dużą ilość antocyjanów, które należą do polifenoli i pomagają tłumić nadmierną aktywność prozapalną naszego układu odpornościowego.
Antocyjany działają na komórki odpornościowe, takie jak makrofagi, a tym samym zapobiegają nadmiernej eskalacji odpowiedzi zapalnej organizmu.
Poprawia trawienie i łagodzi podrażniony żołądek
Czarne porzeczki są bardzo bogatym źródłem flawonoidów, czyli roślinnych substancji pomagających rozluźnić mięśnie (mają tzw. działanie miorelaksacyjne).
Ekstrakt z czarnej porzeczki pomaga również złagodzić nadmierne skurcze mięśni przewodu pokarmowego.
Badania wskazują, że substancje zawarte w czarnej porzeczce działają również przeciwskurczowo (zmniejszają objawy skurczów).
Kwercetyna, mirycetyna i inne flawonoidy znajdujące się w czarnej porzeczce i innych małych jagodach łagodzą skurcze brzucha i jelit.
W medycynie naturalnej liście czarnej porzeczki stosuje się w leczeniu i łagodzeniu biegunek.
Poprawa zdrowia nerek
Przeciwutleniające i przeciwzapalne działanie czarnej porzeczki pomaga w zapobieganiu przewlekłym chorobom nerek, w szczególności chroni układ moczowy przed stanami zapalnymi i infekcjami, a także zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych.
Sok lub herbata z czarnej porzeczki zwiększa pH moczu (dzięki czemu mocz staje się bardziej zasadowy). Ponadto czarne porzeczki pomagają eliminować nadmiar kwasu cytrynowego i szczawiowego z organizmu, co zmniejsza ryzyko powstawania niektórych rodzajów kamieni nerkowych.
W 100 g czarnej porzeczki znajduje się tylko około 4,3 mg kwasu szczawiowego, co sprawia, że spożywanie tego owocu jest bezpieczne nawet dla osób z chorobami nerek lub kamicą nerkową.
Obniżenie poziomu cholesterolu we krwi
Wysoki poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi zwiększa ryzyko chorób układu krążenia (choroby serca i naczyń krwionośnych), chorób wątroby, a także niektórych chorób metabolicznych.
Badania sugerują, że dieta bogata w antocyjany pomaga obniżyć stężenie cholesterolu całkowitego i LDL we krwi i odwrotnie, zwiększa poziom dobrego cholesterolu HDL we krwi.
Ponadto naturalny sok z czarnej porzeczki jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi stresem oksydacyjnym, a także zapobiegają peroksydacji tłuszczów (lipidów) w organizmie.
Dzięki temu przeciwutleniacze pomagają spowolnić rozwój otyłości i są wykorzystywane w profilaktyce chorób przewlekłych, takich jak miażdżyca czy choroba Alzheimera.
Zapobieganie cukrzycy
Czarne porzeczki zawierają niektóre rodzaje antocyjanów i flawonoidów, które pomagają zwiększyć wrażliwość komórek na insulinę u pacjentów z cukrzycą typu 2.
Są to substancje myrtilina (delfinidyno-3-glukozyd), peonidyna (peonidyno-3-rutynozyd) czy cyjanidyna (cyjanidyno-3-rutynozyd).
Substancje te działają na enzymy, które zapewniają metabolizm węglowodanów (na przykład alfa-glukozydaza lub alfa-amylaza trzustkowa) i blokują ich działanie.
Spowalnia to rozkład węglowodanów w przewodzie pokarmowym, co zapobiega nagłym i ostrym wahaniom poziomu glukozy we krwi oraz zmniejsza oporność na insulinę, która jest jedną z głównych przyczyn cukrzycy typu 2.
Pomaga w leczeniu chorób oczu
Antocyjany zawarte w czarnych porzeczkach pomagają poprawić funkcjonowanie wzroku i oczu, gdyż zwiększają przepływ krwi przez nerw wzrokowy.
Regularne spożywanie pokarmów bogatych w antocyjany, takich jak czarne porzeczki, może spowolnić pogorszenie wzroku i inne objawy u pacjentów z jaskrą.
Antocyjany są również stosowane w profilaktyce niektórych przewlekłych chorób oczu, takich jak retinopatia cukrzycowa czy niedrożność żył siatkówki (zatkanie żył na siatkówce).
Ze względu na wysoką zawartość antocyjanów, czarne porzeczki mogą spowolnić skutki pogarszania się wzroku i korzystnie wpływać na ogólny stan zdrowia ocz.
Profilaktyka niektórych chorób neurodegeneracyjnych
Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, spożywanie czarnej porzeczki może częściowo hamować peroksydację lipidów w organizmie. Badania eksperymentalne wskazują, że dzięki działaniu przeciwutleniającemu witamina C może zmniejszać peroksydację lipidów nawet o 65%, co głównie przyczynia się do ochrony ośrodkowego układu nerwowego przed uszkodzeniami.
Jeśli peroksydacja lipidów nie działa, w organizmie gromadzą się wolne rodniki, co przyczynia się do rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera, Parkinsona czy choroba Huntingtona.
Nagromadzenie wolnych rodników powoduje zmiany zapalne w komórkach mózgowych (neuronach). Czarna porzeczka zawiera substancje przeciwzapalne, które hamują stany zapalne, a tym samym przyczyniają się do poprawy pamięci i funkcji poznawczych.
Poprawa zdrowia wątroby
Nadmierne spożycie alkoholu powoduje trwałe zmiany w budowie i funkcji komórek wątroby, a także zmienia strukturę białek i fosfolipidów. Ma to bezpośredni negatywny wpływ na czynność wątroby.
Innym problemem związanym z nadużywaniem alkoholu jest powstawanie wolnych rodników, zwłaszcza tzw. rodników tlenowych, które czasami określa się mianem reaktywnych form tlenu (ROS).
Te wolne rodniki reagują z fosfolipidami w błonach komórkowych wątroby i powodują stan zapalny.
Spożywanie pokarmów bogatych w polifenole, takich jak czarne porzeczki, pomaga zmniejszyć niekorzystny wpływ wolnych rodników na komórki wątroby.
Czarna porzeczka chroni w ten sposób tłuszcze i białka, które tworzą podstawowy szkielet komórek przed atakami wolnych rodników tlenowych.
Odnowa i odżywienie skóry
Wiele chorób skóry powstaje w wyniku starzenia, stanów zapalnych lub chorób zakaźnych.
Choroby skóry objawiają się wieloma różnymi sposobami, z których najczęstsze to suchość, swędzenie lub zaczerwienienie skóry, powstawanie łusek czy pojawienie się różnego rodzaju wysypek.
Badania kliniczne sugerują, że czarne porzeczki zawierają polisacharyd, który ma działanie przeciwzapalne i ogranicza wytwarzanie czynników zapalnych, co przyczynia się do szybszej regeneracji skóry.
Nasiona czarnej porzeczki zawierają dużą ilość zdrowych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas linolenowy. Kwas ten hamuje wytwarzanie mediatorów stanu zapalnego w skórze, a jednocześnie odżywia skórę i pomaga zachować jej elastyczność.
Właściwości przeciwdrobnoustrojowe
Najnowsze badania sugerują, że liście dzikiej czarnej porzeczki mają silne działanie przeciwwirusowe. Ekstrakty z tych liści zabijają również wirusa grypy typu A, który jest przyczyną wysoce zaraźliwych chorób układu oddechowego. Typowymi objawami grypy są gorączka, ból gardła, ból głowy i mięśni, a także zapalenie błony śluzowej nosa.
Ekstrakt z liści czarnej porzeczki pomaga zapobiegać przedostawaniu się wirusów do komórek (technicznie zjawisko to nazywa się internalizacją).
Ponadto ekstrakty te mają również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze i mogą zabijać różne mikroorganizmy chorobotwórcze, takie jak Escherichia coli, Streptococcus faecalis, Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty), Candida albicans (drożdże) czy Trichophyton mentagrophytes.
Za antybakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybicznym działaniem ekstraktu z liści czarnej porzeczki stoją różne substancje czynne, takie jak karofilen, sabinen, terpinolen czy ocymen.
Inne interesujące fakty na temat czarnych porzeczek
Czarne porzeczki zawierają 3-4 razy więcej witaminy C na jednostkę masy niż pomarańcze i inne owoce cytrusowe.
Jeśli chodzi o przeciwutleniacze, czarne porzeczki zawierają dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż jagody.
Olej z nasion czarnej porzeczki ma silne działanie przeciwzapalne. Zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają złagodzić objawy różnych chorób, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów lub sztywność poranna
Czarne porzeczki są bogatym źródłem polifenoli, z których najobficiej występują kwas chlorogenowy, kwas kryptochlorogenowy i kwas neochlorogenowy.
Myrtilina, cyjanidyna i malwidyna należą do najczęściej reprezentowanych antocyjanów w czarnej porzeczce.
Jeśli chodzi o flawonoidy, najbardziej reprezentowane są kwercetyna, mirycetyna, rutyna, kemferol i aureusydyna.
Skutki uboczne czarnej porzeczki
Jeśli spożywasz owoce czarnej porzeczki w rozsądnych ilościach, nie musisz obawiać się niepożądanych skutków.
Rzadko może wystąpić alergia na niektóre składniki czarnej porzeczki.
Jeśli po spożyciu czarnej porzeczki wystąpią objawy takie jak swędzenie skóry, pokrzywka, duszność itp. natychmiast poszukaj pomocy medycznej.
Jednak kobiety w ciąży i karmiące piersią nie powinny spożywać czarnej porzeczki w dużych ilościach bez uprzedniej zgody lekarza.
Składniki odżywcze, witaminy, minerały | Średnia zawartość w 112 g porzeczek czarnych |
Woda | 91,8 gr |
kalorie | 71 kcal |
białka | 1,57 gr |
tłuszcze | 0,46 gr |
węglowodany | 17,23 gr |
wapń | 62 mg |
żelazo | 1,72 mg |
magnez | 27 mg |
fosfor | 66 mg |
potas | 361 mg |
sód | 2 mg |
cynk | 0,3mg |
miedź | 0,096 mg |
witamina C | 202,7 mg |
witamina B1 (tiamina) | 0,056 mg |
witamina B2 (ryboflawina) | 0,056 mg |
witamina B3 ( niacyna ) | 0,336 mg |
witamina B5 (kwas pantotenowy) |
0,446 mg |
witamina B6 | 0,074 mg |
witamina A | 13 mcg |
witamina E | 1,12mg |
kianidyna | 70 mg |
malwidyna | 4,3 mg |
pelargonidyna | 1,3mg |
peonidyna | 0,7mg |
katechin | 0,8mg |
epikatechina | 0,5mg |
duży hamnet | 0,1mg |
kemferol | 0,8mg |
myricetínu | 6,9 mg |
kwercetyna | 5 mg |
daidzeina | 0,01 mg |
genisteina | 0,07 mg |
izoflawonoidy ogółem | 0,08 mg |