Mówią, że prawdziwą wartość czegoś poznajemy dopiero wtedy, gdy to stracimy. Często przyjmujemy fakt, że jesteśmy zdrowi za pewnik i nie zdajemy sobie sprawy, że ten stan można się łatwo zmienić. Dlatego powinniśmy dbać o swoje zdrowie, zarówno fizyczne, jak i psychiczne, nawet wtedy, gdy czujemy, że wszystko jest w porządku i niczego nam nie brakuje. Czy wiesz na przykład, jakie witaminy i suplementy diety powinieneś codziennie przyjmować, aby wzmocnić odporność? Przeczytaj o tym, co według ekspertów wpłynie korzystnie na Twoje zdrowie.
 

Witamina C

Możesz również znać witaminę C pod nazwą kwas L-askorbinowy lub askorbinian. Jest to jedna z najbardziej znanych witamin stosowanych do wzmacniania komórek układu odpornościowego. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem. Działa przeciwzapalnie, zmniejsza nasilenie i czas trwania przeziębienia. Przyspiesza gojenie się ran, pomaga przy anemii i jest świetna dla skóry.
 
Askorbinian jest niezbędny w syntezie kolagenu, karnityny, dopaminy i niektórych neuroprzekaźników. Chroni organizm przed obciążeniem metalami ciężkimi. Zwiększa odporność na zimno. Wpływa również na zdrowie kości, chrząstek, więzadeł, naczyń krwionośnych i zębów.
 
Organizm ludzki nie jest w stanie sam jej wytworzyć, ani jej nie magazynuje. Dlatego konieczne jest jego ciągłe uzupełnianie. Szybko się zużywa, szczególnie podczas trwania infekcji i stresu.
 
Według zaleceń idealna dzienna dawka witaminy C to 500 miligramów dwa razy dziennie.
 
Witamina c 1000 mg

Witamina D

Niedobór witaminy D, znanej również jako kalcyferol, wydaje się być problemem ogólnoświatowym. Witamina D, podobnie jak witamina C, stymuluje układ odpornościowy i pomaga mu prawidłowo funkcjonować, dzięki czemu łatwiej jest oprzeć się bakteriom i wirusom.
 
Niska zawartość witaminy D wiąże się z częstszym występowaniem chorób autoimmunologicznych. Objawia się również bólem mięśni. Przy braku witaminy D pojawia się również zwiększone zmęczenie, obniżona odporność organizmu, a czasem większa skłonność do problemów psychicznych.
 
Odpowiednie spożycie kalcyferolu ma również kluczowe znaczenie dla zdrowia zębów i kości. Przyczynia się on prawidłowego wchłaniania wapnia w naszym organizmie, którego brak zwiększa ryzyko złamań.
 
Aż 90% witaminy D, którą organizm pozyskuje poprzez złożone procesy zachodzące w naszej skórze, pochodzi ze światła słonecznego.  Pokarmy bogate w witaminę D to przede wszystkim ryby takie jak łosoś, śledź, makrela czy tuńczyk. Występuje również w wątrobie dorsza, grzybach czy jajach.
 
Wszystko, czego potrzebujesz, aby uzyskać wystarczającą ilość witaminy D, to spędzić 20 minut na słońcu trzy razy w tygodniu. Ale nie zapomnij chronić skóry przed szkodliwym promieniowaniem za pomocą kremu z filtrem przeciwsłonecznym.
 
Witamina D dostępna jest również w postaci tabletek i kapsułek, które są prostym rozwiązaniem, szczególnie w miesiącach zimowych, kiedy światła słonecznego jest mniej. Zaleca się przyjmowanie od 1000 do 2000 jednostek międzynarodowych dziennie. Wskazane jest spożywanie ich razem z pożywieniem.
 
Cynk, witamina d3 + k2, kurkuma

Cynk

Cynk jest minerałem śladowym, który odgrywa kluczową rolę w układzie odpornościowym. Pomaga w walce z wirusami, chroni przed uszkodzeniem komórek przez wolne rodniki oraz skraca czas trwania przeziębienia. Korzystnie wpływa również na skórę i włosy.
 
Występuje w mięsie ostryg, wołowiny i kraba. W mniejszych ilościach występuje w roślinach strączkowych, tofu, pestkach dyni, orzechach nerkowca oraz innych orzechach i nasionach. Zalecana dzienna dawka wynosi od 15 do 30 miligramów cynku dziennie, szczególnie w miesiącach jesiennych i zimowych oraz przy pierwszych objawach przeziębienia lub grypy.
 

Kurkumina (kurkuma)

Kurkumina jest głównym składnikiem aktywnym korzenia kurkumy, który w medycynie ajurwedyjskiej stosowany jest do leczenia ran, stanów zapalnych czy nowotworów. Jednak ta cudowna substancja jest chwalona nie tylko przez Ajurwedę. Jej działanie zostało również potwierdzone przez współczesną medycynę oraz liczne badania naukowe.
 
Kurkumina zmniejsza stany zapalne na wielu poziomach w organizmie. Pomaga przy bólu i artretyzmie. Ponadto blokuje cytokiny zapalne (cząsteczki, które przekazują informacje między komórkami i wpływają na regulację wzrostu, podziału i różnicowania komórek), które powodują choroby autoimmunologiczne, choroby serca i cukrzycę. Ma również pozytywne działanie w leczeniu choroby Alzheimera.
 
Kurkumina jest również korzystna dla bakterii jelitowych. Zdrowe trawienie pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. Zaleca się przyjmowanie 1000 miligramów kurkuminy dziennie z jedzeniem.