Witamina C, znana również jako kwas L-askorbinowy (L-300), jest ważną witaminą dla organizmu każdego zdrowego człowieka. Wspomaga wchłanianie metali ciężkich, działa w organizmie jak przeciwutleniacz i tworzy kolagen dbający o zdrowe dziąsła, zęby, kości i naczynia krwionośne. Podczas gdy większość zwierząt może wytwarzać własną witaminę C, ludzie są uzależnieni od jej przyjmowania z zewnątrz.

 

Objawy niedoboru witaminy C

Szkorbut to choroba spowodowana brakiem witaminy C. Jej objawy to krwawienie podskórne i trudności w gojeniu się nawet niewielkich ran. Siniaki i obrzęki spowodowane drobnymi urazami, wypadanie włosów, zębów i bóle stawów, które mogą być objawami osłabienia naczyń krwionośnych, tkanki łącznej i kości. Takie też są konsekwencje niedoboru witaminy C w organizmie człowieka. Obecnie szkorbut jest bardzo rzadką chorobą i wystarczy dzienna dawka 10 mg witaminy C, aby jej zapobiec. Jednak szkorbut nie zniknął całkowicie, ponieważ jego  objawy mogą pojawiać się jako zjawisko towarzyszące w niektórych bardzo restrykcyjnych dietach.

 

Ile witaminy C należy przyjmować codziennie?

Zapotrzebowanie na witaminę C różni się w zależności od osoby. Zależy to na przykład od i wieku, płci, aktywności i wielu innych czynników. W poniższej tabeli znajdziesz informacje na temat referencyjnej wartości spożycia w zależności od wieku i płci.

RWS dla witaminy C

Źródła witaminy C

Najlepszym źródłem witaminy C są owoce i warzywa. Witamina C znajduje się w większości owoców cytrusowych, pomidorach, ziemniakach, czerwonej i zielonej papryce, kiwi, brokułach, truskawkach, brukselce i kantalupach. Przyjmowanie zalecanej dziennej dawki wydaje się łatwe. Spożywając pięć różnych kawałków owoców lub warzyw, dostarczasz do swojego organizmu ponad 200 mg witaminy C. Ale... Witamina C jest tracona z pożywienia podczas długotrwałego przechowywania. Podgrzewanie żywności w kuchence mikrofalowej może również zmniejszyć skuteczność witaminy C.

źródła witaminy C

Ponieważ witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, po spożyciu jej nadmiar dostaje się do moczu i jest wydalany z organizmu. Ponieważ nie jest magazynowany w organizmie, należy regularnie uzupełniać jego zapasy.

 

Witamina C pełni w organizmie wiele funkcji

Ogranicza utlenianie, zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i usuwa z organizmu metale ciężkie. Ponadto witamina C odgrywa w ludzkim organizmie szereg innych ważnych ról:

 

1. Witamina C jest ważnym przeciwutleniaczem dla organizmu człowieka, ponieważ jej cząsteczki zmniejszają powstawanie i aktywność cząsteczek tlenu, które tworzą w organizmie proces utleniania. Witamina C pomaga również w regeneracji witaminy E, która według najnowszych badań ma taką samą zdolność antyoksydacyjną jak witamina C.
2. Zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

3. Witamina C jest ważnym składnikiem w syntezie karnityny, dopaminy i kolagenu, który nadaje skórze elastyczność i siłę oraz dba o dobrą kondycję zębów i dziąseł. Uczestniczy również w metabolizmie żelaza, miedzi i kwasów żółciowych, metabolizmie kwasu foliowego i niektórych aminokwasów.

4. Witamina C chroni również organizm przed działaniem metali ciężkich. Na przykład takich jak ołów, który występuje w dymie papierosowym.

5. Witamina C odgrywa ważną rolę w układzie odpornościowym. Stymulując białe krwinki, pomaga niszczyć bakterie i wytwarzać niezbędne przeciwciała, które chronią układ odpornościowy. Proces ten zapobiega rozprzestrzenianiu się infekcji.


6. Stymuluje interferony, które są ważnym elementem procesu regulacji układu odpornościowego, ponieważ chronią organizm przed infekcjami wirusowymi.


7. Badania naukowe wykazały, że witamina C zwiększa odporność na zimno. Ponieważ większość powszechnych chorób zakaźnych, takich jak grypa lub przeziębienie, jest również wywoływane przez przeziębienie, odkrycie to stanowi dużą zachętę do spożywania owoców cytrusowych.


8. Witamina C zapobiega powstawaniu nitrozoamin, które powstają z azotanów w kwaśnym środowisku soków żołądkowych. Nitrozoaminy mogą przyczyniać się do raka okrężnicy i odbytnicy.


9. Przyjmowanie witaminy C opóźnia miażdżycę i odkładanie się cholesterolu w naczyniach krwionośnych.


10. Zmniejsza częstotliwość ataków u osób cierpiących na astmę.


11. Zapobiega metaplazji błony śluzowej żołądka i późniejszemu działaniu rakotwórczemu.


Witamina c w kapsułkach

Przedawkowanie witaminy C. Czy to możliwe?

Witamina C ma niską toksyczność i nie są znane żadne poważne przypadki uszkodzenia organizmu spowodowane przedawkowaniem witaminy C. Jako powikłania wynikające z nadmiernego jej spożycia przyjmuje się: biegunkę, nudności, skurcze i bóle brzucha. Istnieje kilka niejednoznacznych badań opisujących, że nadmierne stosowanie witaminy C może powodować kamienie nerkowe, a w skrajnych przypadkach niewydolność nerek.

Z czym nie łączyć witaminy C

Z czym nie łączyć witaminy C