Witamina C – co to jest i jak działa?
Krótka historia witaminy C
Już w średniowieczu zauważono, że sok z owoców cytrusowych zapobiega szkorbutowi. Trudno było wtedy sprecyzować, jaki związek dokładnie odpowiada za ten efekt. Witamina C została po raz pierwszy wyizolowana w 1928 roku z kilku produktów, takich jak papryka oraz sok z kapusty. Od tego czasu prowadzono intensywne badania nad właściwościami witaminy C, które pozwoliły poznać jej kluczową rolę dla funkcjonowania organizmu człowieka.
Rola witaminy C w organizmie człowieka
Witamina C inaczej nazywana kwasem askorbinowym. Chociaż znajduje się w większości domowych apteczek, mało kto wie, że stanowi niezwykle ważny dla organizmu składnik. Dla ludzi jest witaminą, która musi być dostarczana w pożywieniu. Suplementacja witaminą C nie może być w żadnym przypadku zaniedbana, ponieważ pełni ona szereg kluczowych funkcji, m.in. takich jak:
- utrzymuje prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego;
- uszczelnia naczynie krwionośne;
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego;
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego;
- przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia;
- pomaga regeneracji zredukowanej formy witaminy E i zwiększa przyswajanie żelaza.
Ponadto witaminę C można bezsprzecznie intronizować na królową kosmetyki. Podobnie jak witamina E, nazywana jest „witaminą młodości”, dzięki temu, że pozwala uzyskać efekt zdrowo rozświetlonej, gładkiej i jędrnej skóry.
Zapotrzebowanie na witaminę C różni się w wybranych krajach, a jego normy wahają się od 30 do 100 mg na dzień. Osoby, u których istnieje zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C, to:
- osoby starze;
- cukrzycy;
- kobiety w ciąży;
- osoby, które ciągłe mają do czynienia ze stresem;
- palacze;
Skutki i objawy niedoboru witaminy C
Do objawów niedoboru witaminy C należą:
- bóle stawów i mięśni;
- utratę apetytu i ogólne osłabienie;
- skłonność do występowania siniaków;
- senność;
- obniżona oporność organizmu.
Za podstawowe skutki niedoboru witaminy C uznaje się:
- szkorbut;
- obniżenie odporności o przedłużanie infekcji zakaźnych;
- trudności w gojeniu się ran;
- osteoporoz;
- nadczynność tarczycy;
- depresja.
Ze względu na fakt, iż kwas askorbinowy pełni istotną funkcję w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego, jego niedobór osłabia siły obronne organizmu. Ponadto niedobór witaminy C w organizmie sprzyja przyspieszonemu starzeniu się komórek oraz rozwojowi chorób nowotworowych i układu krążenia (np. nadciśnienie, miażdżyca).
Źródła witaminy C
Największe ilości witaminy C znajdziemy w takich produktach:
- acerola;
- cytryna;
- pomarańcza;
- mandarynka;
- mango;
- czarna porzeczka;
- dzika róża.
Witaminę C także można uzupełniać nie tylko za pomocą świeżych owoców i warzyw, ale także dzięki prawidłowej suplementacji organizmu. W naszym sklepie zapewniamy szeroki wybór witaminy C: w postaci proszku, w kapsułkach, z acerolą, a także z dziką różą.