Witamina C – co to jest i jak działa.

Krótka historia witaminy C

    Już w średniowieczu zauważono, że sok z owoców cytrusowych zapobiega szkorbutowi. Trudno było wtedy sprecyzować, jaki związek dokładnie odpowiada za ten efekt. Witamina C została po raz pierwszy wyizolowana w 1928 roku z kilku produktów, takich jak papryka oraz sok z kapusty. Od tego czasu prowadzono intensywne badania nad właściwościami witaminy C, które pozwoliły poznać jej kluczową rolę dla funkcjonowania organizmu człowieka.

Rola witaminy C w organizmie człowieka

    Witamina C inaczej nazywana kwasem askorbinowym. Chociaż znajduje się w większości domowych apteczek, mało kto wie, że stanowi niezwykle ważny dla organizmu składnik. Dla ludzi jest witaminą, która musi być dostarczana w pożywieniu. Suplementacja witaminą C nie może być w żadnym przypadku zaniedbana, ponieważ pełni ona szereg kluczowych funkcji, m.in. takich jak:

  • utrzymuje prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego;
  • uszczelnia naczynie krwionośne;
  • przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego;
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego;
  • przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia;
  • pomaga regeneracji zredukowanej formy witaminy E i zwiększa przyswajanie żelaza.

    Ponadto witaminę C można bezsprzecznie intronizować na królową kosmetyki. Podobnie jak witamina E, nazywana jest „witaminą młodości”, dzięki temu, że pozwala uzyskać efekt zdrowo rozświetlonej, gładkiej i jędrnej skóry.


Zapotrzebowanie na witaminę C

    Zapotrzebowanie na witaminę C różni się w wybranych krajach, a jego normy wahają się od 30 do 100 mg na dzień. Osoby, u których istnieje zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C, to:

  • osoby starze;
  • cukrzycy;
  • kobiety w ciąży;
  • osoby, które ciągłe mają do czynienia ze stresem;
  • palacze;

Skutki i objawy niedoboru witaminy C

    Do objawów niedoboru witaminy C należą:

  • bóle stawów i mięśni;
  • utratę apetytu i ogólne osłabienie;
  • skłonność do występowania siniaków;
  • senność;
  • obniżona oporność organizmu.

    Za podstawowe skutki niedoboru witaminy C uznaje się:

  • szkorbut;
  • obniżenie odporności o przedłużanie infekcji zakaźnych;
  • trudności w gojeniu się ran;
  • osteoporoz;
  • nadczynność tarczycy;
  • depresja.

    Ze względu na fakt, iż kwas askorbinowy pełni istotną funkcję w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego, jego niedobór osłabia siły obronne organizmu. Ponadto niedobór witaminy C w organizmie sprzyja przyspieszonemu starzeniu się komórek oraz rozwojowi chorób nowotworowych i układu krążenia (np. nadciśnienie, miażdżyca).



Źródła witaminy C

    Największe ilości witaminy C znajdziemy w takich produktach:

    Witaminę C także można uzupełniać nie tylko za pomocą świeżych owoców i warzyw, ale także dzięki prawidłowej suplementacji organizmu. W naszym sklepie zapewniamy szeroki wybór witaminy C: w postaci proszku, w kapsułkach, z acerolą, a także z dziką różą.