Rozpuszczalna w tłuszczach witamina A jest najczęściej kojarzona ze zdrowym wzrokiem. Jest również ważna dla układu odpornościowego i prawidłowego rozwoju komórek. Organizm pozyskuje ją z pożywienia, ale może ją także sam wyprodukować z otrzymanego beta-karotenu.
Czym jest witamina A i dlaczego jest ważna dla zdrowia?
Witamina A, technicznie rzecz biorąc, akseroftol, występuje w przyrodzie w dwóch postaciach. Forma A1 nazywa się retinolem, a druga forma to A2 lub 3-dehydroretinol. Razem z witaminami D, E i K tworzą grupę witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Pozytywne działanie witaminy A
- wspiera prawidłowe funkcje wzroku,
- wpływa na prawidłowe widzenie przy słabym oświetleniu i zmniejszonej widoczności,
- jest niezbędna do prawidłowego widzenia i rozpoznawania kolorów,
- działa antyoksydacyjnie i chroni organizm przed stresem oksydacyjnym,
- pozytywnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie i wygląd skóry,
- zapewnia wzrost, odnowę i rozwój komórek śluzowych,
- przyczynia się do prawidłowego metabolizmu żelaza i korzystnie wpływa na hematopoezę,
- wzmacnia układ odpornościowy,
- pomaga w prawidłowym rozwoju plemników i komórek jajowych, a tym samym poprawia zdolność reprodukcyjną u mężczyzn i kobiet.
CZY WIESZ CO SĄ KAROTENOIDY? Są to silne antyoksydanty, które odgrywają ważną rolę w walce ze stresem oksydacyjnym. Do najbardziej znanych przedstawicieli karotenoidów zalicza się beta-karoten, luteinę, likopen i zeaksantynę. Beta karoten zapobiega szkodliwemu wpływowi otaczającego środowiska. Jedną z jego funkcji jest ochrona skóry przed uszkodzeniami wywołanymi działaniem promieni słonecznych.
Zalecana dzienna dawka witaminy A
Zgodnie z obowiązującymi przepisami, zalecana dzienna dawka witaminy A dla osoby dorosłej wynosi od 0,7 do 0,9 mg. Niższe dawki zalecane są dla dzieci poniżej 14 roku życia i kobiet w ciąży.
Eksperci zalecają spożywanie go razem z witaminami E i D oraz cynkiem, gdyż te trzy substancje poprawiają wchłanianie retinolu w wątrobie.
Płeć i wiek |
RWS |
Noworodki i niemowlęta do 6 miesiąca życia |
0,4 mg |
Niemowlęta w wieku od 7 do 12 miesięcy |
0,5 mg |
Dzieci poniżej 3 roku życia |
0,3 mg |
Dzieci w wieku od 4 do 8 lat |
0,4 mg |
Dzieci w wieku od 9 do 13 lat |
0,6 mg |
Chłopcy w wieku od 14 do 18 lat |
0,9 mg |
Dziewczyny w wieku od 14 do 18 lat |
0,7 mg |
Mężczyźni od 19 roku życia |
0,9 mg |
Kobiety od 19 lat |
0,7 mg |
Kobiety w ciąży |
0,8 mg |
Kobiety w okresie laktacji |
1,3 mg |
Niedobór witaminy A: objawy i wpływ na zdrowie
W krajach cywilizacji zachodniej brak witaminy A w pożywieniu jest zjawiskiem rzadkim i występuje np. przy zaburzeniach wchłaniania tłuszczów, takich jak celiakia czy schorzenia trzustki. Jest to powszechne zjawisko w krajach rozwijających się. Niski poziom A jest przyczyną ślepoty dziecięcej i śmierci małych dzieci z powodu infekcji związanych z osłabioną odpornością.
Witaminę A i jej ilość w organizmie należy monitorować długoterminowo. Jej zapasy wystarczają na kilka miesięcy. W przypadku stwierdzenia długotrwałego niskiego poziomu można stosować suplementy diety w oparciu o zalecenie lekarza.
Główne objawy niedoboru witaminy A w organizmie:
- ślepota nocna (hemeralopia, wilcza ciemność),
- wysuszenie błon śluzowych: uszkodzenie rogówki, sucha łuszcząca się skóra,
- osłabiony układ odpornościowy: obniżona odporność na infekcje,
- powolne gojenie się ran i złamań,
- utrata smaku
- biegunka,
- zaburzenia rozwoju kości i zahamowanie wzrostu,
- zanik gruczołów potowych,
- mniejsza aktywność seksualna,
- spowolnienie rozwoju seksualnego w dzieciństwie.
Retinol wspomaga tworzenie barwnika wzrokowego rodopsyny, który jest wrażliwy na światło i dlatego jest niezbędny do widzenia w słabym świetle i ogólnie do utrzymania zdrowego wzroku. Przy niskim poziomie witaminy A w organizmie wytwarza się jej niewiele i dochodzi do ślepoty nocnej. Dla osób aktywnych fizycznie i sportowców ważny jest dla poprawy wyników sportowych i późniejszej regeneracji mięśni.
Na niedobór retinolu najbardziej narażone są następujące grupy osób:
- wcześniaki,
- niemowlęta i małe dzieci w krajach rozwijających się,
- kobiety w ciąży i karmiące piersią w krajach rozwijających się,
- osoby chore na mukowiscydozę z powodu niewystarczającego wchłaniania tłuszczu.
Jak zagraża nadmiar witaminy A w organizmie?
Duża ilość witaminy A uszkadza wątrobę i nerki, negatywnie wpływa na działanie niektórych leków (np. antybiotyków, leków na cholesterol i wątrobę, środków antykoncepcyjnych i leków na silny trądzik). Dlatego zawsze warto skonsultować stosowanie suplementów diety z lekarzem.
Przyczyną przedawkowania retinolu jest najczęściej złe lub nadmierne stosowanie suplementów diety, przy naturalnej diecie zwykle nie ma ryzyka nadmiernego spożycia.
Jak rozpoznać nadmiar retinolu w organizmie?
- zaburzenia widzenia i podwójne widzenie,
- sucha skóra,
- wypadanie włosów,
- zwiększona łamliwość paznokci,
- nudności i wymioty
- apatia,
- pomarańczowo-żółte przebarwienia skóry wokół nosa, warg, dłoni i stóp,
- bóle głowy, kości i stawów,
- silniejsze krwawienie.
CO OZNACZA KAROTENIA? Długotrwałe spożywanie dużej ilości owoców i warzyw bogatych w beta-karoten powoduje zażółcenie skóry. Organizm nie ma czasu na przekształcenie otrzymanego karotenu w witaminę A.
Na nadmierne spożycie retinolu, szczególnie w postaci suplementów diety, powinni uważać:
- osoby cierpiące na choroby nerek i wątroby,
- kobiety w ciąży,
- palacze,
- chroniczni alkoholicy.
Nadmiar witaminy A u kobiet w ciąży
Przy zdrowym spożyciu witamina A ma pozytywny wpływ na zdrowie łożyska, rozwój tkanki płodowej oraz wzrost i utrzymanie płodu. Kwas retinowy ma działanie teratogenne, a jego większe stężenie w czasie ciąży może prowadzić do poważnych uszkodzeń płodu.
Główne źródła witaminy A
Witamina А jest pochodzenia zwierzęcego, a beta-karoten jest pochodzenia roślinnego. W przypadku beta-karotenu skup się wyłącznie na warzywach i owocach o barwie głębokiej pomarańczy i ciemnozielonej. Idealnym źródłem jest zróżnicowana i zbilansowana dieta.
Szczególnie weganie powinni zwrócić uwagę na skład menu ze względu na brak w nim wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Aby zapewnić lepsze wykorzystanie, powinni stosować dietę bogatą w karotenoidy oraz witaminy E i D.
Najlepsze źródła żywnościowe witaminy A:
- wątroba wołowa i wieprzowa,
- ryby i olej rybny,
- wołowina i wieprzowina, drób,
- mleko i przetwory mleczne: masło, sery twarde itp.,
- jaja: głównie żółtko.
Średnia zawartość witaminy A w żywności:
Artykuły spożywcze |
Ilość w 100 g |
wątroba wołowa |
8 mg |
Wątroba wieprzowa |
5,5 mg |
olej rybny |
6,5 mg |
masło |
1,6 mg |
twardy ser |
0,5 mg |
jajko |
0,4 mg |
ryba |
0,1 mg |
wołowina i wieprzowina |
0,03 mg |
Główne źródła beta-karotenu:
- marchewka,
- łodygi pietruszki i selera,
- pomidory,
- szpinak,
- koperek,
- słodkie ziemniaki,
- dynia,
- morele,
- mango,
- brzoskwinie,
- ananas,
- papaja,
- arbuzy.