Soki z całej planety  

Soki, które uzyskujemy z owoców, jagód, warzyw oraz różnych roślin są jednym z głównych elementów zdrowej diety. Zawierają w swoim składzie wiele witamin i składników mineralnych.
Nie każdy może pojechać do amazońskich lasów, do Chin czy Thaiti w poszukiwaniu roślin o bezcennych właściwościach, jak jagody Noni, Acai czy mangostan. Gotowe soki z unikalnych owoców czy ziół to najlepszy, a często jedyny sposób, żeby skorzystać z ich dobrodziejstw.

Dlaczego warto pić soki naturalne?

  • Łatwiej wypić sok niż zjeść np. 3 surowe buraki i garść pokrzywy. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca jeść 5 razy dziennie warzywa i owoce, by zapewnić sobie witaminy, minerały i inne fitosubstancje. Łatwiej i korzystniej dla organizmu jest wypić sok.
    Jedna szklanka soku = jednej takiej porcji. 
 
  • Pijąc soki już w 15 minut przyswajasz aż w 90% substancji bioaktywnych zawartych w soku. Jedząc w całości warzywa, owoce, zioła przyswajasz tylko 20% cennych składników. Trafią one do krwiobiegu w ciągu 5-8 godzin, ale tylko wtedy, gdy Twój układ trawienny jest zdrowy. 
 
  • Do przyswojenia soku z potrzebujesz o wiele mniej enzymów. Pijąc sok, nie obciążasz układu trawienia w takim stopniu, jak jedząc pokarm w całości.
 
  • Soki mieszane mają większą moc działania niż soki jednoskładnikowe. Taka wzajemna moc kilku składników to synergia. Badania potwierdzają, że dwa składniki zawarte w soku (lub więcej) działają lepiej niż jeden i dają silniejszy efekt. 

Moc soków

Soki z ich fantastyczną łatwością spożycia wydają się bardzo kuszącym uzupełnieniem diety. Jako napoje nie tylko pomagają one zwiększyć dzienny bilans wodny, ale także zawierają pokaźną ilość witamin, oligosacharydów, polifenoli, a czasem również niewielkie ilości błonnika. Naukowcy podkreślają, że węglowodany zawarte w sokach pełnią rolę prebiotyków, co oznacza, że są pożywką dla dobroczynnych bakterii zasiedlających nasze jelita. W tym kontekście dieta bogata w soki może przyczyniać się do wzmocnienia wewnętrznej mikroflory, a co za tym idzie, wsparcia układu pokarmowego oraz odpornościowego. Wskazuje się również, że związki fenolowe obecne w sokach owocowych i warzywnych obniżają ryzyko rozwoju chorób serca i innych chronicznych dolegliwości.

 
Soki na zdrową wątrobę
Sok aloesowy znany jest z dobroczynnego działania na organizm. Stosowany wewnętrznie, wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego. Ma wpływ na przyspieszenie przemiany materii, a zatem wspiera odchudzanie. Oprócz tego reguluje pH żołądka, dlatego może być wykorzystywany w leczeniu symptomów wrzodów, nieżytu żołądka i stanów zapalnych układu pokarmowego.
Ponadto sok z aloesu wykazuje właściwości przeczyszczające, dlatego można z niego skorzystać w przypadku zaparć. Usprawnia działanie kosmków jelitowych, które odpowiadają za wchłanianie wszystkich substancji odżywczych.
 
Ostropest plamisty (Sylibum marianum) to ostatnio niezwykle popularne zioło. Jego naturalne stanowiska znajdziemy w krajach o śródziemnomorskim klimacie oraz w niektórych rejonach Azji takich jak Pakistan czy Indie. W Polsce to roślina typowo uprawna o bardzo charakterystycznych białych plamach na liściach. 
Ostropest plamisty (łac. Silybum marianum) to roślina, która chroni wątrobę przed szkodliwym działaniem alkoholu i łagodzi stany zapalne na tle cukrzycowym. Jest stosowana także w leczeniu WZW typu A, B i C czy choroby alkoholowej. 
 
 
 
Soki na wysoką odporność
 
Sok z czarnego bzu produkowany z jego kwiatów i owoców na bazie wody i z dodatkiem cukru ma silne działanie przeciwgorączkowe i przeciwzapalne. Przy tym jest za to na tyle naturalny i łagodny, że bez problemu może być podawany nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. Sok z czarnego bzu jest niezastąpionym naturalnym środkiem w walce z wirusami i bakteriami. Pomaga zmniejszyć przykre dolegliwości typowe dla przeziębienia - rozrzedza wydzieliny, działa wykrztuśnie i udrażnia drogi oddechowe.
 
Jagody goji to owoce chińskiej rośliny o nazwie kolcowój pospolity. Jagody goji mają bardzo cenny składnik. Jest nim rozpuszczalny w wodzie bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP (Lycium Barbarum polysaccharides). Wyniki wielu badań wskazują na jego działanie stymulujące układ odpornościowy, właściwości przeciwutleniające, a przede wszystkim przeciwnowotworowe.
 
Mangostan to egzotyczny owoc pochodzący z Azji Południowo Wschodniej wielkości mandarynki, z grubą skórką o intensywnej fioletowej barwie. Owoc mangostanu uważany jest za najcenniejsze zródło naturalnych antyoksydantów należących do najskuteczniejszych "wymiataczy" wolnych rodników, które jak wiadomo, odpowiedzialne są zarówno za proces starzenia organizmu, jak i za całe jego zdrowie. Najbardziej skuteczne ksantyny zawarte w owocu, to alfa ksantyny i gamma ksantyny, mają znaczący wpływ na układ sercowo naczyniowy, są naturalnymi antybiotykami i mają właściwości antywirusowe i przeciwzapalne.
 
Soki na piękną skórę, włosy i paznokcie
 
Sok z rokitnika regularnie pity, dzięki zawartym w nim aktywnym substancjom, bardzo wszechstronnie oddziałuje na organizm. Poprawia stan skóry, która staje się gładsza, bardziej jędrna i napięta; daje też dobre efekty przez cerze trądzikowej i opóźnia powstawanie zmarszczek
 
Owoce noni zawierają składniki potrzebne do prawidłowego funkcjonowania białek i produkcji endorfin - hormonów szczęścia, jak również witaminy B, A, C, E i B, dzięki czemu sok z tych owoców poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, jednocześnie działając jako silny przeciwutleniacz. Oprócz witamin, sok z owoców noni zawiera także kwas foliowy, pantenol i wiele cennych minerałów co zapewni organizmowi energię, witalność oraz dobre samopoczucie fizyczne i psychiczne.


 
Soki na mocne serce i niższe ciśnienie
 
Sok z aronii to jeden z najbogatszych naturalnych źródeł przeciwutleniaczy. Owoce aronii zawierają też wiele witamin. Ich smak jest najczęściej gorzki, ale doskonale nadają się do przetwarzania.
Aronia działa ochronnie na naczynia krwionośne, m.in. poprzez właściwości przeciwzakrzepowe, naczynioochronne, kardioochronne i hipotensyjne. Polifenole aronii są silnymi przeciwutleniaczami, które wpływają hamująco m.in. na cykl życiowy nieprawidłowych komórek w organizmie.
 
Głóg (łac. Crataegus) uważany jest za jedną z najstarszych roślin wykorzystywanych do celów leczniczych. Powszechnie występuje w zachodniej Azji, Ameryce Północnej oraz Europie.
Szczególnie dobrze poznany jest wpływ głogu na układ sercowo-naczyniowy - obniża ciśnienie krwi, jest skuteczny w atakach dusznicy bolesnej, wspomaga pracę serca i krążenie krwi. 
 
Dzika róża ceniona jest za swoje składniki, zawiera witaminy A, B1, B2, E, K i P oraz flawonoidy, kwas foliowy i garbniki. Dzięki nim dzika róża od wielu lat wykorzystywana jest nie tylko w lecznictwie, ale również w kosmetologii. Rosnącą w lasach, parkach, na łąkach, a także często obecną także w naszych ogrodach dziką różę znają chyba wszyscy. Roślina ta, a przede wszystkim jej owoce, to przebogate źródło licznych prozdrowotnych substancji. Regularne spożywanie soku z dzikiej róży wzmacnia serce i opóźnia starzenie się naszego organizmu.
 
 
Zapraszamy do zapoznania się z szeroką ofertą soków Medfuture Premium, innowacyjnych suplementów diety, korzystnych witamin oraz ziół i preparatów ziołowych. A także wielu innych produktów z oferty naszego sklepu, które wspomagają zdrowie.