Co daje picie soku z malin?

Maliny są niemal tak samo rozpowszechnione w naszych ogrodach i kuchniach jak jabłka, gruszki czy śliwki. Maliny mają typowy miękki i pysznie kwaśny smak.

Malina to owoc jeżyny malinowej. Składa się z małych czerwonych kulek i pochodzi z południowej Europy. Maliny zadomowiły się również na naszych szerokościach geograficznych, gdzie rosną dziko w krzakach, na obrzeżach lasów, wzdłuż dróg i uprawiane są też w ogrodach.

Barwnik zawarty w malinach jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Im bogatszy i ciemniejszy kolor malin, tym większe stężenie tego barwnika.

 

Zawartość witamin i minerałów w malinach

Jedna filiżanka świeżych malin zawiera 1,48 g białka, 64 kalorie i 8 g błonnika.

Minerały: potas – 186 mg, fosfor – 36 mg, wapń – 31 mg, magnez – 27 mg, mangan – 0,824 mg, miedź – 0,111 mg, sód – 1 mg, selen – 0,2 mg, cynk – 0,52 mg, żelazo – 0,85 mg

Witaminy: kwas foliowy – 26 mg, kwas pantotenowy – 0,405 mg, niacyna – 0,736 mg, witamina A – 41 mg, witamina B1 (tiamina) – 0,039 mg, witamina B2 (ryboflawina) – 0,047 mg, witamina B6 – 0,068 mg, witamina C – 32,2 mg, witamina E – 1,07 mg, witamina K – 9,6 mg.

 

Soki z malin są szczególnie cenne przy chorobach gorączkowych i zapalnych (zapalenie oskrzeli, reumatyzm) ze względu na zawartość antyoksydantów, poprawiają stan zdrowia palaczy i alkoholików, polecane są również przy chorobie Alzheimera, łagodzą obfite krwawienia miesiączkowe oraz problemy z nerkami i pęcherzem moczowym itp.

Sok z malin

Maliny w walce z rakiem

Według Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem, maliny są bogate w kwas elagowy, który wykazuje zdolność zapobiegania różnym typom raka. Należą do nich nowotwory skóry, płuc, pęcherza moczowego, piersi i przełyku. Dzieje się tak, ponieważ kwas elagowy działa jako przeciwutleniacz, dezaktywuje określone czynniki rakotwórcze i spowalnia reprodukcję niektórych komórek nowotworowych.

 

Maliny dla zdrowego serca

Maliny rozszerzają tętnice, co pomaga w płynnym przepływie krwi i zapobiega gromadzeniu jej w jednym miejscu. Antocyjany w malinach hamują tworzenie się skrzepów krwi, które mogą prowadzić do udaru. Jagody te zawierają również kwas salicylowy, który ma podobne właściwości kardioprotekcyjne do aspiryny. Witamina C to kolejny związek zawarty w malinach, o którym wiadomo, że zapobiega chorobom serca.

 

Maliny zwiększają płodność i poprawiają zdrowie seksualne

Wysoki poziom przeciwutleniaczy w malinach może chronić plemniki przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Witamina C i magnez zawarte w owocach zwiększają męską płodność i produkcję testosteronu. Uważa się również, że przeciwutleniacze chronią poczęcie zarodka, zmniejszając w ten sposób ryzyko poronienia. Maliny zawierają również proantocyjanidyny, które rozluźniają naczynia krwionośne i umożliwiają przepływ krwi narządów płciowych i zwiększenia ich pobudzenia. Cynk zawarty w owocach pomaga stymulować libido.

 

Maliny dla zdrowych oczu

Witamina A w malinach to naturalny środek na problemy z oczami i zaburzenia widzenia. Witamina A jest częścią pigmentu, rodopsyny. Wysokie stężenie rutyny wzmacnia naczynia krwionośne w oczach i poprawia dostarczanie składników odżywczych.

 

Maliny na odchudzanie

Maliny są niskokaloryczne i beztłuszczowe, więc mogą być zdrowym dodatkiem do diety odchudzającej. Jagody mają również niski indeks glikemiczny (GI). Żywność o niskim indeksie glikemicznym ma niewielki wpływ na poziom cukru we krwi.

Maliny zawierają również związek zwany resweratrolem, który przekształca zły tłuszcz w dobry tłuszcz, który pomaga spalać kalorie.

 

Maliny na trawienie

Liście malin od dawna wykorzystywane są do prawidłowego trawienia. Liście owoców były dodawane do herbat stosowanych w leczeniu niestrawności i innych powiązanych dolegliwości. Maliny są również jednym z pokarmów bogatych w błonnik. A jak wiemy, większa ilość błonnika w diecie oznacza lepsze trawienie.

 

Maliny wspierają zdrowie tkanek i naczyń krwionośnych

Wiemy, że maliny są bogate w witaminę C, która jest niezbędna do wzrostu i naprawy tkanek. Witamina C jest również potrzebna do wytworzenia ważnego białka (kolagenu) potrzebnego do tworzenia naczyń krwionośnych. Białko to służy do syntezy tkanki łącznej - niezbędnej do tworzenia skóry, kości i chrząstki. Oprócz wspomagania produkcji naczyń krwionośnych, pomaga również wzmacniać ich ściany. Maliny zawierają również żelazo. Minerał odgrywa ważną rolę w tworzeniu czerwonych krwinek. Te czerwone krwinki przenoszą tlen do mięśni, aby zapewnić energię.

 

Maliny na zdrowe włosy

Maliny zawierają dużo biotyny, witaminy, która dostarcza organizmowi siarki, która jest bardzo ważna dla połysku i gęstości włosów oraz dla miękkiej skóry.

 

Maliny pomagają w walce z egzemą

Maliny są zwykle dodawane do ziołowych preparatów przeciwbakteryjnych w leczeniu chorób skóry. Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne olej z nasion malin może pomóc w leczeniu chorób skóry, takich jak egzema, wysypki i inne urazy skóry.

Sok z malin