Graviola rośnie na obszarach tropikalnych w pobliżu równika. Drzewo to dorasta do 7 metrów wysokości, a jego owoce mają od 20 do 30 cm. Ich wygląd jest naprawdę ciekawy. Mają zielone kolce na powierzchni, a miąższ jest bladożółty. Owoce te mają lekko słodki smak i są spożywane w postaci nieobranej lub w formie wyciśniętego soku.
Jakie substancje zwierają owoce gravioli
Owoce, liście i kora gravioli są wykorzystywane do wytwarzania suplementów diety i są stosowane w wielu zaburzeniach zdrowotnych. Graviola jest bogatym źródłem witamin B1, B2 oraz witaminy C. Zawiera wapń, cynk, potas, magnez i fosfor i wiele innych minerałów.
 
Jak już wspomnieliśmy, nie tylko same owoce są korzystne dla zdrowia. Kora, liście i łodygi są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Według badania z 2014 r. graviola zawiera szereg związków o właściwościach przeciwutleniających. Należą do nich np. garbniki, saponiny, fitosterole, flawonoidy i antrachinony. Chronią one komórki przed wolnymi rodnikami, a także wspomagają samoodnowę komórkową.
 
Graviola to zdrowy owoc, który wspomaga dietę i może pomóc w utracie wagi. Ma niską zawartość tłuszczu i jest doskonałym źródłem błonnika, który szybko nas nasyci i zmniejszy apetyt. W porównaniu ze zbożami czy jabłkiem zawiera znacznie więcej błonnika.
 
W jaki sposób graviola wpływa na zdrowie?
Graviola jest stosowana jako preparat przeciwko chorobom wywoływanym przez bakterie i pasożyty. Ma działanie przeciwzapalne i może łagodzić ból. Kilka lat temu odkryto, że graviola blokuje receptory bólu i ogranicza procesy zapalne.
 
Graviola jest szeroko stosowana w niektórych częściach świata. Na przykład w Peru jej liście są używane do leczenia stanów zapalnych błon śluzowych lub do usuwania śluzu z gardła. Korzeń i liście gravioli są używane do kontrolowania poziomu cukru we krwi u diabetyków. Na Karaibach z gravioli robi się herbatę na kaszel, która tłumi objawy grypy czy astmy. Kora i korzenie są używane jako środek uspokajający.
 
Pomaga także obniżyć poziom cukru we krwi i ciśnienie krwi. U diabetyków może obniżać poziom glukozy we krwi lub regulować jej ilość. Jest często stosowana jako naturalny środek obniżający ciśnienie krwi. Niekontrolowane wysokie ciśnienie krwi może zwiększać ryzyko chorób serca, cukrzycy i udaru mózgu. Graviola zapobiega temu dzięki swoim właściwościom.
 
Graviola była tradycyjnie stosowana do wspomagania zdrowego trawienia. Jest naturalnym lekarstwem na zaparcia i biegunki oraz wspomaga regularne wypróżnienia. Służy również do niszczenia patogenów w układzie pokarmowym.
 
Inne badania sugerują, że graviola może zapobiegać wrzodom żołądka. Ta bolesna choroba, która rozwija się głównie w żołądku, przełyku lub jelicie cienkim, jest bardzo nieprzyjemna. Jednak graviola ma właściwości ochronne, które zapobiegają uszkodzeniu przewodu pokarmowego przez wolne rodniki, a tym samym pomaga chronić błonę śluzową żołądka.
 
Będąc doskonałym źródłem błonnika, zapobiega szerokiej gamie problemów trawiennych, w tym biegunce, zaparciom, gazom i wzdęciom. Ponadto, jak wspomnieliśmy powyżej, dzięki zawartości błonnika tłumi głód i może pomóc w utracie wagi.
 
Wsparcie układu odpornościowego
Wszyscy wiemy, jak ważny jest zdrowy układ odpornościowy. Graviola jest w stanie wzmocnić układ odpornościowy, a tym samym pomóc zniszczyć chorobę już w jej zarodku. Osoby z osłabionym układem odpornościowym lub osoby, które wracają do zdrowia po chorobie, dzięki gravioli mogą szybciej  wrócić do pełni sił.
 
Silny przeciwutleniacz
Graviola ma właściwości przeciwutleniające, które nadają jej szereg potencjalnych funkcji regeneracyjnych. Może pomóc zapobiegać uszkodzeniom komórek, a nawet leczyć uszkodzone komórki. Może również odwrócić niektóre oznaki starzenia, takie jak zmarszczki i inne przebarwienia skóry.

Sok z gravioli 500 ml