Do niedawna granaty były popularne głównie w krajach azjatyckich. Obecnie jednak granaty stają się popularnym owocem również w naszym regionie. Oprócz przyjemnego smaku, coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z ich wpływu na zdrowie. Działają przeciwko wirusom, nowotworom, a także mają właściwości przeciwzapalne.
Granaty są źródłem błonnika, kwasu foliowego, kwasów tłuszczowych omega-6, witamin C, K oraz witamin z grupy B. Z minerałów zawierają żelazo, magnez, fosfor, potas, mangan, selen i cynk. Pozytywne działanie wykazują również dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, takich jak polifenole, garbniki, flawonoidy i antocyjany.
Dojrzały granat ma kolor czerwony lub lekko żółty. Ma słodki, czasem kwaśny lub gorzki smak. Spowodowane jest to wyższym stężeniem garbników. Zachowaj ostrożność podczas obchodzenia się z granatem. Jego sok jest bardzo mocno plamiący i bardzo trudny do usunięcia z tkanin.
Jakie działanie zdrowotne ma sok z grantów?
Działa korzystnie na serce
Dzięki wysokiej zawartości polifenoli poprawia przepływ krwi do serca i udrażnia zatkane tętnice. Według badań przeprowadzonych w 2005 roku przez Uniwersytet w Neapolu, sok z granatów jest odpowiedni do zapobiegania i leczenia miażdżycy. Może również obniżać poziom trójglicerydów i poprawiać poziom zdrowego cholesterolu we krwi.
Reguluje ciśnienie krwi
Nawet osoby cierpiące na nadciśnienie docenią działanie granatów. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy, witaminy C i polifenoli stymuluje produkcję tlenku azotu, który utrzymuje optymalny przepływ krwi i drożność tętnic.
Łagodzi ból stawów
Granaty mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, które blokują enzymy uszkadzające stawy i powodujące ból i sztywność. Nadają się do leczenia osteoporozy, reumatoidalnego zapalenia stawów oraz bólu związanego z dużym wysiłkiem fizycznym.
Zwalcza objawy anemii
Osoby cierpiące na anemię z powodu niedoboru żelaza powinny włączyć do swojej diety granaty. Żelazo, które również zawarte jest w granacie, zwiększa liczbę czerwonych krwinek oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie krążenia krwi. Wysoka zawartość witaminy C pomaga również w przyswajaniu żelaza przez organizm.
Działa jako profilaktyka nowotworowa
Działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych w organizmie. Dotyczy to przede wszystkim raka prostaty, piersi, płuc i skóry.
Poprawia pamięć
Granaty działają wspomagająco na poprawę funkcji mózgu i są również stosowane w profilaktyce i leczeniu choroby Alzheimera. Funkcje poznawcze mózgu są wzmacniane przez wspomniane właśnie przeciwutleniacze polifenole, w szczególności punikalaginę. U osób w średnim wieku regularne spożywanie granatów skutkuje wzmocnieniem funkcjonalnej aktywności mózgu.
Odmładza skórę
Granaty przeciwdziałają oznakom starzenia się skóry, utrzymując ją elastyczną i gładką. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C dochodzi do powstawania kolagenu, który pomaga redukować powstawanie zmarszczek. Jednocześnie odżywiają komórki skóry, wspomagają regenerację i gojenie. Ponadto olejek z granatu chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym, które powoduje powstawanie zmarszczek i zwiększa ryzyko zachorowania na raka skóry.
Wspomaga trawienie
Błonnik zawarty w granacie pomaga w zdrowym trawieniu i utrzymuje nasze jelita w dobrej kondycji. Dla najlepszego efektu dobrze jest jeść granat wraz z białą otoczką wokół pestek.
Jak dawkować sok z granatu?
Sok z granatu jest bogaty w składniki odżywcze i może być korzystny dla zdrowia, jednakże dawkowanie powinno być dostosowane do indywidualnych potrzeb i zaleceń lekarza lub dietetyka.
Zazwyczaj zaleca się picie około 1/2 szklanki (120 ml) soku z granatu dziennie. Jednakże, dawkowanie może się różnić w zależności od celu spożycia soku, wagi ciała, wieku, stylu życia i stanu zdrowia.
Przed rozpoczęciem regularnego spożywania soku z granatu, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, szczególnie w przypadku osób z chorobami przewodu pokarmowego, cukrzycą lub alergiami pokarmowymi.
Kto nie powinien pic soku z granatu?
Osoby przyjmujące niektóre leki powinny unikać spożywania soku z granatu lub powinny skonsultować się z lekarzem przed jego spożyciem, ponieważ sok z granatu może wpływać na metabolizm niektórych leków. Należą do nich m.in. leki immunosupresyjne, leki przeciwzakrzepowe, leki przeciwnowotworowe oraz leki obniżające ciśnienie krwi.
Ponadto, osoby z alergią na granaty lub inne owoce, powinny również unikać spożywania soku z granatu, ponieważ może to wywołać reakcje alergiczne. Osoby z cukrzycą powinny spożywać sok z granatu z umiarem, ponieważ jest to źródło węglowodanów i może wpłynąć na poziom glukozy we krwi.