Sok z buraków zawiera wiele antyoksydantów, które korzystnie wpływają na organizm człowieka. Znacząco wspomagają organizm w walce z wolnymi rodnikami, które odpowiadają za uszkodzenia komórek i mogą w konsekwencji przyczynić się do rozwoju chorób serca, nowotworów czy spadku odporności. Sok z buraków wykazuje wysokie działanie antyoksydacyjne, głównie ze względu na zawartość polifenoli, które blokują działanie enzymów sprzyjających rozwojowi nowotworów.
Sok z buraków jest bogaty w składniki odżywcze
Burak ma doskonały profil odżywczy, zawiera wiele niezbędnych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawiera również unikalne związki bioaktywne zwane betalainami, które mogą korzystnie wpływać na zdrowie człowieka.
Porcja 100 mililitrów (ml) ekologicznego soku z buraków zawiera 29 kalorii, nie zawiera tłuszczu i zawiera następujące składniki odżywcze:
- 0,42 g białka
- 7,50 g węglowodanów
- 5,42 g cukru
- 0,40 g błonnika
Buraki są bogatym źródłem niezbędnych witamin i minerałów, w tym:
- kwas foliowy, który jest ważny dla komórek,
- witamina B-6, która wspomaga metabolizm i tworzenie czerwonych krwinek,
- wapń - niezbędny minerał dla wzrostu kości,
- żelazo, które pozwala krwinkom czerwonym transportować tlen,
- magnez - minerał wspierający odporność, zdrowie serca, mięśni i nerwów,
- mangan, który przyczynia się do regulacji metabolizmu i poziomu cukru we krwi,
- fosfor - podstawowy składnik odżywczy dla zębów, kości i naprawy komórek,
- miedź, która odgrywa rolę w tworzeniu kolagenu, utrzymaniu zdrowych kości i naczyń krwionośnych, a także we wspieraniu funkcji odpornościowych
- oraz cynk, który wspomaga gojenie się ran, układ odpornościowy i prawidłowy wzrost.
Burak zawiera również inne korzystne związki:
Fitochemikalia nadają tej roślinie kolor i smak. Pobudzają również układ odpornościowy, minimalizują stany zapalne i redukują stres oksydacyjny.
Za głęboki czerwony kolor buraków odpowiadają betalainy. Pigmenty te mają właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i antytoksyczne.
Azotany należą do grupy związków organicznych, które poprawiają przepływ krwi i wspierają zdrowie serca.
Sok z buraków zawiera również przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze zmniejszają stres oksydacyjny.
Sok z buraka poprawa ciśnienia krwi
Coraz więcej badań sugeruje, że buraki mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Naukowcy uważają, że wynika to z dużej ilości azotanów zawartych w burakach, które organizm przekształca w tlenek azotu. Związek ten rozszerza naczynia krwionośne, co poprawia przepływ krwi. Wyjątkiem są osoby przyjmujące leki na ciśnienie krwi, które mogą nie odczuwać tych korzyści.
Sok buraczany zapobiega anemii
Burak jest bogaty w żelazo, podstawowy składnik czerwonych krwinek. Bez żelaza czerwone krwinki nie mogą transportować tlenu w organizmie. U osób z niskim poziomem żelaza może czasem rozwinąć się anemia. Dodając źródła żelaza do swojej diety, możesz zmniejszyć ryzyko rozwoju tej choroby.
Sok z buraka chroni wątrobę
Sok z buraka zawiera przeciwutleniacze, witaminę A, witaminę B-6 i żelazo. Związki te pomagają chronić wątrobę przed stanami zapalnymi i stresem oksydacyjnym, jednocześnie zwiększając jej zdolność do usuwania toksyn z organizmu. Burak jest również doskonałe dla osób z zaburzeniami czynności wątroby, ponieważ jego spożywanie ułatwia i przyspiesza wchłanianie składników odżywczych w przewodzie pokarmowym.
Kiedy nie należy spożywać soków z buraków?
Nadmierne spożywanie soku z buraków może powodować gromadzenie się metali, takich jak żelazo, miedź, magnez i fosfor w wątrobie. Ich skrajne spożycie może powodować kilka rodzajów zaburzeń i pogorszenie stanu zdrowia. Należy zachować ostrożność przy spożyciu buraka, jeśli cierpi się na hemochromatozę, zaburzenie genetyczne, które powoduje nadmierne gromadzenie się żelaza w organizmie.