Orzechy włoskie, znane również jako orzechy włoskie lub orzechy juglandy, pochodzą z drzewa orzecha włoskiego (Juglans regia). Drzewa te są rodzimymi gatunkami drzew liściastych w Azji Środkowej i Południowo-Wschodniej Europie, ale zostały rozpowszechnione na całym świecie jako uprawy handlowe.
 
Drzewa orzecha włoskiego rosną w klimacie umiarkowanym, a ich liście są zwykle zrzucone na zimę. Drzewa te osiągają do 30 metrów wysokości i są szeroko rozpowszechnione w Europie, Azji, Ameryce Północnej i Południowej. Orzechy włoskie rosną na drzewach w charakterystycznych, kulistych, twardych i zielonych owocach, zwanych orzechami włoskimi. Zewnętrzna warstwa owocu jest twarda i skorupiasta, a wewnętrzna część zawiera jadalne orzechy.

Orzechy włoskie 1000 g - Medfuture 

Orzechy włoskie są uprawiane komercyjnie na całym świecie ze względu na ich wartość żywieniową i smak. Zawierają one wiele składników odżywczych, w tym białka, błonnika, witaminy i minerały, oraz są bogate w tłuszcze i kwasy tłuszczowe omega-3.
 

Orzechy a zdrowie

Orzechy włoskie nie bez powodu mają miano jednego z najzdrowszych pokarmów. Zawierają naprawdę dużą ilość substancji prozdrowotnych i są nawet wymieniane jako jeden z 10 pokarmów o największym działaniu antyoksydacyjnym (pozostałe w Top 10 to orzechy pekan i laskowe, jagody, żurawina i fasola).
 
Orzechy włoskie 1000 g - Medfuture

Orzechy włoskie zawierają:

  • 70% tłuszczów – w tym zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3
  • 18% białka
  • 3% węglowodanów
  • witaminy E, B1 lub B6
  • kwas foliowy
  • minerały: magnez, miedź, cynk, wapń, potas, żelazo i fosfor
Spożywanie orzechów włoskich ma pozytywny wpływ na ryzyko miażdżycy i ogólnie chorób układu krążenia. Zawarte w nich substancje mogą obniżać ciśnienie krwi i utrzymywać niski poziom cholesterolu.
 

Jak wybrać orzechy włoskie

Istnieje 50 odmian orzechów włoskich. Dzieli się je według kilku kryteriów, oprócz odmiany są to kraj pochodzenia, kolor i wielkość ziaren.

Rozmiary orzechów włoskich 

Orzechy włoskie - przechowywanie

Jak przechowywać orzechy włoskie?
Zaleca się przechowywanie orzechów włoskich w suchym i ciemnym miejscu, najlepiej w temperaturze 10-20°C w szczelnym szklanym słoju. Można je również przechowywać w lodówce w hermetycznym pojemniku, najlepiej w szufladzie na warzywa. Zmielone orzechy włoskie można również zamrozić w torebce.
 

Jak używać orzechów włoskich w kuchni?

Orzechy włoskie to niezastąpiony składnik w kuchni. Znakomicie sprawdzają się w ciastach, nie mogą się bez nich obejść świąteczne ciasteczka, ale można je też dodawać do sałatek, past czy pasztetów.
 
Można je dodawać zamiast orzeszków piniowych do bazyliowego pesto, świetnie nadają się też do robienia masła orzechowego. Klasykiem jest dodanie ich do domowej granoli lub serwowanie jako alternatywnej dla chipsów zdrowej przekąski. 
Orzechy włoskie są bardzo uniwersalnym składnikiem kulinarnym i mogą być używane w wielu przepisach, zarówno słonych, jak i słodkich. Oto kilka przykładów przepisów z orzechami włoskimi:
Orzechy włoskie są bardzo uniwersalnym składnikiem kulinarnym i mogą być używane w wielu przepisach, zarówno słonych, jak i słodkich. Oto kilka przykładów przepisów z orzechami włoskimi:
 
Pesto z orzechami włoskimi - do misy blendera wrzucamy orzechy włoskie, świeżą bazylię, czosnek, oliwę z oliwek i parmezan. Całość miksujemy na gładką pastę. Pesto to można podawać jako sos do makaronu, ryżu, mięs czy ryb.
 
Sałatka z rukolą i orzechami włoskimi - do misy wrzucamy rukolę, plasterki czerwonej cebuli, pomidory koktajlowe i posiekane orzechy włoskie. Całość polewamy dressingiem z octu balsamicznego, oliwy z oliwek, miodu i musztardy.
 
Gruszki z serem pleśniowym i orzechami włoskimi - na patelnię wrzucamy plasterki gruszek, posypujemy kawałkami sera pleśniowego i orzechami włoskimi. Całość pieczemy w piekarniku do momentu, gdy ser się roztopi i zacznie się rumienić.
 
Ciasto z orzechami włoskimi i karmelem - do ciasta dodajemy zmielone orzechy włoskie i pieczemy w foremce. Po upieczeniu pokrywamy ciasto karmelem i posypujemy całość orzechami włoskimi.
 

Ciekawostki o orzechach włoskich:

  • Ze spalonych łupin orzecha włoskiego wytwarzany jest węgiel aktywny, który następnie wykorzystywany jest np. jako element filtrów w maskach przeciwgazowych lub do filtrowania wody z zanieczyszczeń.
  • Większość z nas doskonale zdaje sobie sprawę, że skórki i liście orzecha włoskiego nieprzyjemnie brudzą nasze dłonie. Ale czy wiesz, że wywar z liści był już używany w starożytnym Rzymie do farbowania włosów? Panie, które używały tego koloru, mogły pochwalić się pięknymi miedzianymi włosami.
  • Orzech może dorastać do 30 metrów, a ponadto uwalnia z systemu korzeniowego substancje, które utrzymują inne sąsiadujące rośliny w odpowiedniej odległości. Jedno dojrzałe drzewo może wyprodukować do 300 kg orzechów.
  • Orzechy włoskie to naprawdę prehistoryczne jedzenie. Znaleziska archeologiczne dowodzą, że nasi przodkowie znali orzech włoski już w neolicie, czyli młodszej epoce kamiennej 8000-5000 lat przed Chrystusem.