Nasiona czarnuszki są nie tylko używane w kuchni, takie jak kminek, sezam i ostropestu, ale są również głównym składnikiem oleju - naturalnego środka, który był używany od wieków w celu wspierania układu odpornościowego. Nasiona czarnuszki są pełne przeciwutleniaczy, takich jak polifenole i tokoferole, które zwalczają wolne rodniki i stres oksydacyjny, które przyczyniają się do starzenia i wielu chorób. Wykazano również, że składniki aktywne znajdujące się w tych nasionach mają działanie ochronne na serce, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe.
 
Nasiona czarnuszki to małe, czarne nasiona, które wyglądają jak ciemne nasiona sezamu. Pochodzą z rośliny Nigella sativa, która należy do rodziny roślin Ranunculaceae. Rośliny te rosną w niektórych częściach Bliskiego Wschodu i Europy Wschodniej, takich jak Turcja i Syria. Nasiona czarnuszki uważane są za najcenniejszą część tej rośliny i przypisuje się im korzystny wpływ na zdrowie. Mają także zastosowanie kulinarne, a także są źródłem oleju bogatego w ochronne fitoskładniki, takie jak tymochinon i tymol.
 
Nasiona czarnuszki są najczęściej stosowane w kuchniach Indii, Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Te maleńkie nasiona mają smak opisywany jako silnie aromatyczny i pikantny z „nutami cebuli, oregano i czarnego pieprzu”. Można je znaleźć w zupach, gulaszach i curry.

 
https://pharmashop24.pl/Olej-z-czarnuszki-tloczony-na-zimno-250-ml

Olej z czarnuszki i jego wpływ na zdrowie

Olej z czarnuszki jest bogaty w przeciwutleniacze i związki przeciwzapalne.
Podobnie jak inne ciemne nasiona, takie jak czarna fasola lub nasiona granatu, nasiona czarnuszki zawierają wiele przeciwutleniaczy, takich jak tymochinon, najbardziej aktywny farmakologicznie składnik występujący w tych nasionach.
 

W badaniach zidentyfikowano następujące aktywne składniki czarnuszki:

  • polifenole i tokoferole
  • tymochinon i jego pochodne, takie jak ditymochinon, tymohydrochinon i tymol, karwakrol, t-anetol i 4-terpineol
  • olejki eteryczne (lotne)
  • alkaloidy
  • saponiny
  • kwasy tłuszczowe, mianowicie kwas linolowy, oleinowy, palmitynowy i stearynowy
 
Badania wykazały, że te przeciwutleniacze, zwłaszcza tymol i ditymochinon, mogą potencjalnie chronić przed uszkodzeniem komórek, co może zmniejszać ryzyko niektórych chorób, w tym chorób serca, chorób neurodegeneracyjnych, autoimmunologicznych i niektórych rodzajów raka, takich jak rak trzustki i piersi.
 
Niektóre z tych związków mają również właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu są przydatne w zwalczaniu bólu i obrzęków, objawów występujących u osób z chorobami takimi jak zapalenie stawów. Niektóre badania na zwierzętach i ludziach wykazały, że czarnuszka może zmniejszać markery stanu zapalnego wpływającego na stawy, mózg, rdzeń kręgowy, wątrobę, serce i układ pokarmowy.
 

Olej z czarnuszki może pomóc w walce z infekcjami

Czarnuszka ma zdolność do wzmacniania funkcjonowania układu odpornościowego, aktywacji i tłumienia wyspecjalizowanych komórek odpornościowych. Istnieją dowody na to, że niektóre związki występujące w nasionach czarnuszki mają naturalne właściwości antybakteryjne, dzięki czemu są przydatne w zwalczaniu szczepów bakterii, które mogą przyczyniać się do infekcji, takich jak zapalenie oskrzeli, infekcje ucha i skóry i inne.
 

Olej z czarnuszki utrzymuje zdrowie układu krążenia

Metaanaliza z 2017 roku wykazała, że ​​suplementacja czarnuszki może pomóc w kontrolowaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi, ciśnienia krwi i cholesterolu ze względu na jej właściwości hipotensyjne, blokujące kanał wapniowy i właściwości moczopędne, które pomagają kontrolować przepływ krwi i poziom lipidów we krwi.
 

Olej z czarnuszki działa kojąco na układ pokarmowy

Tradycyjnie czarnuszka była stosowana w leczeniu biegunki, wrzodów żołądka, dysfunkcji nerek i problemów związanych z wątrobą. Niektóre badania sugerują, że jego związki mogą chronić przed toksycznym uszkodzeniem wątroby i nerek oraz poprawiać ogólny stan zdrowia jelit poprzez ich zdolność do zwalczania stresu oksydacyjnego i stanów zapalnych.
 

Olej z czarnuszki pomaga łagodzić stany zapalne skóry

Olej z czarnuszki może pomóc w typowych problemach skórnych, takich jak trądzik i egzema, dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym. Może być też pomocny przy łuszczycy i trądziku różowatym.
 

Olej z czarnych ziaren

  • wspomaga i uspokaja pracę przewodu pokarmowego
  • doskonały dla alergików w celu złagodzenia objawów alergicznych
  • doskonały na katar sienny
  • wpływa na układ sercowo-naczyniowy
  • wspiera odporność
  • ma działanie dezynfekujące i przeciwutleniające