Co to jest colostrum?
Colostrum jest białkiem wytwarzanym przez gruczoły sutkowe ssaków około 24-48 godzin po urodzeniu. Płyn ten zawiera wszystkie niezbędne składniki, które zapewnią zdrowie i odporność u noworodka. Dziś wiemy, że podawanie colostrum ma także szerokie zastosowanie w ochronie zdrowia dzieci i dorosłych.
Kiedy i jak działa colostrum
Colostrum wchłania się do organizmu w jelitach, gdzie również ma najsilniejsze działanie. Jelito i jelitowa tkanka limfatyczna są jednym z czterech ważnych mechanizmów regulacyjnych pracę organizmu. Ich działanie znajduje zatem odzwierciedlenie w funkcjonowaniu układu odpornościowego, układu hormonalnego, ale także ośrodkowego układu nerwowego.
Colostrum jest szczególne popularne w medycynie naturalnej głównie dlatego, że zawiera przeciwciała (immunoglobuliny) mające bezpośrednie działanie przeciwko bakteriom, wirusom i grzybom, a także np. laktoalbuminę, która swoim działaniem wspomaga regenerację komórek.
Ważnym składnikiem colostrum jest także laktoferyna, która jest białkiem absorbującym żelazo z otoczenia.
Wszystkie te substancje pomagają noworodkowi przetrwać pierwsze dni życia. U zdrowych osób colostrum zapewnia ochronę przed szkodliwymi patogenami. Immunoglobuliny zawarte w siarze bydlęcej to przeciwciała wytwarzane przez organizm matki przeciwko różnym patogenom, z którymi „matka” zetknęła się w swoim życiu. W ten sposób natura zapewnia ochronę noworodkom przed niebezpiecznymi mikroorganizmami, z którymi potomstwo niedojrzałe immunologicznie inaczej nie byłoby w stanie sobie poradzić. Nie trzeba dodawać, że największy odsetek stanowią przeciwciała skierowane przeciwko drobnoustrojom obecnym w najbliższym otoczeniu i na powierzchni błon śluzowych matki.
Co zawiera siara?
Immunoglobuliny: wysoce wyspecjalizowane przeciwciała, które są w stanie wiązać i eliminować obce substancje, które przeniknęły do organizmu.
Naturalne czynniki wzrostu (białka): wpływają na przemianę materii, korzystnie oddziaływują na układ odpornościowy oraz stymulują organizm do zwiększenia produkcji własnych immunoglobulin.
Laktoferynę: Jest to białko wiążące żelazo, które można znaleźć na powierzchni błon śluzowych i w surowicy krwi. Chroni organizm przed wieloma chorobami, infekcjami drożdżakami, guzami nowotworowymi. Zapobiega rozmnażaniu się bakterii poprzez usuwanie żelaza, które jest niezbędne do ich rozmnażania.
Cytokiny: Colostrum zawiera kilka grup cytokin. Wśród nich najważniejsze są interleukiny. Służą jako koordynatorzy funkcji komórek odpornościowych. Interferony z kolei są odporne na wysokie temperatury i chronią przede wszystkim przed infekcjami wirusowymi. TNF-alfa ma działanie przeciwnowotworowe. Ważnym czynnikiem w colostrum jest TGF-beta, która jest główną cytokiną odpowiedzialną za hematopoezę.
Witaminy, minerały, pierwiastki śladowe: Colostrum zawiera różne witaminy z kompleksu A i grupy B, witaminę C i D3, koenzym Q. Jest bogatym źródłem minerałów i pierwiastków śladowych.
Aminokwasy: Colostrum zawiera 26 różnych aminokwasów.
Polipeptydy: W colostrum występują również polipeptydy, z których jednym z ważniejszych jest tzw. kolostrynina.
Enzymy: Colostrum zawiera jako jedyny znany środek odżywczy tzw. telomerazy „enzym nieśmiertelności”. Telomeraza tworzy nowe końce chromosomów, które DNA traci podczas replikacji, zapobiegając skracaniu chromosomów podczas podziału komórki. Może ona spowolniać starzenie się organizmu.
Najczęstsze pytania dotyczące stosowania colostrum
Czy colostrum jest odpowiednia dla niemowląt?
Colostrum nadaje się również dla dzieci poniżej 3 roku życia, jest dla nich całkowicie bezpieczne.
Czy colostrum działa również u dorosłych?
TAk. Ponieważ działa głównie w obszarze tkanki limfatycznej jelit, może być korzystny także dla osób dorosłych.
Czy stosowanie colostrum jest bezpieczne?
Colostrum to naturalny pokarm odpowiedni dla wszystkich ssaków, nie tylko dla ludzi. Colostrum jest stosowane od kilku stuleci w celu wspierania zdrowia zwierząt gospodarskich.
Czy colostrum należy przyjmować przed czy po posiłku?
Czynniki wzrostu i odporności są najbardziej aktywne w jelicie cienkim. Dlatego wskazane jest przyjmowanie siary na pusty żołądek (30-60 minut przed posiłkiem). Kapsułka zapewni jej ochronę na drodze do jelita cienkiego, gdzie doskonale się rozpuści i uwolni siarę.
Czy colostrum może być stosowana przy alergii na mleko krowie?
Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta. Zależy to od tego, na który składnik mleka krowiego dana osoba jest uczulona i ile ma lat. Jeśli np. jest uczulona na kazeinę, to zastosowanie siary bydlęcej prawdopodobnie nie będzie możliwe. Ale jeśli jest uczulona na beta-laktoglobulinę i ma więcej niż 3 lata, to najprawdopodobniej nie będzie problemu ze stosowanie colostrum. Ogólnie można powiedzieć, że jeśli dana osoba normalnie spożywa mleko lub produkty mleczne, to nie będzie miała