Na dużych wysokościach w peruwiańskich Andach rośnie roślina znana jako Maca. Obecnie należy do grona popularnych superfoods. Jednak jej działanie znane było już starożytnym Inkom, którzy używali jej do ogólnej stymulacji i leczenia niektórych chorób.

Czym jest maca peruwiańska i skąd pochodzi?

Maca peruwiańska to roślina pochodząca z Peru, jak sama nazwa wskazuje. Nazywa się także ją żeń-szeniem peruwiańskim, ponieważ jej działanie przypomina żeń-szeń indyjski. Nawet starożytni Inkowie czcili macę za jej zdolność do wspierania energii, jasności umysłu i libido.
 
Rośnie ta naturalnie rośnie na dużych wysokościach, około 3500 m n.p.m. i wyżej, czyli tam, gdzie większość roślin nie rośnie. Nie przeszkadza jej ostre słońce ani mróz, przetrwa ekstremalną suszę i radzi sobie z typowymi wysokimi różnicami temperatur między dniem i nocą.
 
Świeży korzeń maca gotuje się, piecze lub wykorzystuje do przygotowania zupy lub sfermentowanego napoju maca chicha. Peruwiańczycy również suszą i mielą makę. Drobny proszek dodaje się do ciasta na chleb, do ciast i ciasteczek. Liście maca można wykorzystać w kuchni podobnie jak bardziej znaną rzeżuchę wodną.
 
Bulwiasty korzeń jest jadalny i wygląda jak rzodkiewka lub burak, smakuje jak ziemniaki. Ma do 20 centymetrów długości i zwykle od 2 do 10 centymetrów średnicy. Zawiera dużą ilość substancji aktywnych i jest mielony na drobny proszek, który dodaje się do żywności, napojów lub wykorzystuje do sporządzania suplementów diety: tabletek, kapsułek czy ekstraktu z macy.
 
Inne nazwy pod którymi znana jest maca peruwiańska: rzeżucha peruwiańska, maca górska, żeń-szeń peruwiański, viagra peruwiańska oraz po łacinie lepidium meyenii lub lepidium peruvianum
 

Rodzaje maki peruwiańskiej

Korzeń Maca może mieć różny kolor i smak. Wyróżnia się odmiany białą, żółtą, różową, czerwoną, fioletową, szarą i czarną, które oprócz koloru i smaku mogą różnić się także zawartością substancji aktywnych. Za najbardziej odżywczą uważa się najciemniejszą odmianę macy, która według niektórych ekspertów ma najsilniejszy wpływ na organizm człowieka.
 
Czerwona maca znana jest również jako peruwiańska Viagra. Stosowana jest w leczeniu problemów z przerostem prostaty, w celu wzmocnienia popędu seksualnego, ale także jako profilaktyka i leczenie wspomagające osteoporozę.
Czarna maca (maca negra) może wspierać naturalną produkcję nasienia, specjalistyczną spermatogenezę, poprawiać pamięć i uczenie się.
Skład, działanie i dawkowanie żeń-szenia peruwiańskiego
Świeży korzeń maca zawiera ogromną ilość całej gamy substancji ważnych pod względem odżywczym, czy to witamin, minerałów, pierwiastków śladowych i innych składników odżywczych.
 

Maca Peru zawiera:

  • witaminy z grupy B: B1, B2 i B6
  • witaminy A, C i E
  • minerały: żelazo, miedź, wapń, potas, magnez, cynk, selen, jod i inne
  • aminokwasy i kwasy tłuszczowe
  • tłuszcze i węglowodany
  • fitoestrogeny
  • sterole
  • garbniki
  • saponiny
  • terpenoidy
  • błonnik
 
Wartości odżywcze w 100 g proszku maca:

Wartość energetyczna

325 kcal / 1361 kJ

Białka

10,2 g

Węglowodany

59 g

- w tym cukry

29,5 g

Tłuszcze

2,2 g

- w tym nasycone

0,9 g

Błonnik

22,3 g

Witamina C

286 mg

Witamina B6

1140 µg

Wapń

2050 mg

Żelazo

16,6 mg

Cynk

5,9 mg

 
 

Działanie macy:

  • może wspierać funkcjonowanie mózgu i funkcje poznawcze, takie jak pamięć,
  • stosowana jest w celu zwiększenia witalności oraz poprawy wytrzymałości i wyników sportowych, wspomaga rozwój masy mięśniowej oraz poprawia regenerację po wysiłku fizycznym i psychicznym,
  • może wzmocnić układ odpornościowy,
  • pobudza popęd seksualny i jest stosowana jako naturalny afrodyzjak,
  • może obniżyć wysokie ciśnienie krwi,
  • może korzystnie wpływać na układ hormonalny, pomagając przywrócić prawidłową pracę nadnerczy, tarczycy, przysadki mózgowej i podwzgórza,
  • może wspomagać leczenie cukrzycy, anemii, zespołu chronicznego zmęczenia, osteoporozy, depresji, białaczki, raka żołądka, gruźlicy, AIDS i innych chorób,
  • przyczynia się do równowagi hormonalnej,
  • stosowana jest w celu wspomagania płodności u kobiet i mężczyzn,
  • może pomóc mężczyznom z przerostem prostaty i zaburzeniami erekcji, może poprawić jakość i liczbę plemników, wesprzeć erekcję i zwiększyć popęd seksualny,
  • u kobiet może przywrócić równowagę hormonalną, złagodzić problemy menstruacyjne i poprawić płodność,
  • może złagodzić zaburzenia seksualne u kobiet przyjmujących leki przeciwdepresyjne,
  • może nieznacznie poprawić warunki menopauzalne,
  • może także zmniejszać ryzyko osteoporozy pomenopauzalnej lub zapobiegać przyrostowi masy ciała u kobiet w okresie przejściowym,
  • poprawia także samopoczucie psychiczne,
  • działa energetyzująco i rozgrzewająco na organizm,
  • ma działanie adaptogenne: wspiera zdrowie psychiczne i zwiększa odporność organizmu na stres.

Maca i lepsze wyniki sportowe

Należy do popularnych suplementów diety. Działa pobudzająco. Może zwiększyć elastyczność włókien mięśniowych, a tym samym poprawić wytrzymałość. Dużo się o tym mówi także w związku z kwestią budowy masy mięśniowej.
 
Maca zawiera aminokwasy rozgałęzione BCAA, leucynę, izoleucynę i walinę, które są niezbędne do budowy masy mięśniowej.
Maca jest powszechnie stosowana przed treningiem w celu pobudzenia i wsparcia wyników sportowych oraz po wysiłku fizycznym w celu lepszej regeneracji. Efekty te potwierdza także badanie, w którym kolarze wytrzymałościowi poprawili swoje wyniki już po dwóch tygodniach stosowania maki.
 

Maca i jej wpływ na zdrowie kobiet i mężczyzn

Maca jest również znana jako naturalny afrodyzjak i jest często stosowana w przypadku problemów z płodnością i ogólnie funkcji seksualnych, gdzie może zwiększyć szansę na zajście w ciążę.
Oprócz tego, że jest naturalnym afrodyzjakiem i wsparciem płodności, maca korzystnie wpływa na okres menopauzy, kiedy łagodzi jej negatywne objawy. Ogólnie rzecz biorąc, dla kobiet pomaga przywrócić równowagę hormonalną.

Maca i zwiększenie odporności psychicznej

Maca należy do adaptogenów i wpływa na psychikę człowieka łagodząc negatywne skutki stresu oraz regulując wydzielanie hormonów stresu w nadnerczach, zwłaszcza kortyzolu. Korzystnie wpływa także na układ nerwowy i hormonalny oraz wzmacnia odporność.
 

Zalecana dzienna porcja macy

Powszechnie zaleca się przyjmowanie 1 łyżeczki macy peruwiańskiej dziennie, co stanowi około 5 do 7 gramów proszku. Wystarczy wymieszać go z wodą, mlekiem, sokiem lub dodać do płatków owsianych, budyniu itp.
 

Maca jest odpowiednia dla każdego, kto:

  • chcą poprawić swoje wyniki sportowe,
  • dążyć do uzyskania większej objętości masy mięśniowej kosztem tkanki tłuszczowej,
  • czuje się zmęczonym i pozbawionym energii,
  • nie radzi sobie z naporem stresu,
  • pracuje nad lepszą kondycją fizyczną,
  • próbuje stracić na wadze
  • chce poprawić jakość swojego życia seksualnego,
  • pragnie zajść w ciążę
  • stosują zbilansowaną i zróżnicowaną dietę i chce mieć pod dostatkiem wszystkich ważnych witamin i minerałów.

Możliwe negatywne skutki macy peruwiańskiej

Nie ma udowodnionych negatywnych i ubocznych skutków związanych z macą. Stosując suplementy diety należy zawsze przestrzegać i nie przekraczać zalecanej dawki. Wyjątkowo alergia na makę może objawiać się swędzeniem, wysypką, pokrzywką lub nudnościami.
 
Nie zaleca się stosowania macy peruwiańskiej przez kobiety w ciąży i karmiące piersią ze względu na brak badań potwierdzających jej bezpieczeństwo dla matki i płodu lub dziecka. Zalecenie to dotyczy wszystkich suplementów diety, chyba że wyraźnie wskazano, że są one odpowiednie dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. W przeciwnym razie zaleca się konsultację wszelkich suplementów z lekarzem.
 

Przepisy z żeń-szeniem peruwiańskim

W regionach Peru i ogólnie Ameryki Południowej świeży korzeń żeń-szenia peruwiańskiego jest spożywany jako popularny dodatek lub składnik zup i sosów.
 
W naszym kraju jest mało prawdopodobne, że makę dostaniesz w innej postaci niż drobny żółty proszek lub tabletki. Proszek Maca, który charakteryzuje się słodko-karmelowym smakiem, można wykorzystać także w kuchni, zwłaszcza do wypieków i przygotowywania zdrowych, słodkich potraw.
 
Maca peruwiańska szczególnie nadaje się jako składnik:
  • płatków musli
  • owsianek
  • puddingów
  • deserów
  • koktajli
  • jogurtów
  • napojów proteinowych
  • lodow
Jeśli znajdziesz świeże liście macy  możesz dodać je do zup lub sosów. Świeży korzeń przygotowuje się w taki sam sposób jak ziemniaki, liście można również wykorzystać jako dodatek do mięs i sałatek warzywnych. W porównaniu do wersji suszonej, świeża maca ma ostrzejszy smak musztardy i dlatego bardziej nadaje się jako dodatek do dań pikantnych niż do ciast.

Przepis na tradycyjny peruwiański napój maca-chino

Składniki:
1 szklanka mleka migdałowego lub masła migdałowego
2 łyżeczki nieprażonego kakao
1 łyżeczka cukru kokosowego lub miodu
1 łyżeczka proszku maca
1 łyżka wody
Sposób przygotowania:
Kakao wymieszać z cukrem kokosowym i macą,ubić ręczną trzepaczką z łyżką wody i dodać mleko migdałowe. Ubijać krótko. Jeśli użyjesz masła migdałowego, napój będzie bardziej kremowy. Dodaj jednak więcej wody, około pełnej szklanki.
 

Naleśniki owsiane z jabłkiem i macą

Składniki:
 1 jabłko
 1 szklanka mleka
 ½ szklanki płatków owsianych
 ½ łyżki suszonej maki
 2 łyżki miodu
 1 jajko
Sposób przygotowania
Do miski wlej mleko i dokładnie ubij w nim jajko. Dodać szczyptę soli i wymieszać z płatkami owsianymi. Jabłko zetrzyj na tarce i dodaj do mieszanki wraz z macą. Na koniec włóż wszystko do blendera i zmiksuj na gładkie ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, dodaj mleko. Placuszki smażymy na patelni wysmarowanej olejem kokosowym lub innym olejem. Podawać z serkiem wiejskim i świeżymi truskawkami lub innymi owocami.
 

Mus czekoladowy z macą

Składniki
2 dojrzałe awokado
 ½ łyżki maki
 3 łyżki kakao
 5 sztuk daktyli
 2 łyżki miodu
 szczypta soli
Sposób przygotowania:
Najpierw usuń nasiona z daktyli. Następnie wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką piankę, którą pozostawiamy do ostygnięcia. Podawać jako wspaniały, bogaty w składniki odżywcze deser.

Ciasteczka imbirowe posypane macą

Składniki
150 g mąki orkiszowej
50 g mąki kukurydzianej
50 g roztopionego masła
50 g brązowego cukru
40 g kandyzowanego imbiru
½ opakowania suchych drożdży
sól
1 jajko
łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
około 2 łyżek suszonej maki
Sposób przygotowania:
W jednej misce wymieszaj obie mąki z łyżką macy, drożdżami i szczyptą soli. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem i jajkiem. Dodaj ekstrakt pomarańczowy i wlej mieszaninę do 1 miski. Do miski dodaj połowę drobno posiekanego imbiru. Zagnieść gładkie ciasto, zawiń je w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę.
 
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni, wycinaj koła lub inne kształty i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 12 do 15 minut na złoty kolor. Po wyjęciu ciasteczka posyp pozostałą maką i imbirem.