Pochodzenie kudzu

Kudzu (Opornik łatkowaty) to wyjątkowa roślina, pochodząca z Japonii. Jej dobroczynne i lecznicze właściwości od wieków wykorzystywane są głównie w krajach Bliskiego Wschodu, w Chinach, Japonii czy Korei. Już w 200 roku p.n.e. japońscy uzdrowiciele i lekarze stosowali tę roślinę z rodziny motylkowatych w postaci naparu, który przygotowywano z proszku z korzenia kudzu. Uzyskany w ten sposób napar pomagał w leczeniu takich chorób jak cukrzyca, grypa, nieświeży oddech, migrena czy alergie.
W XIX wieku kudzu pojawiło się w Stanach Zjednoczonych, gdzie później stało się bardzo modną rośliną pnącą dochodzącą do wysokości nawet 12 metrów i uprawianą głównie w ogrodach. Amerykanie dosłownie zakochali się w tej roślinie, głównie ze względu na jej duże i wielobarwne liście oraz charakterystyczny, bardzo intensywny zapach. Jako ciekawostkę warto wspomnieć, że na początku kudzu było szeroko stosowane w Ameryce do wzmacniania brzegów rzek.
Pod koniec lat 80. naukowcy z University of North Carolina zaczęli badać wpływ kudzu i jego zastosowania lecznicze. Odkryli, że korzeń kudzu może być nieocenionym stabilizatorem układu nerwowego. Obecnie korzeń kudzu uprawia się głównie w Azji Południowo-Wschodniej, na wyspach Oceanii i Japonii, w Ameryce Północnej i Środkowej, a także w rejonach Kaukazu i Ukrainy.
Jak już wspomnieliśmy, kudzu od wielu lat stosowane jest w chińskiej i japońskiej medycynie alternatywnej do leczenia różnych schorzeń. Wynika to głównie z bogatego składu tej wyjątkowej rośliny. Korzeń kudzu ma odczyn zasadowy – nie zawiera również laktozy i glutenu, dzięki czemu mogą go stosować osoby cierpiące na celiakię lub nietolerancję laktozy. Kudzu to niezwykle cenne źródło wielu minerałów, w tym fosforu, wapnia i żelaza. W latach 90. stwierdzono również, że korzeń kudzu jest bogaty w takie pierwiastki, jak izoflawony, daidzeiny, diglikozydy.
 
Kudzu to roślina, która powinna wzbudzić nasz podziw nie tylko ze względu na bogaty skład korzeni, ale także niezwykły wygląd. Jest to roślina pnąca o zdrewniałej łodydze, której długość może dochodzić do 30 metrów. Łodygę zdobią charakterystyczne trójlistkowe liście i fioletowe kwiaty, które rosną w gronach do 30 cm długości. Owoce kudzu są owłosionymi, długimi na 5 cm strąkami, z których każdy zawiera kilka nasion. Sam korzeń kudzu jest duży i bulwiasty.

Kudzu korzeń cięty 50 g

Korzeń kudzu: właściwości lecznicze

Pierwsze informacje o leczniczych właściwościach korzenia kudzu pochodzą z I wieku z księgi zielarskiej Shen Nonga, który był entuzjastą tradycyjnej medycyny chińskiej. Jak opisał w swojej książce, korzeń kudzu był używany jako lekarstwo grupę chorób, które pojawiają się powierzchownie pod skórą, a mianowicie gorączkę, migreny i nadmierne pragnienie. Obecnie korzeń kudzu dostępny jest jako ekstrakt w postaci standaryzowanych tabletek, które są również wykorzystywane w medycynie alternatywnej w leczeniu takich chorób jak dusznica bolesna, nadciśnienie, choroby układu krążenia, biegunka, czerwonka i alergie. Co ciekawe, zielarze uważają, że korzeń kudzu może również pomóc pacjentom z nagłą utratą słuchu, pierwszymi objawami odry, sztywnością karku czy zapaleniem ścięgien.
 
Za tradycyjną medycyną idą badania współczesnych naukowców, którzy również potwierdzają dobroczynne działanie korzenia kudzu. Według nich składniki zawarte w roślinie można uznać za przeciwzapalne, antyoksydacyjne i obniżające ciśnienie krwi. Szczególnie cennym składnikiem jest pueraryna, która ma właściwości antyarytmiczne, wspomagające krążenie krwi oraz właściwości przeciwcukrzycowe.
 

Korzeń kudzu i leczenie uzależnień

Od wielu lat prowadzone są badania nad wykorzystaniem ekstraktu z korzenia kudzu w walce z uzależnieniami, zwłaszcza alkoholizmem. Jak już ustalono, zawarte w kudzu związki flawonoidowe (daidzeina, daidzeina i pueraryna) mają zdolność ograniczania ilości spożywanego alkoholu. Badania na ten temat przeprowadzono na szczurach, a w rezultacie podawanie wyciągu z korzenia kudzu zwierzętom uzależnionym od alkoholu w ilości 500 mg/kg masy ciała przez 21 dni ograniczyło ich picie 10% etanolu nawet o 82%.
Podobne badania przeprowadzili na osobach naukowcy z Massachusetts (USA), którzy zauważyli, że po 7 dniach stosowania tego leku ilość wypijanego alkoholu przez ochotników (osoby uzależnione od alkoholu) zmniejszyła się o 40%. Istnieje kilka hipotez, które mogłyby wyjaśnić tego typu zjawisko. Jedną z nich jest fakt, że zarówno alkohol (i inne stymulanty), jak i zawarte w kudzu izoflawonoidy stymulują wydzielanie hormonów szczęścia, czyli serotoniny i dopaminy. Innymi słowy, spożywanie ekstraktu z kudzu powoduje, że osoba czuje się podobnie jak po spożyciu alkoholu lub paleniu. Dlatego osoba uzależniona nie odczuwa potrzeby sięgania po używkę.
 
Kudzu korzeń cięty 50 g - Medfuture

Kudzu: działanie przeciwnowotworowe

Kolejnym niezwykle ważnym aspektem jest zastosowanie korzenia kudzu w terapii przeciwnowotworowej, zwłaszcza w leczeniu raka prostaty. Zawarta w kudzu genisteina wiąże się z receptorami androgenowymi, co ogranicza aktywność męskich hormonów, tj. testosteronu i dihydrotestosteronu, zmniejszając tym samym wpływ androgenów na rozwój nowotworów. Jak stwierdzono podczas badań, u pacjentów przyjmujących korzeń kudzu poziom PSA (markera nowotworowego odpowiedzialnego za raka prostaty) zmniejszył się o 50-80%.
Warto zauważyć, że korzeń kudzu jest w stanie również zapobiegać rozwojowi innych nowotworów, co również ma związek z działaniem genisteiny. Jednym z jego zadań jest hamowanie procesów angiogenezy, czyli rozwoju sieci naczyń krwionośnych odpowiedzialnych za odżywianie komórek nowotworowych oraz tych składników, które wpływają na ich rozwój. Co ważne, izoflawonoidy wchodzące w skład korzenia kudzu usuwają z naszego organizmu wolne rodniki, chroniąc tym samym przed rozwojem stresu oksydacyjnego.
 

Korzeń kudzu: właściwości hormonalne

Genisteina, podobnie jak daidzeina, wykazuje działanie podobne do żeńskich hormonów – estrogenów, które stymulują kobiecy układ hormonalny. Dlatego korzeń kudzu polecany jest przede wszystkim do łagodzenia uporczywych objawów menopauzy. Dzięki kudzu możemy złagodzić objawy takie jak: nocne poty, uderzenia gorąca, czy migreny menopauzalne. Ponadto kudzu zmniejsza również ryzyko rozwoju chorób serca – zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.
 

Kudzu: utrata wagi i działanie stymulujące

Osoby chcące zrzucić kilka kilogramów docenią działanie korzenia kudzu na ich organizm. Dzięki tej wyjątkowej roślinie mogą nie tylko normalizować masę ciała, ale także skutecznie oczyszczać organizm, na co ponownie wpływają związki izoflawonoidowe.
 
Osoby, które szukają alternatywy dla kawy i jej kofeiny, również zauważą świetny efekt przy stosowaniu kudzu. Korzeń kudzu uważany jest za doskonałe źródło energii.

Właściwości kudzu

Kudzu - jak długo używać?

Jeśli chcemy zacząć używać produkty zawierających ekstrakt z kudzu, powinniśmy w pierwszej kolejności skupić się na celu, jaki chcemy osiągnąć stosując ten produkt. W terapii wykorzystuje się napój zawierający 1 łyżeczkę sproszkowanego kudzu oraz szklankę wody lub świeżego soku. Proszek należy dokładnie wymieszać, a następnie gotować przez kilka minut. Napój Kudzu należy pić przez 7 do 14 dni , aby uzyskać zauważalny efekt oczyszczenia organizmu.
 
Osoby uzależnione od alkoholu mogą stosować napój zrobiony z 20 g korzenia kudzu.  1 łyżeczkę korzenia należy zalać wrzątkiem i zaparzać przez około 15 minut. Stosować 2 razy dziennie.
 
Ważną informacją dla osób uzależnionych od alkoholu jest fakt, że długotrwałe spożywanie wyciągu z korzenia kudzu i jednoczesne picie alkoholu może zwiększać ryzyko raka przełyku. Dlatego zaleca się szczególną ostrożność podczas suplementacji tego typu specyfikiem.
 
Należy również zauważyć, że produkty kudzu należy zawsze przechowywać w suchym, ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej nieprzekraczającej 25°C. Upewnij się, że produkt jest starannie zamknięty i zawsze przechowywany w oryginalnym opakowaniu. Należy go chronić przed nadmiernym światłem, wilgocią i innymi zapachami, aby nie naruszyć oryginalnego smaku i właściwości leczniczych kudzu.
 

Skutki uboczne używania kudzu

Korzeń kudzu od lat uważany jest za superfood. Należy jednak pamiętać, że podobnie jak w przypadku innych leków, kudzu może powodować wszelkiego rodzaju skutki uboczne, w tym nudności, swędzenie, zawroty głowy, a nawet uszkodzenie wątroby.
 

Kudzu: przeciwwskazania

Bez względu na to, jaką formę kudzu wybierzesz, spożycie tego typu suplementu należy zawsze omówić z lekarzem. Jest też grupa osób, dla których spożywanie korzenia kudzu nie jest odpowiednie. Są to głównie kobiety w ciąży i karmiące (ze względu na brak danych potwierdzających bezpieczeństwo dla matki i dziecka), osoby przyjmujące antykoagulanty i leki obniżające ciśnienie krwi (kudzu może nasilać ich działanie), a także osoby zmagające się z chorobami hormonozależnymi, które są związane z efektami podobnymi do estrogenów, tj. endometriozą, rakiem piersi lub jajnika.
 
Przeciwwskazaniami do stosowania kudzu są również cukrzyca (z powodu leczenia insuliną) oraz planowane zabiegi chirurgiczne. W tym ostatnim przypadku kurację korzeniem kudzu należy przerwać co najmniej dwa tygodnie przed planowanym zabiegiem. Produkty Kudzu nie powinny być również używane przez dzieci poniżej trzeciego roku życia.