Karczochy zawierają środki żółciopędne, czyli substancje, które pobudzają wątrobę do zwiększenia wydzielania kwasów żółciowych. Choleretyki aktywują usuwanie cholesterolu z wątroby, hamują syntezę cholesterolu w wątrobie, a tym samym pomagają obniżyć poziom tłuszczów we krwi. Niewydolna czynność wątroby często powoduje nudności, uczucie pełności i wzdęcia. W takich problemach mogą nam pomóc karczochy. W krajach śródziemnomorskich, na przykład na południu Francji, karczochy są tu tak samo rozpowszechnione, jak marchew czy pietruszka. Najsmaczniejsze są mięsiste kwiatostany. W ostatnim czasie karczochy zyskują w naszym kraju coraz większą popularność.
Karczoch pochodzi z Afryki Północnej a od XVI-XVII wieku jest uprawiany we wszystkich krajach basenu Morza Śródziemnego. Największymi eksporterami są Grecja, Portugalia i Izrael. Należy do roślin gwiaździstych, wyglądem przypomina oset i ma ozdobne fioletowe kwiatostany. Karczoch może być również uprawiany jako roślina doniczkowa, czasami dorasta do sufitu. Karczochy zbiera się tuż przed kwitnieniem.
Substancje czynne zawarte w karczochu
Medyczne zastosowanie karczochów tkwi przede wszystkim w głównej substancji czynnej – cynarynie. Chyba żadna inna roślina nie ma tak dużej zawartości tego niezwykle aktywnego biologicznie składnika, który odmładza komórki, chroni wątrobę i niezwykle skutecznie stymuluje wydalanie żółci z wątroby. Ponadto gorzka cynaryna obniża poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Karczochy mają niezwykle wysoką zawartość witamin (karoteny, witaminy z grupy B, witamina C), a także żelaza i magnezu. Dzięki takiej kompozycji substancji czynnych karczochy są od dawna stosowane przy różnych zaburzeniach i problemach trawiennych.
Lecznicze działanie karczochów:
- Chronią i wzmacniają wątrobę
- Zapewniają optymalne wypłukiwanie żółci
- Działają zapobiegawczo przeciwko powstawaniu kamieni żółciowych
- Działają odmładzająco na organizm
- Obniżają poziom cholesterolu we krwi
- Działają drenująco i zmniejszają obrzęk tkanek
- Regulują poziom cukru we krwi
- Likwidują zaburzenia trawienia
- Mają działanie przeciwzapalne
Co można znaleźć w soku z karczochów?
Włókna: niektóre są rozpuszczalne, a inne nierozpuszczalne. Błonnik ułatwia transport pokarmu w jelicie i chroni wnętrze układu pokarmowego.
Witaminy: Karczochy składają się głównie z witamin A i C (około 30%). Te dwie witaminy mają działanie przeciwutleniające w organizmie.
Witamina A jest podstawą do rozwoju tkanek organizmu (np. skóry). Odgrywa ważną rolę w układzie odpornościowym i funkcjach oczu.
Witamina C jest znana jako inhibitor działania wolnych rodników, chroniąc w ten sposób organizm przed ryzykiem raka, nowotworów i przedwczesnym starzeniem się.
Dostarcza również organizmowi niezbędnej energii. Chroni układ odpornościowy przed atakami pochodzenia bakteryjnego i wirusami
Inulina: Jest to rodzaj cukru prostego, który nie może być trawiony przez enzymy w jelitach.
Jest przekształcany przez florę jelitową, co prowadzi do uwolnienia wodoru, dwutlenku węgla i metanu.
Cynarin: zwany także kwasem dikawoilochinowym jest substancją otrzymywaną z karczocha. Jest polifenolem, który działa na funkcje wątroby i dróg żółciowych
Sole potasu: Znane również jako chlorek sodu lub sól potasowa jest niezbędna do aktywności mięśni.
Dzięki działaniu w organizmie można napinać i rozluźniać mięśnie. Pomaga również regulować ilość wody i minerałów w organizmie.
Magnez: Bierze udział w regulacji poziomu glukozy we krwi. Jest również niezbędny dla funkcji mięśni i układu krążenia.
Przeciwutleniacze: karczoch zawiera kilka przeciwutleniaczy, takich jak antocyjany, rutyna, kwercetyna. Sok z karczochów jest tak samo bogaty w przeciwutleniacze, jak ciemna czekolada i jagody.
Karczoch – atrakcyjne warzywo
Pąki i kwiatostany karczochów są również atrakcyjne dla oka i sprawią, że każde menu będzie wyjątkowe. Niewiele osób wie, że jest to również niezwykle cenne warzywo z żywieniowego punktu widzenia.
Miąższ karczochów jest najbardziej masywny w dolnych partiach rośliny i w klombie. Bogata zawartość substancji biologicznie czynnych jest zatem skoncentrowana właśnie tam.
Karczochów nie je się sztućcami jak inne rodzaje warzyw, ale podobnie jak ostryg: miąższ oskrobuje się z liści. W ten sposób najlepiej będziemy mogli cieszyć się ich pysznym smakiem.
Młode karczochy podawane są gotowane jako przystawka z różnymi sosami. Można je jeść na zimno lub ciepło. Popularne są również karczochy faszerowane serem, szynką, anchois itp.
Jak gotować karczochy
Umyj karczochy, odetnij łodygi, pąki włóż do garnka z osoloną wrzącą wodą i dodaj sok z cytryny. Gotuj przez około 30 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i pozostawić do odsączenia. Podawać z sosem lub z pokrojoną w plasterki bagietką. Karczochy można jeść na ciepło lub na zimno.
Oderwij łodygę i umieść pąki z resztą łodygi do góry nogami we wrzącej słonej wodzie. Gotuj pod przykryciem, aż przylistki będą mogły być łatwo rozdzielone. Liście są wyrywane z zewnątrz, maczane w pikantnych sosach, remuladzie lub majonezie, a miąższ zeskrobuje się zębami. Pokrój kwietnik i zjedz je z sosem. Gotowane karczochy podaje się na gorąco lub na zimno (schłodzone w lodówce). Spożywanie karczochów nie wymaga żadnych ostrzeżeń, ponieważ ilość miąższu, który zjadamy, jest znikoma. Dzięki temu stężenie goryczki cynaryny jest również niskie.