Karczochy są obecnie bardzo popularne. Prawdopodobnie spotkałeś się już z nimi w kuchni. Można je swobodnie kupić, a dania z tych warzyw są powszechnie przygotowywane w restauracjach. Oprócz tego, że karczochy są bardzo smaczne, mają także szereg właściwości zdrowotnych.
 
Czym właściwie jest karczoch? Generalnie jest to roślina uprawna, jednak wykorzystuje się ją głównie jako warzywo. Na pierwszy rzut oka przypomina oset, co jest bardzo interesujące. Jeśli chodzi o pochodzenie, karczochy pochodzą bezpośrednio z regionu Afryki Północnej.
 
Jednakże od XVI – XVII wieku uprawiano je we wszystkich krajach położonych wokół Morza Śródziemnego. Dziś jednak możemy uprawiać karczochy w domu jako roślinę doniczkową. Jeśli nie ze względu na swoją użyteczność, to na pewno dlatego, że uznawana jest również za roślinę ozdobną. Ma piękne fioletowe kwiaty.
 
Czy wiesz, że: na południu Francji karczochy są tak samo powszechne, jak u nas np. marchewka? Wskazuje to na dużą popularność karczochów w krajach śródziemnomorskich.

Karczochy i ich tradycja

Chociaż istnieje wiele mitologicznych opowieści o karczochach, najbardziej popularna opowieść dotyczy uprawy karczochów przez króla Henryka VIII. Od tego czasu karczoch rozprzestrzenił się nie tylko we Francji, ale także we Włoszech i Ameryce. Co ciekawe, starożytni Rzymianie jedli karczochy w miodzie i occie. Doprawiali je nawet kminkiem, aby można było je spożywać przez cały rok. Do dziś Włosi jedzą karczochy w oleju.
 

Jaki jest profil żywieniowy karczochów?

Głównym składnikiem karczochów jest substancja cynaryna. Jest to bardzo dobroczynny i biologicznie aktywny składnik, który nie występuje w tak dużych ilościach w żadnej innej roślinie. Z tego też powodu karczoch jest wyjątkowy. Ale jakie korzyści przynosi cynaryna? Jest źródłem innych dobroczynnych substancji.
Zawiera m.in. kwas foliowy, flawonoidy, inulinę, witaminy z grupy A, B, C i E. Jest także źródłem minerałów takich jak magnez, mangan, miedź, sód i żelazo. Karczochy zawierają między innymi spektrum przeciwutleniaczy, dzięki czemu wywierają silne działanie antyoksydacyjne na organizm.
 
Na przykład do najbardziej znanych przeciwutleniaczy znajdujących się w karczochach zalicza się rutyna, kwercetyna, sylimaryna i kwas galusowy. Składniki te mają za zadanie usuwać z organizmu substancje szkodliwe i odpadowe, dzięki czemu unikniesz różnych chorób czy powikłań zdrowotnych.

Karczochy i ich działanie

Ponieważ karczochy zawierają szereg substancji prozdrowotnych, które pomagają w leczeniu wielu chorób i wspierają ogólny stan zdrowia, zaleca się ich regularne spożywanie.
 

Poprawia poziom cholesterolu

Niektóre badania naukowe potwierdziły, że ekstrakt z liści karczocha może w znacznym stopniu poprawić poziom cholesterolu. W rezultacie jedno z badań wykazało, że regularna suplementacja karczochów przez okres 5-13 tygodni prowadzi do obniżenia poziomu LDL, czyli złego cholesterolu, i wzrostu HDL (korzystnego) cholesterolu.
 
Karczochy są również korzystne między innymi dlatego, że mogą obniżać poziom trójglicerydów. Powodem tych korzyści jest to, że karczochy zawierają przeciwutleniającą luteolinę, która zapobiega tworzeniu się szkodliwego cholesterolu, a liście karczochów wspomagają bardziej wydajne przetwarzanie cholesterolu.

Korzystny wpływ na wątrobę

Wątroba jest niezwykle ważnym narządem naszego organizmu. Pełni kilka kluczowych funkcji, bez których nasz organizm nie funkcjonowałby tak, jak powinien. Jednak w przypadku jego uszkodzenia powstają poważne komplikacje zdrowotne. Aby uniknąć problemów zdrowotnych związanych z wątrobą, zaleca się regularne spożywanie karczochów.
 
Dlaczego? Ekstrakt z karczocha chroni wątrobę przed uszkodzeniami, a także przywraca wzrost tkanek. Jedno badanie przeprowadzono na 90 osobach cierpiących na niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby. Badanie to wykazało, że spożywanie 600 mg ekstraktu z karczocha dziennie doprowadziło do znacznej poprawy pracy wątroby. Suplementacja musi być jednak regularna, przez okres dwóch miesięcy.
 
Pamiętaj: pomimo tego, że karczoch doskonale poprawia pracę wątroby, rozdrobniony ostropest plamisty jest jeszcze skuteczniejszy. Ostropest plamisty jest powszechnie uważany za najskuteczniejszy naturalny środek na wątrobę. Regeneruje uszkodzone komórki wątroby, odbudowuje tkankę, a także może pomóc przy stłuszczeniu wątroby.

Może obniżać poziom cukru

Cukrzyca jest jedną z najpoważniejszych chorób cywilizacyjnych świata. Dlatego bardzo ważna jest właściwa profilaktyka, którą można wdrożyć także stosując karczochy. Badania sugerują, że regularne spożywanie karczochów może prowadzić do obniżenia poziomu cukru we krwi na czczo.
 
Powodem jest prawdopodobnie działanie antyoksydacyjne, które wiąże się także z obniżeniem poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Nie zapominaj jednak, że dla uzyskania efektów konieczne jest stosowanie karczochów przez co najmniej 8 tygodni.

Ma działanie przeciwnowotworowe

Kilka badań na zwierzętach potwierdziło skuteczne działanie przeciwnowotworowe karczochów. Powodem mają być przeciwutleniacze, których karczochy zawierają w dużych ilościach. Zapobiegają wzrostowi i rozmnażaniu się komórek nowotworowych i zapobiegają ich nieprawidłowej proliferacji.
 
Obecnie wielu ekspertów zaleca pacjentom regularne stosowanie karczochów. W przyszłości należy jednak przeprowadzić dalsze badania na ludziach, a nie tylko na zwierzętach.

W jakiej formie spożywać karczochy?

Karczochami można delektować się na kilka sposobów, a to wielka zaleta, bo możesz wybrać formę, która najbardziej Ci odpowiada. Na przykład karczochy można jeść na świeżo. Mimo że w kuchni polskiej nie są one zbyt często używane, w kuchni włoskiej można je znaleźć na każdym kroku. Najczęściej dodaje się je do pizzy, dzięki czemu można jeszcze bardziej urozmaicić jej smak.
 
Istnieją jednak również ekstrakty z karczocha lub tabletki z karczocha. Te sposoby stosowania cieszą się dużą popularnością wśród ludzi, ponieważ przynoszą silniejsze działanie na organizm.
 

Sok z karczocha

Sok z karczocha to nie tylko orzeźwiający napój, ale także prawdziwy zastrzyk zdrowia. Bogaty w składniki odżywcze, takie jak przeciwutleniacze i błonnik, pomaga wspierać zdrowie wątroby, obniżać poziom cholesterolu oraz poprawiać trawienie. Jego delikatny smak sprawia, że jest doskonałym uzupełnieniem zdrowej diety. Przekonaj się sam, jak sok z karczocha może korzystnie wpłynąć na Twoje codzienne samopoczucie!


Jak wybrać dobry karczoch?

Zastanawiasz się, gdzie kupić karczochy? Jeśli chodzi o zakup tej wyjątkowej rośliny, można ją znaleźć praktycznie w każdym sklepie, na dziale warzywnym. Jeśli jednak nie kupowałeś wcześniej tego typu warzyw, wybór prawdopodobnie będzie dla Ciebie nieco trudniejszy. Dlatego przedstawiamy krótki przegląd tego, jak wybrać karczoch wysokiej jakości.
 
Już na pierwszy rzut oka widać, że karczoch jest świeży. Jeśli ma brązowe liście, jest to gnijący karczoch i zdecydowanie nie zalecamy jego zakupu. Karczochy powinny mieć pełne i mocne pąki. Rozwiązaniem są także karczochy konserwowe, choć zawierają mniej witamin, ale wszystkie inne ważne substancje są w nich zawarte w taki sam sposób, jak w świeżych karczochach.
 
Praktyczna wskazówka: Kupując karczochy, pamiętaj, że najlepszej jakości są te duże i okrągłe. Zobaczysz je z daleka.

Czy karczochy mają skutki uboczne?

Jeśli chodzi o karczochy, istnieje kilka przeciwwskazań. Nie zaleca się stosowania ich u kobiet w ciąży i karmiących piersią, gdyż mogą spowalniać produkcję mleka. Tego rodzaju warzyw nie powinny spożywać także dzieci poniżej 12 roku życia oraz osoby z alergią na ten pokarm.