Superfoods to świetny sposób na dostarczenie do organizmu w naturalny sposób wielu prozdrowotnych substancji. Mogą służyć jako profilaktyka, ale także element leczenia wielu znanych chorób. Na które z nich bardziej warto zwrócić uwagę?
Wybraliśmy dla Ciebie 6 najsłynniejszych superfoods, które przez ekspertów uznawane są za najskuteczniejsze. Ich właściwości zdrowotne zostały potwierdzone licznymi badaniami. Mają długą tradycję w medycynie ludowej i mogą pomóc w wielu problemach zdrowotnych.
- MATCHA
Proszek Matcha pozyskiwany jest z najwyższej jakości liści zielonej herbaty przy zastosowaniu specjalnych, sprawdzonych przez lata procedur. Matcha jest uprawiana i przetwarzana w Japonii, skąd pochodzi, od ponad 800 lat. Herbata Matcha jest bogata w przeciwutleniacze, błonnik, witaminy, minerały, ale także wiele innych substancji prozdrowotnych. Uważana jest za najlepsze źródło EGCG i rzadkiego aminokwasu L-teaniny.
Uspokaja umysł i wspiera koncentrację
Herbata Matcha zawiera L-teaninę – aminokwas, który może zmniejszyć stres, nerwowość i poprawić pamięć. Dodatkowo pobudza umysł, gdyż zawiera kofeinę. L-teanina występuje wyłącznie w zielonej herbacie i jej rolą jest spowolnienie wchłaniania kofeiny, co skutkuje wzrostem energii.
Wsparcie układu odpornościowego
Ponieważ proszek matcha jest bogaty w przeciwutleniacze, EGCG i katechiny, ma działanie antybiotyczne i może skutecznie wspierać mechanizmy obronne organizmu. Istotną rolę we wspieraniu odporności odgrywa także ilość chlorofilu zawarta w herbacie Matcha.
Przyspieszenie metabolizmu
Badania naukowe wykazały, że herbata matcha może przyspieszyć spalanie tłuszczu i metabolizm nawet o 40%. Dlatego jest odpowiedni dla osób, które próbują schudnąć.
2. MORINGA
Moringa oleifera to wyjątkowe drzewo pochodzące z Indii, którego liście uważane są za najbardziej złożoną naturalną multiwitaminę. Zawierają ponad 36 substancji przeciwzapalnych, 8 niezbędnych kwasów tłuszczowych i wiele przeciwutleniaczy.
Spowolnienie starzenia
Spowolnienie starzenia
Ponieważ moringa zawiera tak dużą ilość przeciwutleniaczy, może zmniejszać działanie wolnych rodników i starzenie się organizmu. Warto również wspomnieć, że wolne rodniki biorą udział w rozwoju różnych chorób, dlatego tak ważne jest łagodzenie ich skutków poprzez regularną suplementację antyoksydantów.
Wspomaganie wzrostu włosów i paznokci
Substancje zawarte w morindze wspomagają naturalną produkcję kreatyny w organizmie, która stymuluje porost włosów i zapobiega ich wypadaniu. Według kilku badań moringa poprawia także jakość paznokci i ich łamliwość.
Działanie przeciwzapalne
Przeciwutleniacze, witaminy i minerały zawarte w morindze mogą ograniczać infekcje i przyspieszać leczenie stanów zapalnych w organizmie. Moringa zawiera także izotiocyjaniany, które według badań mogą wykazywać silne działanie przeciwzapalne.
3. SPIRULINA
Spirulina to specyficzny rodzaj sinic, który naturalnie występuje na obszarach tropikalnych. Zawiera kilka witamin, minerałów, aminokwasów, białek i beta-karotenu.
Zapobieganie rakowi
Ponieważ spirulina może dobrze eliminować wolne rodniki , może służyć jako profilaktyka raka. Obecnie prowadzonych jest wiele badań na ten temat.
Łagodzenie objawów alergii
Badania wykazały, że spirulina doskonale łagodzi częste objawy alergii, takie jak katar czy swędzenie.
Poprawa zdrowie jamy ustnej
Substancje aktywne zawarte w spirulinie potrafią eliminować niepożądane drożdżaki w jamie ustnej, zmniejszając w ten sposób ryzyko wystąpienia stanów zapalnych czy próchnicy.
Obniża ciśnienie krwi
Dzięki specyficznemu składowi substancji aktywnych spirulina pomaga obniżyć ciśnienie krwi, poprawiając tym samym zdrowie naczyń krwionośnych i zmniejszając ryzyko chorób układu krążenia.
Na pierwszy rzut oka roślina ta przypomina oset. Owoc ostropestu plamistego zawiera cenną przeciwutleniającą sylimarynę, a także aminokwasy, witaminy, terpenoidy i fenole.
Regeneracja komórek wątroby
Regeneracja komórek wątroby
Sylimaryna wraz z innymi substancjami aktywnymi pomaga przyspieszyć regenerację uszkodzonych komórek wątroby i usprawnić ich funkcjonowanie. Sylimaryna odżywia także komórki wątroby, jeszcze bardziej poprawiając ich funkcjonalność.
Detoksykacja organizmu
Ostropest pomaga w detoksykacji organizmu. Uwalnia go z trucizn, toksyn i innych niepożądanych substancji, wspierając w ten sposób ogólny stan zdrowia. Ostropest plamisty pozytywnie wpływa również na poziom cholesterolu we krwi i pomaga w walce ze stłuszczeniem wątroby.
Poprawa zdrowia przewodu pokarmowego
Dzięki dużej zawartości składników prozdrowotnych ostropest plamisty może usprawnić pracę układu trawiennego i jelit oraz pomóc przy różnych problemach. Można powiedzieć, że ostropest plamisty powoduje „peeling” ścian jelit, zwiększając w ten sposób wchłanianie witamin i minerałów przez ścianę jelita.
5. REISHI
Grzyb Reishi od tysięcy lat stanowi ważną część tradycyjnej medycyny chińskiej. Zawiera triterpenoidy, polisacharydy, fenole, niezbędne aminokwasy i inne cenne składniki.
Wsparcie układu serca
Wsparcie układu serca
Reishi może obniżyć zły cholesterol i zapobiec nieprawidłowemu tworzeniu się naczyń krwionośnych, poprawiając ogólny stan układu sercowo-naczyniowego.
Regulacja poziomu cukru we krwi
Przyjmowanie Reishi może być dobrym wyborem dla osób cierpiących na cukrzycę, ponieważ może regulować poziom cukru we krwi.
Pomoc przy chorobach układu oddechowego
Reishi może przynieść ulgę w przewlekłych chorobach układu oddechowego.
6. MACA
Maca to roślina pochodząca z Andów, przypominająca rzodkiewkę. Z korzenia wytwarza cenny proszek maca zawierający aż 19 aminokwasów, kilka witamin i minerałów.
Wsparcie libido i płodności
Wsparcie libido i płodności
Proszek Maca może wspomagać płodność zarówno u mężczyzn, jak i kobiet, zwiększa libido i służy jako naturalny afrodyzjak. Maca skutecznie reguluje również poziom hormonów w organizmie, przyczyniając się tym samym do równowagi hormonalnej.
Poprawa wydajności
Maca może wspomagać wydolność organizmu, co jest zaletą szczególnie dla sportowców.
Lepsza jakość skóry, paznokci i włosów
Substancje aktywne z macy peruwiańskiej mogą wspierać zdrowie i jakość paznokci, włosów czy skóry.