Regularne spożywanie chromu wspiera ważne funkcje organizmu, a według badań może nawet zmniejszyć apetyt. Jakie inne działanie ma ten minerał i jak zadbać o jego odpowiednią podaż?
Czym jest chrom i jaki ma wpływ na organizm człowieka?
Chrom jest minerałem występującym w kilku postaciach. Występuje w żywności w bezpiecznej postaci jako tzw. chrom trójwartościowy.
Z badań wynika, że naukowcy nie są jeszcze zgodni co do tego, ile chromu potrzebuje ludzki organizm i czy powinien być regularnie dostarczany poprzez dietę, czy suplementy diety. Pewne jest jednak, że pełni on w organizmie kilka ważnych funkcji.
Chrom wchodzi w skład cząsteczki zwanej chromoduliną, która według wyników badań pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wydzielanego przez trzustkę hormonu insuliny. Jest też ważny w przetwarzaniu węglowodanów, tłuszczów i białek.
Niska absorpcja chromu
Wchłanianie naturalnego chromu w jelitach jest bardzo niskie. Organizm ludzki może wchłonąć mniej niż 2,5% chromu spożytego z pożywienia. Inaczej jest jednak w przypadku alternatywnej formy chromu zwanej pikolinianem chromu, powszechnie spotykanej w suplementach diety.
Pozytywne działanie chromu
Regulacja poziomu cukru we krwi
Hormon insuliny odgrywa ważną rolę w regulacji poziomu cukru we krwi u zdrowych ludzi. Jednak w przypadku cukrzycy pojawiają się problemy z optymalną reakcją organizmu na wydzielanie insuliny.
Badanie z 2014 roku wykazało, że przyjmowanie suplementu chromu może poprawić poziom cukru we krwi u pacjentów z cukrzycą.
Inne badanie z udziałem ponad 62 000 dorosłych wykazało, że osoby przyjmujące suplementy chromu miały o 27% mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Mniejszy głód i ochota na słodycze
Próbując schudnąć, możesz odczuwać głód i silną ochotę na niezdrowe jedzenie.
W badaniu eksperckim zbadano, czy pikolinian chromu może być użyteczny pod tym względem. Udowodniono, że dzienna dawka 1000 μg pikolinianu chromu była w stanie zmniejszyć zarówno głód, jak i apetyt u zdrowych kobiet z nadwagą. Według naukowców odpowiedzialny za to był wpływ chromu na komórki mózgowe.
Chrom pomaga również w utrzymaniu zdrowego metabolizmu i magazynowaniu składników odżywczych w organizmie, przyczyniając się do lepszego wchłaniania i dystrybucji składników odżywczych z węglowodanów, tłuszczów i białek obecnych w spożywanym pożywieniu.
Obniża wysoki poziom cholesterolu
Chrom pomaga w metabolizmie tłuszczów, w tym cholesterolu. Badania pokazują, że istnieje związek między wyższym spożyciem chromu a zdrowszymi tętnicami lub poziomem cholesterolu we krwi.
Przyczynia się do zdrowia oczu
Chrom może chronić przed chorobami oczu związanymi z wiekiem, takimi jak jaskra. Jaskra jest związana z cukrzycą i jest spowodowana gromadzeniem się płynu w oku, co zwiększa nacisk na delikatny nerw wzrokowy, siatkówkę i gałkę oczną, co może ostatecznie doprowadzić do ślepoty. Chrom może zmniejszać ryzyko cukrzycy i innych chorób oczu ze względu na jego korzystną rolę w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi.
Chroni przed złamaniami i osteoporozą
Chrom spowalnia utratę wapnia, dlatego jest korzystny w zapobieganiu utracie masy kostnej i chorobom kości, zwłaszcza u starszych kobiet. Jest więc naturalnym lekarstwem na osteoporozę.
Objawy niedoboru chromu w organizmie
Chociaż organizm ludzki może przyswoić tylko niewielki procent tego minerału z diety, niedobór chromu występuje bardzo rzadko. Częste bóle głowy, nudności, spadek energii, niepokój, drażliwość i obniżony nastrój mogą być objawami niedoboru chromu. Niedobór chromu może być też związany z niektórymi problemami zdrowotnymi, takimi jak zmniejszona tolerancja glukozy czy prawdopodobieństwo rozwoju miażdżycy i chorób serca.
Przedawkowanie chromu
Chrom pobrany z pożywienia nie powoduje problemów, ale duże ilości pobrane z suplementów mogą wchodzić w interakcje z innymi lekami i mogą pogorszyć niektóre istniejące problemy zdrowotne.
Nadmierne spożycie chromu wiąże się z problemami trawiennymi, takimi jak ból brzucha czy hipoglikemia. Toksyczność spowodowana obecnością bardzo dużych ilości chromu w organizmie może wpływać na ważne narządy: wątrobę, nerki i serce.
Ile chromu przyjmować dziennie?
Dzieci od 1 roku do 3 lat: 11 μg
Dzieci od 4 do 8 lat: 15 μg
Dzieci od 9 do 13 lat: 25 μg
Młodzież od 14 do 18 lat: 35 μg
Dorośli mężczyźni poniżej 50 roku życia: 35 μg
Dorośli mężczyźni powyżej 50 roku życia: 30 μg
Dorosłe kobiety poniżej 50 roku życia: 25 μg
Dorosłe kobiety powyżej 50 lat: 20 μg
Kobiety w ciąży: 30 μg
Kobiety karmiące: 45 μg
Przeciwwskazania do przyjmowania chromu
Chromu w postaci suplementu diety nie powinny stosować kobiety w ciąży i matki karmiące. Nie jest też przeznaczony dla małych dzieci. Pokarmy z naturalną formą chromu i innych dobroczynnych substancji są dla tej grupy osób znacznie bezpieczniejsze.