Drobnym, ciemnym jagodom Acai przypisuje się wiele korzyści zdrowotnych, w tym szybszą utratę wagi i opóźnianie oznak starzenia. Ze względu na wysoką zawartość witamin, minerałów i innych korzystnych substancji nazywane są superfoods. Co wiemy o egzotycznych owocach z odległej Amazonii? Czy jest sens włączać je do zdrowej diety?
 
Wyglądem jagody Acai przypominają nasz tradycyjny owoc leśny, czyli jagody. Podobnie jak one należą do grupy ważnych przeciwutleniaczy, które pomagają usuwać negatywne skutki wolnych rodników, które dostają się do organizmu ze środowiska zewnętrznego. Ponadto zawierają dużą ilość witamin, minerałów, pierwiastków śladowych i innych substancji aktywnych.
 
Przeczytaj, skąd pochodzi jagoda Acai, jaki jest jej skład i jaki wpływ może mieć na zdrowie człowieka, zarówno pozytywny, jak i negatywny. Na końcu artykułu czeka na Ciebie kilka smacznych przepisów, które możesz przygotować z pożywnych jagód.

Co to jest jagoda Acai i skąd pochodzi?

Chociaż jagody Acai wyglądem przypominają jagody, smakują inaczej. Początkowy leśny smak owoców stopniowo przechodzi w smak niemal gorzkiej czekolady. Czasami ich smak określany jest jako połączenie jeżyn i czekolady. Dzięki zawartości barwników roślinnych zwanych antocyjanami charakteryzują się różnymi odcieniami głębokiej czerwieni, błękitu i fioletu.
 
Owoce rosną na palmie Acai (łac. Euterpe Oleracea), która pierwotnie pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej i rośnie głównie we wschodniej Amazonii. Tropikalna palma Acai dorasta do wysokości od 3 do 20 metrów. Wykorzystuje się małe, kuliste owoce o ciemnej barwie. Palma kwitnie i owocuje przez cały rok.
 
Chociaż palma Acai jest pierwotnie drzewem tropikalnym, możesz spróbować wyhodować ją w domu jako roślinę doniczkową. Ważne jest, aby zapewnić drzewu wystarczającą ilość wilgoci, jak najwięcej światła słonecznego i temperaturę od 20 do 25 °C, ale zimą nie przeszkadza jej temperatura od 5 do 15 °C.

Jagody acai
 
CZY ZNASZ PORUSZĄCĄ ​​INDYJSKĄ LEGENDĘ O ODKRYCIU JAGÓD ACAI?
Dawno, dawno temu żyło plemię indiańskie, którego ludzie głodowali z braku żywności. Wódz Tupa zdecydował, że należy dzieci oddać w ofierze bogom. Poświęcono także córkę wodza. Zrozpaczona matka płakała i błagała boga, aby pokazał wodzowi inną drogę. Pewnej nocy usłyszała płacz dziecka i zobaczyła swoją martwą córkę stojącą obok palmy. Kiedy pobiegła, aby ją przytulić, ogarnęła ją radość i umarła. Następnego dnia znaleziono jej ciało przytulone do pnia palmy. Uśmiechnęła się i patrzyła na rosnące na niej ciemne owoce, które następnie zebrano i całe plemię w końcu nasyciło głód. Od tego momentu zaprzestano składania ofiar z dzieci, a jagody nazwano ACAI na cześć córki wodza.
 

Jagody Acai i formy dostępne u nas

Niestety w naszym kraju nie będzie można skosztować świeżych owoców jagód Acai, gdyż nie są one tutaj uprawiane, a dodatkowo ich transport jest bardzo utrudniony. Można ich spróbować na świeżo jedynie podczas osobistej wizyty w Ameryce Południowej.
 
Jagody acai w tabletkach

Jagody Acai dostępne są u nas w postaci:

  • suszone owoce
  • sproszkowany ekstrakt owocowy
  • proszek owocowy
  • kapsułki (suplement diety

Jagody Acai, skład i właściwości zdrowotne

Pochodzący z Brazylii owoc zawiera błonnik, aminokwasy, przeciwutleniacze, nienasycone kwasy, tłuszczowe, barwniki roślinne, antocyjany, witaminę A, witaminę C, witaminę B1 (tiamina), witaminę E, witaminę D, witaminę K, żelazo, fosfor, magnez, potas, cynk, miedź, wapń i inne. Jagody Acai zawierają dwukrotnie więcej przeciwutleniaczy niż nasze rodzime jagody.

Wartości odżywcze jagód Acai w 100 g:

wartość energetyczna

475 kalorii

Węglowodany

35 g

z tym cukry

0,9 g

Białka

9,8 g

Tłuszcze

41 g

Błonnik

42,4 g

 
jagody acai

Właściwości zdrowotne jagód Acai i inne korzyści z ich stosowania

  • mogą wspierać zdrowe odchudzanie, utrzymując uczucie sytości na dłużej, zmniejszając apetyt i przyspieszając metabolizm,
  • należą do ważnych antyoksydantów zapobiegających negatywnemu wpływowi wolnych rodników na organizm,
  • pomagają utrzymać jelita w czystości i zdrowiu, bez nadmiaru produktów przemiany materii,
  • przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego i wspomagają trawienie,
  • zawarta w nich witamina E może spowolnić proces starzenia, spłycić drobne zmarszczki i wspomagać młody wygląd skóry,
  • owoce mogą dostarczać organizmowi energii i pozytywnie wpływać na wyniki sportowe, jednak nie zostało to dostatecznie udowodnione,
  • zawarte w nich aminokwasy i niektóre pierwiastki śladowe są istotne dla prawidłowego funkcjonowania mięśni i ich regeneracji,
  • wspierają ogólną dobrą kondycję organizmu,
  • ich składniki mogą wzmacniać ściany komórkowe, wspomagać układ sercowo-naczyniowy i pomagać w obniżeniu poziomu szkodliwego cholesterolu LDL,
  • chronią mózg przed uszkodzeniami wynikającymi z naturalnego starzenia się,
  • owoce powinny także korzystnie wpływać na odporność i naturalną detoksykację organizmu.

Jagody Acai opóźniają oznaki starzenia

W połączeniu ze spożywaniem jagód Acai i witaminy E podkreśla się odmładzający wpływ na wygląd skóry. Jagody Acai odżywiają skórę od wewnątrz, pomagają zachować jej elastyczność, miękkość i spłycają drobne zmarszczki.
Czy jagody Acai mają negatywne skutki?
Jak dotąd nie udowodniono żadnych negatywnych ani ubocznych skutków stosowania jagód Acai. Wskazane jest jednak, aby pierwszy raz użyć tylko kilku owoców i poczekać na reakcję organizmu. Szczególną ostrożność przy spożywaniu owoców egzotycznych powinny zachować kobiety w ciąży i karmiące piersią.
 

Zastosowanie jagód Acai w zdrowej diecie i 3 wskazówki dotyczące przepisów

Zarówno suszone owoce, jak i proszek można dodawać do smoothie, koktajli, mieszanek śniadaniowych oraz kaszek, jogurtów czy deserów .
 
W przemyśle spożywczym jagody Acai wykorzystywane są do aromatyzowania żywności oraz dodawane do różnego rodzaju napojów. Jagody egzotyczne wykorzystywane są także w przemyśle farmaceutycznym do produkcji suplementów diety.
 

Pyszny smoothie z jagodami Acai

Surowy materiał:
4 łyżki proszku z jagód Acai
4 duże truskawki
garść świeżych lub mrożonych malin
1 banan
1 łyżka nasion konopi
duża szklanka mleka (w zależności od smaku może być zwierzęce lub roślinne)
Przygotowanie:
Pokrojone na mniejsze kawałki owoce wrzucić do blendera, zalej mlekiem i zmiksuj na puszystą masę. Posyp proszkiem z jagód Acai i nasionami konopi, wymieszaj, aż uzyskasz gładki, płynny koktajl.

Lody z jagodami Acai, jagodami i bananem

lody z jagód acai

Składniki:
2 banany
100 g świeżych jagód
1 łyżeczka proszku z jagód Acai
łyżeczka cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Banany pokroić w plasterki i włożyć je razem z jagodami do zamrażarki na 2 godziny. Następnie wyjmij owoce, włóż do blendera, dodaj sproszkowane jagody Acai i cukier trzcinowy i dokładnie zmiksuj na gładką masę. Gotowe lody rozłóż do pucharków i podawaj posypane świeżymi jagodami i kawałkami kokosa.