Skąd pochodzi guarana? Jakie jest jego działanie, wpływ na zdrowie człowieka i w czym może pomóc? Co jest lepsze od kawy lub zielonej herbaty? Jakie jest dawkowanie guarany i jakie są jej przeciwwskazania?
Guarana to roślina pochodząca z Ameryki Południowej i Środkowej o licznych właściwościach prozdrowotnych. Stosowana była już w medycynie przez Indian, a w ostatnich latach zyskał popularność na całym świecie. Przeczytaj o właściwościach guarany, jak ją stosować i czy jest bezpieczna dla każdego.
 

Guarana – co to jest?

Guarana, znana również pod naukową nazwą Paullinia cupana, jest rodzajem pnącej rośliny pochodzącej z Amazonii. Roślina ta jest ceniona za nasiona swoich owoców. Należy do rodziny mydleńcowatych i jest blisko spokrewniony z owocem longan (znanym również jako „owoc smoczego oka”), a także innymi odmianami owoców, takimi jak liczi i ackee.
 
Roślina ta daje małe owoce, które są mniej więcej wielkości ziarna kawy i mają kolor od czerwonego do brązowego. Owoce zawierają czarne nasiona, które są pokryte białymi osłonkami, co nadaje im niepowtarzalny wygląd, który bardzo przypomina oko.
 
Nasiona guarany są bardzo bogate w kofeinę. Ze względu na wysoką zawartość kofeiny nasiona mogą mieć inne korzyści zdrowotne oprócz zwiększania poziomu energii. Badania pokazują, że guarana poprawia zdrowie skóry, pomaga w redukcji masy ciała, korzystnie wpływa na przemianę materii oraz pomaga w różnych chorobach cywilizacyjnych, takich jak choroba Parkinsona.
 

Guarana – wartości odżywcze

Pod względem odżywczym nasiona guarany nie są zbyt zróżnicowane ani bogate w witaminy i minerały, ale zawierają duże ilości kofeiny, często ponad dwukrotnie większe niż w kawie. Ponadto nasiona te zawierają znaczne ilości katechin i epikatechin, silnych przeciwutleniaczy występujących również w zielonej herbacie. Ziarna guarany zawierają również:
 
Flawonoidy – grupa naturalnych substancji występujących w owocach, warzywach, zbożach, herbacie i winie, a także w korze, korzeniach, łodygach i kwiatach roślin (w tym konopi). Flawonoidy wykazują korzystny wpływ na zdrowie, wykazując właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i antymutagenne, a także modulując kluczowe funkcje enzymów komórkowych.
 
Katechina i epikatechina to flawonoidy występujące w największej ilości w guaranie – guarana zawiera również proantocyjanidyny, które są bardzo silnymi przeciwutleniaczami, które usuwają szkodliwe wolne rodniki tlenowe z komórek. Badania sugerują, że proantocyjanidyny mogą korzystnie wpływać na zdrowie serca, krążenie, zdrowie stawów, zapewniać ochronę przed promieniowaniem UV i poprawiać wygląd skóry
 
Metyloksantyny – to alkaloidy, które występują w dużych stężeniach w herbacie, kawie i czekoladzie. Najliczniejsze to teofilina, teobromina i kofeina. Kofeina występuje w dużych ilościach w guaranie. W rzeczywistości znacznie więcej niż w herbacie, kawie i czekoladzie. Korzyści zdrowotne obejmują stymulację ośrodkowego układu nerwowego, zwiększone wydalanie moczu, efekty sercowo-naczyniowe i metaboliczne, rozluźnienie oskrzeli i zwiększone wydzielanie kwasu żołądkowego.
 
Polifenole – to związki występujące naturalnie w produktach roślinnych, takich jak owoce, warzywa, zioła, przyprawy, herbata, gorzka czekolada i wino. Wykazano, że spożywanie żywności zawierającej polifenole zapewnia pewną ochronę przed rozwojem zaburzeń zdrowotnych, takich jak cukrzyca, choroby układu krążenia, osteoporoza i choroby neurodegeneracyjne.
 
Antyoksydanty – guarana posiada wiele związków o właściwościach przeciwutleniających. Należą do nich kofeina, teobromina, garbniki, saponiny i katechiny, wiele podobnych do tych występujących w zielonej herbacie. Przeciwutleniacze działają poprzez neutralizację potencjalnie szkodliwych cząsteczek zwanych wolnymi rodnikami. Wolne rodniki to niestabilne atomy, które mogą uszkadzać komórki, powodować choroby i starzenie się oraz są powiązane z rozwojem wielu chorób (takich jak choroby serca).
 
Guarana zawiera również pierwiastki śladowe, takie jak mangan, żelazo i cynk.

Guarana Ekstrakt 500 mg 60 kapsułek - Medfuture

Guarana - właściwości

Działanie guarany jest bardzo różnorodne, choć znana jest głównie jako środek odchudzający. Za właściwości odchudzające tej rośliny odpowiada przede wszystkim kofeina zawarta w nasionach guarany.
Przyspiesza nie tylko spalanie tłuszczów, ale także wydatkowanie energii podczas codziennego funkcjonowania organizmu, co powinno mieć bezpośredni wpływ na redukcję masy ciała. 
 
Kolejną, znacznie bardziej niezawodną właściwością guarany jest jej pozytywny wpływ na układ nerwowy – pobudza go oraz poprawia pamięć i koncentrację. Odpowiadają za to trzy składniki zawarte w nasionach rośliny, a mianowicie wspomniana już kofeina, a także teobromina i teofilina.
 
Kofeina nie tylko niweluje zmęczenie, ale także zapobiega wyczerpaniu fizycznemu oraz korzystnie wpływa na sprawność myślenia i zdolność koncentracji.  Odpowiada za pobudzenie układu nerwowego, rozszerzenie naczyń krwionośnych i przyspieszenie akcji serca. Niewątpliwą zaletą guarany jest to, że może być spożywana nawet przez osoby, które nie powinny pić kawy np. ze względu na problemy żołądkowe.
 
Guarana może również korzystnie wpływać na pamięć i koncentrację, a także łagodzi bóle głowy. Ekstrakt z nasion guarany może być sprzymierzeńcem osób pracujących umysłowo lub studentów.
 
Mniej znanym efektem guarany jest jej wpływ na męską seksualność. Kofeina zmniejsza ryzyko zaburzeń erekcji. Wpływa na mięśnie gładkie ciał jamistych w prąciu, umożliwiając łatwiejszy przepływ krwi odpowiedzialnej za erekcję.
 
Guarana jest zdecydowanie najmniej znana ze swojego działania przeciwutleniającego i wpływu na układ odpornościowy. Ma również właściwości antybakteryjne, zwłaszcza alkoholowy ekstrakt z nasion.
 

Guarana – właściwości antybakteryjne

Guarana zawiera wiele związków, które mogą niszczyć bakterie. Wśród nich E. coli, która żyje w jelitach. Chociaż większość bakterii E. coli nie jest niebezpieczna, niektóre mogą powodować pewne choroby.
Badania wykazały również, że guarana może zwalczać wzrost Streptococcus mutans, bakterii, która niszczy płytkę nazębną i powoduje próchnicę. Uważa się, że za antybakteryjne działanie guarany odpowiada połączenie kofeiny i związków roślinnych, takich jak katechiny czy garbniki.
 

Guarana - wpływ na zdrowie serca

Guarana może zmniejszać ryzyko chorób serca z dwóch powodów: po pierwsze ze względu na zawartość przeciwutleniaczy, a po drugie zdolność do obniżania poziomu cholesterolu LDL. Guarana zwiększa przepływ krwi, więc może zapobiegać tworzeniu się skrzepów krwi.
 
Po drugie, badania wykazały, że guarana może zmniejszać utlenianie tego, co uważa się za zły cholesterol LDL. Cholesterol ten jest głównie odpowiedzialny za odkładanie się blaszek miażdżycowych w tętnicach. Wyniki badania pokazują, że dorośli spożywający guaranę mogą mieć do 27% mniej utlenionego LDL niż inne osoby w tym samym wieku, które nie spożywają guarany.
 

Guarana – do czego służy?

Badania wykazały, że guarana pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację. Nawet przy niskich dawkach poprawia czujność i wydajność pamięci. Ponadto porównano działanie guarany i żeń-szenia i stwierdzono, że ekstrakt z nasion guarany wpływa na koncentrację i uwagę w większym stopniu niż żeń-szeń.
 
Guarana działa stymulująco i wpływa na aktywność niektórych neuroprzekaźników w mózgu, zwiększając tym samym poziom energii. Ponadto guarana zmniejsza również zmęczenie psychiczne.
 
Guarana od dawna stosowana jest jako naturalny środek na zaparcia i biegunki. Wpływa na regularność wypróżnień i łagodzi niestrawność. Guarana jest bogata w kofeinę, związek, który może stymulować ruchy w przewodzie pokarmowym, a tym samym łagodzić zaparcia.
 
Ponadto jest również bogata w garbniki, związki roślinne, które mogą zapobiegać wydalaniu nadmiaru wody w jelitach i szybko zatrzymać biegunkę.
 
Bogactwo kofeiny i antyoksydantów sprawia, że ​​jest idealnym dodatkiem do naturalnej pielęgnacji skóry. Chroni skórę przed promieniami UV, spowalnia tempo starzenia się skóry oraz poprawia ukrwienie i krążenie. Kosmetyki z guaraną zmniejszają wiotkość skóry i minimalizują zmarszczki wokół oczu.
 
Guarana w połączeniu z yerba mate sprzyja koncentracji i usuwa zmęczenie. Guarana w połączeniu z ashwagandhą sprzyja zdrowiu psychicznemu i zwiększa koncentrację. Połączenie guarany i macy sprzyja zwiększonemu libido i lepszemu zdrowiu seksualnemu, natomiast połączenie z kurkumą działa przeciwbólowo.
 
 

Guarana - dawkowanie i spożycie

Zalecana dawka guarany to 50-75 mg raz dziennie. Tabletkę guarany należy połknąć przed południem. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby regularnie zwiększać dawki. Jednak maksymalna dawka powinna wynosić 100 mg dwa razy dziennie (50 mg po przebudzeniu i 50 mg po południu).
 
 
Guaranę w proszku można dodawać do posiłków (np. jogurt naturalny, płatki owsiane, kanapki). Dopuszczalne jest jej podgrzanie, gdyż guarana nie traci swoich właściwości prozdrowotnych jak wiele innych ziół. Wystarczy dodać 1-2 łyżeczki proszku guarany do jedzenia w ciągu dnia. Bardzo popularnym sposobem spożywania guarany jest również picie jej w postaci herbaty, na przykład w połączeniu z zieloną herbatą lub yerba mate.
 

Guarana – przeciwwskazania i skutki uboczne

Niskie dawki guarany są na ogół bezpieczne i nie mają skutków ubocznych. Jednak ze względu na zawartość kofeiny absolutnie konieczne jest umiarkowane jej spożycie. Kofeina nie tylko silnie uzależnia, ale może mieć również negatywny wpływ na zdrowie.
 
Jeśli po zażyciu guarany wystąpią te lub jakiekolwiek inne działania niepożądane, rozważ zmniejszenie dawki lub całkowite zaprzestanie stosowania. Kobiety w ciąży i karmiące piersią nie powinny spożywać guarany ze względu na wysoką zawartość kofeiny.
 
Ponadto guarana jest często stosowana jako składnik niezdrowych napojów. Należą do nich na przykład napoje energetyczne. Napoje te są często gazowane, wypełnione cukrem i innymi dodatkami. Produkty te zasadniczo niszczą wszelkie korzyści zdrowotne wynikające z guarany. W rzeczywistości mogą wyrządzić więcej szkody niż pożytku.
 

Kawa, herbata czy guarana – co jest lepsze?

Kawa i herbata są znane ludzkości od wieków. Wiadomo, że działają pobudzająco, dlatego napoje te stały się prawdziwym lekarstwem na zmęczenie. Ostatnio bardzo popularna stała się również yerba mate. Ale czy któryś z powyższych napojów ma silniejsze działanie niż guarana? Nie.
 
Dlaczego więc guarana jest najlepszym produktem na dodanie energii i poprawę koncentracji w ciągu dnia? Guarana ma najwyższe stężenie kofeiny spośród wymienionych konkurentów.