Graviola to południowoamerykański owoc, który jest zarówno pyszny, jak i pożywny. Rdzenni mieszkańcy używali go jako pożywienia i lekarstwa od wieków.
Około 140 lat temu graviola zaczęła docierać do Ameryki Północnej, a obecnie zyskuje popularność w krajach poza swoim rodzimym regionem. Niektórzy nazywają ją nawet „super owocem”, ponieważ jest pełna składników odżywczych.
 
Oto więcej informacji na temat tego wyjątkowego owocu, w tym główne jego.
 

Co to jest graviola?

Graviola (Annona muricata) ma wiele nazw: soursop, guanabana, kremowe jabłko i brazylijska pawpaw. Rośnie na drzewach pochodzących z niektórych obszarów Ameryki Południowej i Karaibów.
Graviola wygląda jak awokado z kolcami. Ma twardą, zieloną skórkę zewnętrzną z kolcami i biały miąższ zawierający duże czarne nasiona.
Smak gravioli często opisywany jest jako połączenie ananasa i truskawki z nutą mango lub cytrusów. Konsystencja jest gęsta, kremowa i przypomina banana.
Chociaż owoce gravioli są często spożywane na świeżo jako żywność, także liście są tradycyjnie wykorzystywane do celów leczniczych. Można z nich zrobić napar lub przygotować miejscowy środek na różne problemy skórne.
 

Właściwości zdrowotne gravioli

  1. Graviola jest pełna składników odżywczych i przeciwutleniaczy

Podobnie jak inne owoce tropikalne, graviola jest bogata w różnorodne składniki odżywcze i przeciwutleniacze.
Co najważniejsze, tylko jeden owoc gravioli zawiera około 215% dziennej wartości witaminy C! Owoc zawiera również duże ilości potasu, magnezu, żelaza i niektórych witamin z grupy B, a także mnóstwo błonnika, który pomaga w regularnym wypróżnianiu.
Ponadto owoce i liście gravioli zawierają silne przeciwutleniacze, takie jak kwercetyna , luteolina i galusan epikatechiny , które mogą pomóc w zapobieganiu niektórym chorobom i ochronie DNA przed uszkodzeniem.
 
  1. Wsparcie odporności

Wzmacnianie układu odpornościowego ziołami i niektórymi pokarmami jest dobrą praktyką, szczególnie w sezonie przeziębień i grypy.
Graviola może doskonale wzmocnić układ odpornościowy, po prostu ze względu na dużą ilość witaminy C, którą zawiera. Witamina C jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla ogólnego funkcjonowania układu odpornościowego i może nawet pomóc skrócić czas trwania infekcji dróg oddechowych.
 
Graviola Ekstrakt 500 mg 60 kapsułek - Medfuture
  1. Zwalcza stany zapalne

Obecnie uważa się, że przewlekłe zapalenie o niskim nasileniu jest przyczyną wielu poważnych chorób, w tym raka i chorób autoimmunologicznych.
Przeciwutleniacze, takie jak te znajdujące się w gravioli, to jedne z najskuteczniejszych znanych nam związków, które łagodzą uporczywe stany zapalne i miejmy nadzieję, zmniejszają ryzyko wystąpienia powiązanych problemów zdrowotnych.
 
  1. Graviola ma właściwości antybakteryjne

Kolejną zaletą gravioli jest zdolność zwalczania różnych szczepów bakterii. Została ona szczególnie przebadana przeciwko patogenom jamy ustnej, które mogą powodować zapalenie dziąseł i próchnicę zębów.
 
Inne badania pokazują, że ekstrakt z gravioli może być skuteczny przeciwko Candida albicans (drożdże odpowiedzialne za większość infekcji drożdżakowych), a także bakteriom odpowiedzialnym za infekcje gronkowcem i cholerę.
 
  1. Graviola może pomóc zrównoważyć poziom cukru we krwi

Wysoki poziom cukru we krwi jest problemem wielu osób. Chociaż żadne zioło ani żywność nie są w stanie same kontrolować poziomu cukru we krwi, niektóre zioła wspomagające cukrzycę mogą być pomocne w połączeniu ze zmianami stylu życia.
Niektóre wstępne badania sugerują, że graviola może być jednym z tych pokarmów/zioł.
 
  1. Graviola może walczyć z rakiem

Nie jest tajemnicą, że rośliny, zwłaszcza te bogate w przeciwutleniacze, są kluczowe w każdym rodzaju diety zapobiegającej rakowi.
Oczywiście nie ma gwarancji, że nawet najzdrowsza dieta zapobiegnie nowotworom, jednak związki aktywne znajdujące się we wszystkich rodzajach roślin konsekwentnie wykazywały w badaniach działanie przeciwnowotworowe.
 
Graviola nie jest inna, a badania laboratoryjne wykazały , że ekstrakty z gravioli mogą zmniejszać rozmiar guza i zabijać komórki raka piersi. Ekstrakt wykazał także zdolność do hamowania wzrostu i powstawania komórek nowotworu białaczkowego.
Czas pokaże, czy te wyniki przełożą się na organizm ludzki, ale nigdy nie jest za wcześnie, aby zacząć uzupełniać organizm pokarmami bogatymi w przeciwutleniacze.
 
  1. Inne zalety gravioli

Z liści można przygotować kojącą, uspokajającą herbatę, której tradycyjni uzdrowiciele używają również do łagodzenia bólu. Sok z liści stosowany jest jako środek na gojenie się ran i problemy zapalne skóry.
 
Owoce i liście można również połączyć w jeden lek, który był stosowany przez lata na ból, pasożyty, gorączkę i problemy z oddychaniem.
 

Możliwe efekty uboczne

Pamiętaj, że graviola może również powodować skutki uboczne i należy zachować ostrożność przy jej stosowaniu. Niektóre substancje zawarte w gravioli mogą działać toksycznie na układ nerwowy, szczególnie przy długotrwałym stosowaniu. Ponadto graviola może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, szczególnie tymi przepisywanymi na problemy z sercem.