Graviola to południowoamerykański owoc, który jest zarówno pyszny, jak i pożywny. Rdzenni mieszkańcy używali go jako pożywienia i lekarstwa od wieków.
Około 140 lat temu graviola zaczęła docierać do Ameryki Północnej, a obecnie zyskuje popularność w krajach poza swoim rodzimym regionem. Niektórzy nazywają ją nawet „super owocem”, ponieważ jest pełna składników odżywczych.
Oto więcej informacji na temat tego wyjątkowego owocu, w tym główne jego.
Co to jest graviola?
Graviola (Annona muricata) ma wiele nazw: soursop, guanabana, kremowe jabłko i brazylijska pawpaw. Rośnie na drzewach pochodzących z niektórych obszarów Ameryki Południowej i Karaibów.
Graviola wygląda jak awokado z kolcami. Ma twardą, zieloną skórkę zewnętrzną z kolcami i biały miąższ zawierający duże czarne nasiona.
Smak gravioli często opisywany jest jako połączenie ananasa i truskawki z nutą mango lub cytrusów. Konsystencja jest gęsta, kremowa i przypomina banana.
Chociaż owoce gravioli są często spożywane na świeżo jako żywność, także liście są tradycyjnie wykorzystywane do celów leczniczych. Można z nich zrobić napar lub przygotować miejscowy środek na różne problemy skórne.
Właściwości zdrowotne gravioli
-
Graviola jest pełna składników odżywczych i przeciwutleniaczy
Podobnie jak inne owoce tropikalne, graviola jest bogata w różnorodne składniki odżywcze i przeciwutleniacze.
Co najważniejsze, tylko jeden owoc gravioli zawiera około 215% dziennej wartości witaminy C! Owoc zawiera również duże ilości potasu, magnezu, żelaza i niektórych witamin z grupy B, a także mnóstwo błonnika, który pomaga w regularnym wypróżnianiu.
Ponadto owoce i liście gravioli zawierają silne przeciwutleniacze, takie jak kwercetyna , luteolina i galusan epikatechiny , które mogą pomóc w zapobieganiu niektórym chorobom i ochronie DNA przed uszkodzeniem.
-
Wsparcie odporności
Wzmacnianie układu odpornościowego ziołami i niektórymi pokarmami jest dobrą praktyką, szczególnie w sezonie przeziębień i grypy.
Graviola może doskonale wzmocnić układ odpornościowy, po prostu ze względu na dużą ilość witaminy C, którą zawiera. Witamina C jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla ogólnego funkcjonowania układu odpornościowego i może nawet pomóc skrócić czas trwania infekcji dróg oddechowych.
-
Zwalcza stany zapalne
Obecnie uważa się, że przewlekłe zapalenie o niskim nasileniu jest przyczyną wielu poważnych chorób, w tym raka i chorób autoimmunologicznych.
Przeciwutleniacze, takie jak te znajdujące się w gravioli, to jedne z najskuteczniejszych znanych nam związków, które łagodzą uporczywe stany zapalne i miejmy nadzieję, zmniejszają ryzyko wystąpienia powiązanych problemów zdrowotnych.
-
Graviola ma właściwości antybakteryjne
Kolejną zaletą gravioli jest zdolność zwalczania różnych szczepów bakterii. Została ona szczególnie przebadana przeciwko patogenom jamy ustnej, które mogą powodować zapalenie dziąseł i próchnicę zębów.
Inne badania pokazują, że ekstrakt z gravioli może być skuteczny przeciwko Candida albicans (drożdże odpowiedzialne za większość infekcji drożdżakowych), a także bakteriom odpowiedzialnym za infekcje gronkowcem i cholerę.
-
Graviola może pomóc zrównoważyć poziom cukru we krwi
Wysoki poziom cukru we krwi jest problemem wielu osób. Chociaż żadne zioło ani żywność nie są w stanie same kontrolować poziomu cukru we krwi, niektóre zioła wspomagające cukrzycę mogą być pomocne w połączeniu ze zmianami stylu życia.
Niektóre wstępne badania sugerują, że graviola może być jednym z tych pokarmów/zioł.
-
Graviola może walczyć z rakiem
Nie jest tajemnicą, że rośliny, zwłaszcza te bogate w przeciwutleniacze, są kluczowe w każdym rodzaju diety zapobiegającej rakowi.
Oczywiście nie ma gwarancji, że nawet najzdrowsza dieta zapobiegnie nowotworom, jednak związki aktywne znajdujące się we wszystkich rodzajach roślin konsekwentnie wykazywały w badaniach działanie przeciwnowotworowe.
Graviola nie jest inna, a badania laboratoryjne wykazały , że ekstrakty z gravioli mogą zmniejszać rozmiar guza i zabijać komórki raka piersi. Ekstrakt wykazał także zdolność do hamowania wzrostu i powstawania komórek nowotworu białaczkowego.
Czas pokaże, czy te wyniki przełożą się na organizm ludzki, ale nigdy nie jest za wcześnie, aby zacząć uzupełniać organizm pokarmami bogatymi w przeciwutleniacze.
-
Inne zalety gravioli
Z liści można przygotować kojącą, uspokajającą herbatę, której tradycyjni uzdrowiciele używają również do łagodzenia bólu. Sok z liści stosowany jest jako środek na gojenie się ran i problemy zapalne skóry.
Owoce i liście można również połączyć w jeden lek, który był stosowany przez lata na ból, pasożyty, gorączkę i problemy z oddychaniem.
Możliwe efekty uboczne
Pamiętaj, że graviola może również powodować skutki uboczne i należy zachować ostrożność przy jej stosowaniu. Niektóre substancje zawarte w gravioli mogą działać toksycznie na układ nerwowy, szczególnie przy długotrwałym stosowaniu. Ponadto graviola może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, szczególnie tymi przepisywanymi na problemy z sercem.