Garcinia cambogia (garcinia kambodżańska) to krzew rosnący w południowo-wschodniej części kontynentu azjatyckiego. Używana jest również nazwa tamaryndowca malabarskiego. Uważa się, że owoce tej rośliny, które swoim wyglądem przypominają maleńkie dynie, mogą mieć dobroczynny wpływ na niektóre obszary naszego organizmu. W Azji były spożywane od wieków jako dodatek do potraw, który zwiększała uczucie sytości. Wiąże się to z główną właściwością garcynii, czyli zmniejszeniem apetytu i kontrolą masy ciała. Dziś w artykule skupimy się zatem na tym, jak garcinia wpływa na odchudzanie i jak wpływa na organizm.
--
Jakie składniki zawiera gracinia i jak wpływają one na organizm?
Oprócz różnych minerałów i witamin, takich jak zwłaszcza witamina C i wapń, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, garcinia cambogia zawiera również wiele innych ciekawych składników. Są to przeciwutleniacze niwelujące skutki stresu oksydacyjnego czy pektyna, o pozytywnym wpływie na układ pokarmowy. Jednak najważniejszym składnikiem jest kwas hydroksycytrynowy (HCA) oraz jego sole sodowe i wapniowe. Jego największe stężenie znajduje się w skórkach owoców.
Kwas hydroksycytrynowy (HCA) i jego działanie
Kwas hydroksycytrynowy występujący w Garcinia cambogia i innych roślinach tropikalnych jest substancją chemiczną podobną do kwasu cytrynowego. I to właśnie ten pierwiastek korzystnie wpływa na metabolizm tłuszczów i cukrów w organizmie. Dzieje się tak dlatego, że wspomaga redukcję syntezy kwasów tłuszczowych oraz hamuje lipogenezę, podczas której lipidy są magazynowane w tkance tłuszczowej. Proces tworzenia się tłuszczu spowalnia, a organizm jest w stanie wykorzystać go jako źródło energii. Cały proces obejmuje również redukcję produkcji cholesterolu. Ma również znaczenie dla redukcji cukru w osoczu, jego metabolizmu i magazynowania, a także zaburza termogenezę – zwiększoną produkcję ciepła ciała. Jego właściwości są wykorzystywane również podczas ćwiczeń, gdyż przyczynia się do wzrostu wydolności.
Garcinia cambogia i utrata masy ciała
Dzięki zawartości kwasu hydroksycytrynowego HCA Garcinia lepiej rozkłada glukozę podczas spalania energii, zamiast odkładania się jej w postaci tłuszczu. Ogólnie rzecz biorąc, poprawia również metabolizm lipidów i węglowodanów. Garcynia wspomaga również samo spalanie, trawienie, pracę całego przewodu pokarmowego oraz produkcję ciepła. Dochodzi również do wzrostu serotoniny w mózgu, w wyniku czego czujemy się mniej głodni i pełni nawet po mniejszej niż zwykle porcji jedzenia, ponieważ ten hormon szczęścia zmniejsza stres i unikamy niepotrzebnego przejadania się. To wszystko może mieć wpływ na utratę wagi, lepszą kontrolę nad naszą wagą i apetytem.
Inne właściwości kwasu KCA:
Wpływ na poziom cukru we krwi: może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi poprzez zmniejszenie wchłaniania węglowodanów z pokarmu.
Wpływ na poziom cholesterolu: może pomóc w zmniejszeniu poziomu cholesterolu LDL (zwanego "złym" cholesterolem) i zwiększeniu poziomu cholesterolu HDL (zwanego "dobrym" cholesterolem).
Wpływ na apetyt: może pomóc zmniejszyć apetyt i zmniejszyć ilość spożywanych kalorii.
Wpływ na zapobieganie chorobom: wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.