Czym jest witamina D?

  Witaminy dzielone są na dwie grupy: witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i nierozpuszczalne w tłuszczach. Witamina D należy do tych, które są rozpuszczalne w tłuszczach.
 
    Mało kto zdaje sobie jednak sprawę z tego, że witamina D nie jest tak naprawdę witaminą, a prohormonem, ponieważ może być wytwarzana przez ludzki organizm. Dzieje się to w wyniku pewnych przekształceń cholesterolu, które następują pod wpływem promieniowania słonecznego, oddziałującego przez ludzką skórę.

Rola w organizmie witaminy „słońca”

   Witamina D może zapobiegać nadciśnieniu, chorobom serca, alergii, oraz anemii. Utrzymuje także właściwy stan układu kostnego. Dzięki odpowiedniemu  jej dawkowaniu, nasze kości stają się mocniejsze i zdrowsze. Witamina D zapobiega krzywicy u dzieci i osteoporozie u dorosłych, a także odgrywa istotną rolę we wchłanianiu wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego.

   Witamina D to słoneczna witamina. Od słońca zależy bowiem jej produkcja w organizmie. Promienie ultrafioletowe przenikają przez skórę. Pod ich wpływem niektóre sterole pochodzenia roślinnego oraz cholesterol zgromadzony tuż pod skórą przekształcane są właśnie w witaminę D.

    Witamina D pełni zatem następujące funkcje:

  • utrzymuje właściwe stężenie wapnia we krwi, zwiększając wchłanianie w jelitach wapnia i fosforu,
  • hamuje nadmierne wydalanie z organizmu powyższych pierwiastków,
  • jest niezbędna do optymalnego formowania układu szkieletowego,
  • wpływa korzystnie na system nerwowy i na skurcze mięśni, w tym serca,
  • zmniejsza stany zapalne skóry.

  Bardzo ważne jest by organizm został zaopatrzony w odpowiednią dawkę witaminy D, ponieważ zarówno nadmiar jak i niedobór mają negatywny wpływ na zdrowie człowieka.

Nadmiar witaminy D

   Nadmiar witaminy D wytworzonej pod wpływem promieniowania słonecznego magazynowana jest w organizmie w tkance tłuszczowej. Do krwioobiegu uwalniana jest przez około dwa miesiące, jest to bardzo istotne w szczególności w okresie zimowym.

     Do najczęściej występujących skutków nadmiaru witaminy D w organizmie ludzkim należy:

  • zaburzenia pracy serca;
  • kamica nerek;
  • kamica pęcherzyka żółciowego;
  • gromadzenie się wapnia w tętnicach
  • deformacja płodu u kobiet w ciąży;
  • choroby układu kostnego u noworodków;

Niedobór witaminy D

  Objawy niedoboru witaminy D mogą wystąpić u osób spożywających pokarm ubogi w prekursory tej witaminy, a także w chorobach przewodu pokarmowego, zwłaszcza wątroby, prowadzących do zespołu złego wchłaniania.

  Przyczynami niedoboru witaminy D są:

  • niewystarczająca podaż w diecie,
  • zmniejszone wchłanianie z przewodu pokarmowego,
  • niedostateczna ekspozycja na światło słoneczne,
  • upośledzona synteza aktywnych metabolitów w wątrobie (stany zapalne, marskość wątroby) i nerkach (ostra i przewlekła niewydolność nerek),
  • stosowanie niektórych leków, na przykład przeciwpadaczkowych.

  Ponadto niedobór witaminy D objawia się:

  • obniżeniem siły mięśni,
  • zanikiem mięśni,
  • spadkiem aktywności komórek budujących tkankę kostną,
  • zmniejszeniem wytwarzania włókien kolagenowych,
  • zahamowaniem perystaltyki jelit,
  • zmniejszeniem aktywności komórek nerwowych.

  Niedostateczna ilość tej witaminy przyczynia się do rozwoju krzywicy u małych dzieci, a u dorosłych do osteoporozy i tzw. osteomalacji, która jest właściwie tym samym co krzywica – rozmiękaniem kości. Poza tym słabnie siła mięśni, w związku z tym mogą się pojawiać problemy z chodzeniem, a prawie zawsze występują bolesne kurcze.

Dzienne zapotrzebowanie witaminy D

   Właściwa dawka witaminy D dla osoby dorosłej, obejmująca zarówno witaminę wytwarzaną w organizmie, jak i spożywaną w pokarmach, to około 4000 IU.

  W Polsce dzienna dawka witaminy D dla niemowląt w pierwszych sześciu miesiącach życia wynosi 800 IU. Zawartość witaminy D w mleku kobiecym jest zmienna i zależy od jej spożycia przez matkę.

  Przyjmowanie przez matkę karmiącą 2000 IU witaminy D dziennie powinno gwarantować prawidłowy jej poziom u niemowlęcia. W praktyce zaleca się podawanie dziecku karmionemu wyłącznie piersią od 400 do 800 IU witaminy D dziennie pod nadzorem lekarza.

   W okresie między wrześniem, a kwietniem warto suplementować witaminę D. W naszym sklepie znajdziesz nie tylko witaminę d3+k2 2000UI oraz 4000UI w tabletkach, a także mnóstwo innych witamin i suplementów diety, oraz ziół i preparatów ziołowych.