Jagoda Acai jest obecnie jednym z najbardziej poszukiwanych superfoods. To tropikalny owoc o najwyższej zawartości przeciwutleniaczy na świecie. Ten owoc rośnie głównie w Amazonii oraz w Ameryce Środkowej i Południowej i jest daleko spokrewniony z naszymi jagodami czy malinami.
Gdzie rośnie jagoda Acai i co to za roślina?
Owoc zwany jagodą Acai zbierany jest bezpośrednio z wierzchołków palmy, która dorasta do 25 metrów. Palma, na której rosną jagody, nazywa się Euterpe oleracea i rośnie na bagnach lub terenach zalewowych. Dopóki owoce są niedojrzałe, mają zielonkawy kolor. Jednak gdy tylko zaczną dojrzewać, ciemnieją i zmieniają kolor na fioletowy. Rosną w pęczkach, a palmy owocują nawet dwa razy w roku. Muszą być zbierane bardzo szybko, aby nie zepsuły się i nie zmieniły smaku.
W Amazonii wśród tubylców jagody Acai to jeden z najpopularniejszych owoców, z którego warzą mocny sok. Cenią pozytywne działanie jagód i stosują je codziennie ze względu na ich dobroczynny wpływ na organizm. Uważają nawet jagody acai za dar od Matki Natury.
Dlaczego warto spożywać jagody Acai?
Przede wszystkim jagody acai redukują stres oksydacyjny wywołany toksynami ze środowiska zewnętrznego. Wspierają zatem układ odpornościowy do działania na najwyższym poziomie i chronią organizm przed tymi niepożądanymi skutkami. Zawdzięczamy to przeciwutleniaczom zawartym w jagodach Acai, które nazywane są antocyjanami.
Jagody Acai znane są również z pozytywnego wpływu na redukcję wagi. Owoce w dużej mierze składają się z błonnika, który daje naszemu organizmowi uczucie sytości, a tym samym pomaga spalić nadmiar tłuszczu. Jednocześnie ich skład pomaga w oczyszczaniu organizmu - potrafi wiązać ze sobą różne substancje i ułatwia ich wydalanie.
Ten superowoc może mieć również bardzo korzystny wpływ na Twoją skórę. Dzięki zawartym przeciwutleniaczom spowalnia starzenie się skóry, likwiduje zmarszczki i odpowiednio odżywia skórę. Nie można również pominąć wspomagającego działania na układ pokarmowy i krwionośny.
Co zawiera jagoda Acai?
Udowodniono, że owoce jagód Acai są bogatym magazynem przeciwutleniaczy. Potwierdza to uznany na całym świecie system ORAC (Oxygen Radical Absorption Capacity), który ocenia zawartość przeciwutleniaczy w różnych uprawach. Według niego jagoda Acai zajęła pierwsze miejsce i tym samym należy do silnych źródeł przeciwutleniaczy.
Oprócz przeciwutleniaczy jagody Acai zawierają wspomniane już antocyjany, które przyczyniają się do utrzymania optymalnego poziomu cholesterolu we krwi oraz ogólnie pozytywnie wpływają na czynność serca i ciśnienie krwi. Ale na tym zawartość substancji aktywnych się nie kończy. Ciemnofioletowe jagody zawierają 19 różnych aminokwasów, które wspomagają trawienie i odporność. W składzie znajduje się również witamina C, która przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz tworzenia kolagenu. Inne zawarte substancje obejmują witaminy E, A i B, które są witaminami, które ogólnie przyczyniają się do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym, do zmniejszenia zmęczenia i wyczerpania oraz do regeneracji. Oczywiście zawierają też minerały, takie jak wapń, magnez, potas i żelazo.