Kwasy tłuszczowe omega-3 należą do tych składników odżywczych, które nie przestają nas zaskakiwać swoimi zaletami. Zdecydowanie nie powinniśmy zaniedbywać ich w naszej diecie. Dziś już wiemy, że mogą wspomóc na przykład nasze serce, mózg czy nawet mięśnie. O tym, jakimi jeszcze zaletami się chwalą lub jak z nich korzystać, przeczytwamy w artykule. 

Co to są kwasy tłuszczowe? 

Zanim przejdziemy do korzyści i właściwości kwasów omega-3, powinniśmy przedstawić same kwasy tłuszczowe. Znamy inne niż tylko omega-3, o których dzisiaj porozmawiamy.
Kwasy tłuszczowe wchodzą w skład cząsteczek tłuszczu (triacylogliceroli). Tę formę tłuszczu otrzymujemy w pożywieniu, ale mamy go także w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej. Oprócz kwasów tłuszczowych triacyloglicerole zawierają także glicerol. Przyłączone do niego kwasy tłuszczowe mogą być nasycone lub nienasycone, co decyduje o wiązaniach chemicznych pomiędzy atomami węgla w ich łańcuchu.   
Rozkład kwasów tłuszczowych
  • Nasycone kwasy tłuszczowe mają tylko pojedyncze wiązania pomiędzy atomami węgla. Znajdziemy je głównie w tłuszczach zwierzęcych (masło, smalec itp.) oraz egzotycznych tłuszczach palmowych (kokosowy, palmowy, z ziaren palmowych).
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe mają jedno podwójne wiązanie w łańcuchu i są typowe dla orzechów, nasionolejów roślinnych czy np. awokado. 
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe mają dwa lub więcej wiązań podwójnych. Znajdziemy je także w źródłach roślinnych, i tłustych rybach.

Co to są kwasy tłuszczowe omega i jak są rozmieszczone? 

Teraz wiemy, czym są kwasy tłuszczowe. Można sobie zatem wyobrazić ich podgrupę – kwasy tłuszczowe omega. Należą do wielonienasyconych MK, to znaczy mają dwa lub więcej podwójnych wiązań w swoim łańcuchu węglowym. Jest ich jednak kilka rodzajów i mają one nieco inny wpływ na organizm. 
  • Kwasy tłuszczowe Omega-3 są najbardziej znane i posiadają najwięcej właściwości zdrowotnych, do których zalicza się m.in. działanie przeciwzapalne. Należą do nich niezbędny kwas alfa-linolenowy (ALA), który wszyscy musimy dostarczać z dietą, ponieważ organizm nie jest w stanie go sam wytworzyć. Inne omega-3 obejmują kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Powstają one ze wspomnianego już ALA, ale tylko w niewielkich ilościach (ok. 5% ulega przemianie do EPA i niecałe 0,5% do DHA), dlatego też musimy je pozyskiwać z pożywienia. 
  • Kwasy Omega-6 mają wśród swoich przedstawicieli także niezbędny kwas tłuszczowy, czyli kwas linolowy. Następnie w organizmie powstaje z niego kwas arachidonowy. Podobnie jak omega-3, omega-6 MK mają częściowo działanie przeciwzapalne, ale jednocześnie uczestniczą także w wytwarzaniu substancji prozapalnych. Odgrywają również ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi. Znajdziemy je na przykład w oleju słonecznikowym, sezamie, oleju sezamowym, orzeszkach ziemnych czy pestkach dyni.

Omega 3 (olej rybi) - 1000 mg - 60 kapsułek - Medfuture
Jakie są zalety kwasów tłuszczowych omega-3?
Wiemy już, że kwasy tłuszczowe omega-3 są ważnym elementem naszej diety. Przyjrzyjmy się wspólnie, jaką rolę pełnią te kwasy tłuszczowe w naszym organizmie.
  1. Mają działanie przeciwzapalne

Jednym z najczęściej badanych obszarów dotyczących kwasów omega-3 jest ich rola w procesach zapalnych w organizmie. Efekty te najwyraźniej stanowią podstawę pozytywnego wpływu omega-3 MK na organizm. Zapalenie jest charakterystyczne dla wielu chorób i problemów zdrowotnych, na przykład alergii, problemów sercowo-naczyniowych, a nawet otyłości. Mowa tu przede wszystkim o EPA i DHA, które szczycą się swoim działaniem przeciwzapalnym. Uczestniczą w procesach zapalnych na kilka sposobów. 

Jaką rolę odgrywają EPA i DHA w reakcjach zapalnych?

  • Pomagają tworzyć substancje przeciwzapalne, a konkretnie tzw. rezolwiny, protektyny i marezyny. Cząsteczki te odgrywają ważną rolę w zatrzymywaniu procesów zapalnych.
  • Zmniejszają produkcję substancji prozapalnych (prostaglandyn i leukotrienów), które powstają z kwasu arachidonowego (omega-6 MK). 
  • Mogą pomóc w zmniejszeniu ekspresji niektórych genów odpowiedzialnych za procesy zapalne.
  • Biorą udział w ograniczaniu wytwarzania cytokin prozapalnych, takich jak TNF czy interleukina-6 (IL-6). 
  • Pomagają ograniczyć powstawanie wolnych rodników, co może dodatkowo pomóc w zmniejszeniu ogólnego stresu oksydacyjnego w komórkach. 
Wymienione przez nas mechanizmy prawdopodobnie stanowią tylko ułamek mechanizmów, dzięki którym kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają zwalczać stany zapalne w organizmie. Dalsze badania są z pewnością ważne, ale już dziś wiemy, że substancje te mogą być przydatne w chorobach zapalnych.
Prace naukowe pokazują, że mogą one odegrać rolę nie tylko w zapobieganiu przeziębieniom i powszechnym chorobom zakaźnym, ale także w poważniejszych problemach. Wspominają np. o nieswoistych stanach zapalnych jelit (choroba Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego), alergiach czy np. chorobach neurodegeneracyjnych (choroba Alzheimera i inne), które są typowe dla procesów zapalnych w organizmie. 

Omega 3-6-9 Max 60 kapsułek - Medfuture
  1. Wpływają na zdrowie układu krążenia

Prawdopodobnie już gdzieś przeczytałeś, że zdrowe tłuszcze w postaci kwasów tłuszczowych omega-3 są dobre dla twojego serca. Badania w tym zakresie cały czas trwają i już wiemy, że substancje te powinny znaleźć swoje miejsce w diecie, jeśli chcemy zadbać o zdrowie naszego serca i naczyń krwionośnych.
Jak kwasy tłuszczowe omega-3 wpływają na zdrowie układu krążenia?
  • Pomagają obniżyć poziom triacylogliceroli (TAG) we krwi. Ograniczają ich powstawanie i jednocześnie wspomagają ich szybsze usuwanie. Każdy z nas powinien dążyć do optymalnego poziomu TAG, gdyż jego nadmierny poziom oznacza zwiększone ryzyko wystąpienia problemów sercowo-naczyniowych (zawał mięśnia sercowego itp.) czy np. insulinooporności. 
  • Widocznie mogą zwiększać poziom cholesterolu HDL (dobrego). 
  • Są również przydatne w obniżaniu ciśnienia krwi. 
  • Działają przeciwzakrzepowo, czyli zmniejszają krzepliwość krwi. Badania wykazały, że mogą pomóc w zapobieganiu zakrzepom krwi. 
  • Pozytywnie wpływają na dysfunkcję śródbłonka. Jest to stan, w którym w ścianie naczynia gromadzi się tłuszcz, komórki krwi i inne składniki krwi. Również dzięki temu kwasy omega-3 mogą pomóc w zapobieganiu rozwojowi miażdżycy (stwardnieniu tętnic), która zazwyczaj może prowadzić na przykład do zawału serca lub udaru mózgu. 
  • Podobno działają też antyarytmicznie, czyli pomagają złagodzić zaburzenia rytmu serca. Badania pokazują, że mogą bezpośrednio wpływać na przekazywanie impulsów pomiędzy komórkami mięśnia sercowego. 
Wszystkie te działania omega-3 MK znajdują również odzwierciedlenie w pracach naukowych w pozytywnym wpływie na ogólną śmiertelność z powodu problemów sercowo-naczyniowych. To jeszcze lepsza wiadomość, niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Według WHO choroba niedokrwienna serca (w której nie dochodzi do dopływu krwi do serca), wspomniany zawał mięśnia sercowego, udar mózgu i inne choroby układu krążenia są najczęstszymi przyczynami zgonów na świecie. Dlatego każda pomoc, która może pomóc złagodzić te problemy, jest ważna. 
  1. Pomagają w walce z nowotworem

Rola kwasów tłuszczowych omega-3 w chorobach onkologicznych jest przedmiotem badań od bardzo dawna. A wyniki są obiecujące, bo okazuje się, że mogą odegrać rolę w ich zapobieganiu, ale także w przebiegu samej choroby. 

Jakimi mechanizmami działają omega-3 w walce z nowotworami?

  • Ich działanie przeciwzapalne jest znaczące. Zapalenie organizmu jest jednym z czynników powodujących rozwój raka, a środowisko zapalne zazwyczaj towarzyszy kilku typom nowotworów.
  • Spowalniają wzrost guza poprzez wspieranie apoptozy, czyli śmierci komórek nowotworowych. 
  • Badania pokazują, że mogą spowolnić reprodukcję komórek nowotworowych. 
  • Najwyraźniej mogą także zwiększyć skuteczność samej terapii nowotworowej. 
  • Okazuje się, że kwasy omega-3 prawdopodobnie potrafią integrować się z błonami komórek nowotworowych i tym samym zmieniać ich właściwości. 
Badania pokazują, że kwasy omega-3 MK mogą być szczególnie pomocne np. w przypadku raka okrężnicy czy piersi. 

Omega 3 + witamina D3 - 60 kapsułek - Medfuture
  1. Są ważne dla mózgu i układu nerwowego

Kwasy tłuszczowe omega-3 są ważną częścią błon komórkowych neuronów (komórek nerwowych). To o tyle logiczne, że potrzebujemy ich do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mózgu. 
Omega-3 MK, jako część neuronów, są m.in. niezbędne w przekazywaniu impulsów między nimi czy odgrywają ważną rolę w funkcjonowaniu receptorów. Mogą zatem wpływać na to, które enzymy wiążą się z komórką lub na skuteczność wymiany informacji między komórkami. 
Dziś wiemy już, że w szczególności kwas dokozaheksaenowy przyczynia się do optymalnego funkcjonowania mózgu. Wiąże się to nawet z lepszymi funkcjami poznawczymi, do których zalicza się np. pamięć czy zdolność uczenia się. Badania wskazują nawet na związek z niższym ryzykiem choroby Alzheimera czy innych rodzajów demencji, które charakteryzują się pogorszeniem funkcji poznawczych. Wydaje się, że osoby cierpiące na chorobę Alzheimera mają niższy poziom DHA w porównaniu do osób bez tej choroby. 
  1. Mogą pomóc we wzroście i regeneracji mięśni

Działanie omega-3 nie kończy się na mózgu czy sercu, ale objawia się także pracą mięśni. Prawdopodobnie może pomóc w ich regeneracji, tworzeniu nowych włókien mięśniowych lub łagodzeniu uszkodzeń mięśni. 
Jakimi mechanizmami działają omega-3 na mięśnie? 
  • Prawdopodobnie mają one także wpływ na proteosyntezę, czyli tworzenie nowych białek ustrojowych. W ten sposób mogłyby odgrywać rolę w tworzeniu masy mięśniowej.
  • Przeciwzapalne działanie kwasów omega-3 może pomóc w regeneracji mięśni. 
  • W badaniach wiążą się z mniejszą liczbą oznak uszkodzenia mięśni. Jest to na przykład niższy poziom enzymu kinazy kreatynowej. Jego zwiększona ilość jest charakterystyczna dla uszkodzeń mięśni wywołanych np. nadmiernym obciążeniem. Omega-3 mogą zatem przydać się np. podczas wymagających treningów siłowych. 
  • Wykazują obiecujące działanie u osób starszych cierpiących na sarkopenię. Jest to schorzenie, w którym następuje stopniowy spadek ilości i funkcji mięśni, jednocześnie wiążące się z poważnymi problemami zdrowotnymi lub nawet większą śmiertelnością. Omega-3 MK najwyraźniej jednak działają pozytywnie, choćby ze względu na działanie przeciwzapalne czy wpływ na powstawanie nowych białek mięśniowych. 
  • W populacji osób starszych omawia się także kwasy omega-3 w związku z opornością anaboliczną. Skutkuje to zmniejszoną reakcją na spożycie białka i aktywność fizyczną, co oznacza na przykład, że trudniej jest budować nowe mięśnie. Omega-3 również w tym przypadku może mieć pozytywny wpływ. 
Jeśli chodzi o masę mięśniową, kwasy omega-3 mają naprawdę obiecujące działanie w wielu obszarach. Mogą z nich skorzystać sportowcy , których celem jest wzrost i dobra regeneracja mięśni . To oczywiście tylko wisienka na torcie, która może przydać się w drodze do wymarzonej sylwetki. 
Jednocześnie jest to substancja, która może mieć wpływ na poważne problemy zdrowotne. Chociaż potrzebne są dalsze badania, kwasy omega-3 są już stosowane na przykład u osób cierpiących na kacheksję. Jest to złożony zespół charakterystyczny dla nowotworu, w którym dochodzi do całkowitej utraty mięśni i niedożywienia, co wiąże się z poważnym pogorszeniem ogólnego stanu zdrowia. 
  • Podstawą skutecznego przyrostu masy mięśniowej jest odpowiednio przygotowana dieta i plan treningowy.
  • Nie mniej ważna podczas treningu siłowego jest regeneracja.
 
  1. Pomagają poprawić zdrowie oczu

  • Kwasy tłuszczowe omega-3, w szczególności DHA, są ważnym składnikiem naczyń krwionośnych siatkówki.Jest zatem niezbędny dla optymalnej kondycji oczu i wzroku. 
  • W badaniach czytaliśmy na przykład o jego potencjalnych korzyściach w przypadku problemów z suchym okiemi jest nawet możliwe, że omega-3 mogą pomóc w zapobieganiu zwyrodnieniu plamki żółtej. Jest najczęstszą przyczyną ślepoty u osób starszych. DHA najwyraźniej odgrywa ważną rolę jako składnik błon komórkowych, natomiast EPA odgrywa ważną rolę na przykład w zapobieganiu stanom zapalnym siatkówki.
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 to nie jedyne składniki odżywcze ważne dla zdrowia oczu. Istotna jest na przykład witamina Abeta-karoteni inne substancje, które w połączeniu mogą pomóc w ochronie wzroku.
  1. Są ważne w czasie ciąży i karmienia piersią

  • Kwasy omega-3 to jeden z tych składników odżywczych, który zaleca się uzupełniać w okresie ciążykarmienia piersią. Są ważne dla wzrostu i rozwoju płodu, a także rozwoju układu nerwowego dziecka. Pokazują to także badania, z których wynika, że ​​wystarczająca ilość omega-3 MK (zwłaszcza DHA) w diecie matki w okresie ciąży i karmienia piersią wiąże się z lepszym stanem zdrowia jej dzieci. Kwas dokozaheksaenowy jest naturalnym składnikiem mleka matki, a w krajach Unii Europejskiej jest nawet obowiązkowo dodawany do preparatów sztucznego żywienia mlekiem. 
  1. Inne możliwe korzyści ze stosowania kwasów tłuszczowych omega-3

 Omega-3 MK są naprawdę wszechstronnymi pomocnikami, dlatego ich obiecujące pozytywne działanie objawia się także w innych obszarach. 
Gdzie jeszcze te składniki odżywcze mogą zadziałać? 
  • Badania pokazują, że mogą również zmniejszać ryzyko depresji i innych chorób psychicznych. To możliwe działanie przeciwdepresyjne przypisuje się głównie kwasowi eikozapentaenowemu, w przybliżeniu w dawce 1 g dziennie. 
  • Korzyści ze stosowania omega-3 MK wykazano także w przypadku innych chorób psychicznych, takich jak choroba afektywna dwubiegunowa czy schizofrenia. 
  • Badania wskazują nawet na związek z łagodzeniem objawów ADHD (hiperkinetycznego zaburzenia uwagi i aktywności). 
  • Możliwe, że wystarczające spożycie kwasów omega-3 w czasie ciąży jest powiązane z mniejszą częstością występowania alergii u dzieci. 
  • Omega-3 MK najwyraźniej może także pomóc przy problemach z trądzikiem. Główną rolę w tym przypadku odgrywa ich działanie przeciwzapalne. 
  • Obiecujące efekty wykazano także w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów. Jest to choroba autoimmunologiczna charakteryzująca się przewlekłym zapaleniem stawów. W niektórych badaniach mówi się nawet, że omega-3 wydają się działać łagodząco na ból stawów w tej chorobie. Mogą zatem stanowić element skutecznego odżywiania stawów.
  • Ze względu na swoje wszechstronne działanie są one również ważne dla zdrowego starzenia się i podejścia przeciwstarzeniowego.

Gdzie znajdziemy kwasy omega-3? 

Omega-3 można znaleźć w żywności roślinnej i zwierzęcej. Niezbędny kwas alfa-linolenowy (ALA) znajduje się w oleju lnianym, siemieniu lnianym, orzechach włoskich, nasionach chia, oleju z kiełków pszenicy i oleju rzepakowym. 
Kwas dokozaheksaenowy i kwas eikozapentaenowy można znaleźć w żywności pochodzenia zwierzęcego, szczególnie w tłustych rybach morskich. Jest to na przykład makrela, łosoś czy śledź. Ich doskonałym źródłem jest także olej rybny. 

Ile kwasów omega-3 powinniśmy spożywać dziennie?

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zaleca, aby zdrowi dorośli spożywali 250 mg EPA i DHA dziennie. Zgodnie z zaleceniami tej instytucji kobiety w ciąży powinny zwiększyć spożycie DHA o kolejne 100-200 mg. Kwas alfa-linolenowy (ALA) powinien stanowić 0,5% całkowitego dziennego spożycia energii (CEP). W przypadku referencyjnej wartości spożycia wynoszącej 2000 kcal stanowi to około 1 g tego kwasu tłuszczowego.
Dla porównania: w 100 g makreli znajdziemy aż 1700 mg kwasów omega-3, czyli prawie siedmiokrotnie więcej niż zalecana dawka. Osiągnięcie optymalnej dawki właściwie nie jest takie trudne, gdyż jak widać wystarczy nam zafundować sobie porcję ryby dwa razy w tygodniu. 
Towarzystwo Żywienia Krajów Niemieckojęzycznych (DACH) nie ma zaleceń dotyczących spożycia EPA i DHA, ale jako optymalną wartość dla kwasu alfa-linolenowego podaje również 0,5% CEP.

Stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 

Pewnie już słyszałaś, że powinniśmy zwracać uwagę na proporcję kwasów omega-3 i omega-6 w diecie, aby zrównoważyć ich pozytywne i ewentualne negatywne skutki. Mówi się na przykład o zalecanej proporcji 5:1 na korzyść omega-6 MK. Jednak w przypadku dzisiejszej przeciętnej zachodniej diety dość typowa jest proporcja w okolicach 20:1, co może np. zwiększać ryzyko wystąpienia procesów zapalnych w organizmie. 
Dlatego pożądane jest zmniejszenie proporcji omega-6 MK i odwrotnie, zwiększenie ilości omega-3. Jednakże próby osiągnięcia dokładnych liczb nie mają sensu. Wystarczy, że skupisz się na wyborze odpowiednich pokarmów w optymalnej ilości.

Jak osiągnąć optymalną podaż kwasów omega-3 i omega-6 MK?

  • Regularnie delektuj się tłustymi rybami morskimi, najlepiej dwa do trzech razy w tygodniu.
  • Włącz do swojej diety nasiona lnu, orzechy włoskie, nasiona chia i inne roślinne źródła kwasów tłuszczowych omega-3 .
  • Jeśli nie możesz dostarczyć wystarczającej ilości kwasów omega-3 w swojej diecie, poszukaj suplementów
  • Częściowo ogranicz żywność zawierającą głównie omega-6 MK (np. olej słonecznikowy w kuchni) i zastąp ją tą z przewagą omega-3. W tym wypadku wspomniany olej słonecznikowy można zastąpić np. olejem rzepakowym.

Jak objawia się niedobór kwasów omega-3? 

Nie ma poważnych problemów zdrowotnych związanych z niedoborem omega-3, jednak ich niedobór może się jednak gdzieś ujawnić. Może to prowadzić np. do problemów skórnych czy podatności na infekcje. Z długoterminowego punktu widzenia prawdopodobnie mogłyby również zwiększać ryzyko chorób przewlekłych. 
Co ciekawe, nawet gdybyśmy nie dostarczali z naszej diety ani grama omega-3, nie bylibyśmy narażeni na poważne komplikacje zdrowotne. Nasz organizm posiada mechanizmy, dzięki którym może utrzymać w organizmie przynajmniej minimalny poziom kwasów omega-3. Na przykład, jeśli spożycie DHA jest bardzo niskie, w naturalny sposób następuje znacząca konwersja kwasu linolenowego do tego kwasu tłuszczowego. 
Jednak choć nie zagrażają nam żadne scenariusze zagrażające życiu, to w dalszym ciągu możemy odczuwać niewielki deficyt omega-3. Dlatego wskazane jest zafundowanie sobie ich codziennie w wystarczającej ilości. Jeśli zastanawiasz się, czy Twój poziom w organizmie mieści się w optymalnym zakresie, możesz pomóc wykonaniem badania diagnostycznego.

Kto może spożywać niewystarczającą ilość kwasów tłuszczowych omega-3?

  • Weganie i wegetarianie czyli wszyscy, którzy wykluczają ryby ze swojej diety lub spożywają je w minimalnej ilości. 
  • Osoby starsze, które mają mniejsze ogólne spożycie pokarmu, a ponadto mniejszą zdolność wchłaniania składników odżywczych z przewodu pokarmowego. 
  • Kobiety w ciąży i karmiące piersią, u których zapotrzebowanie na omega-3 MK jest naturalnie większe. 
  • Osoby z takimi chorobami jak choroby zapalne lub onkologiczne, w których zapotrzebowanie na kwasy omega-3 może być większe. 

Czy i w jaki sposób powinniśmy uzupełniać kwasy tłuszczowe omega-3?

Jak zawsze podstawą jest odpowiednio urozmaicona dieta, bogata w pokarmy zawierające kwasy Omega-3 MK, takie jak tłuste ryby morskie lub ich źródła roślinne. Jeśli jednak nie jesz ich regularnie lub chcesz mieć pewność, że rzeczywiście dostarczasz wystarczającej ilości kwasów tłuszczowych omega-3, w grę wchodzą suplementy. 

W jakich postaciach dostępne są kwasy omega-3? 

  • Można je przyjmować w postaci kapsułek zawierających olej rybny. 
  • Możesz także zdecydować się na kapsułki wykonane z wysokiej jakości oleju z wątroby dorsza.
  • Odmianą jest także olej rybny w postaci płynnej.
  • Weganie mogą wybrać produkt na bazie oleju z wodorostów.  
Omega-3 MK w tych postaciach możesz przyjmować o każdej porze dnia. Aby jednak wyciągnąć z nich jak najwięcej korzyści, wskazane jest przyjmowanie ich z jedzeniem. Poprawi to ich wchłanialność i użyteczność. 

Czy przyjmowanie kwasów omega-3 jest bezpieczne? 

Nie ma górnej granicy spożycia dla stosowania omega-3 MK. Jednak badania sugerują, że zbyt wysokie spożycie około 900 mg EPA i 600 mg DHA dziennie może osłabić odpowiedź immunologiczną u niektórych osób. Alternatywnie, nawet wyższe dawki mogą zwiększyć krwawienie, ponieważ kwasy tłuszczowe omega-3 biorą udział w zmniejszaniu krzepnięcia krwi. Jest to jednak kilkukrotnie większa ilość niż zalecana do spożycia. Jednakże regularne spożywanie mniejszych dawek mieszczących się w zalecanych dawkach jest zarówno bezpieczne , jak i korzystne. 

Czy omega-3 mogą wchodzić w interakcje z lekami? 

Podobnie jak różne inne substancje, nawet omega-3 MK może nie łączyć się ze wszystkimi preparatami leczniczymi. Problemem mogą być na przykład leki rozrzedzające krew , w tym dobrze znana warfaryna . Dzieje się tak, ponieważ zmniejsza krzepliwość krwi, a ponieważ kwasy omega-3 działają podobnie, ich połączenie może prowadzić do nadmiernego krwawienia.