Olej kokosowy jest uwielbiany za bogatą zawartość witamin i kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do szeregu korzyści zdrowotnych.  Olej z kokosa od dłuższego czasu cieszy się dużą popularnością, zarówno jako produkt zdrowotny, jak i wspierający urodę i samopoczucie. Jest on tak wielofunkcyjny, że można go używać do nawilżania skóry i włosów lub podczas gotowania w kuchni. Ale najtrafniejszy wybór zależy od tego, do czego będziesz go używać.

 

Olej kokosowy a pielęgnacja włosów

To w jaki sposób powinieneś pielęgnować włosy olejem kokosowym zależy od rodzaju włosów. Olej kokosowy jest dość chłonny i może obciążać delikatniejsze włosy lub być zbyt tłusty dla włosów naturalnie tłustych. Osoby z suchymi, kręconymi lub plączącymi się włosami powinny stosować olej kokosowy jako kurację bez spłukiwania.

 

Olej kokosowy do pielęgnacji skóry

Jednym z najpopularniejszych zastosowań oleju kokosowego jest kosmetyka. Ceniony jest za Uwielbia swoją lekką konsystencję i chłonność. Olej kokosowy może być stosowany samodzielnie na skórę jako środek do demakijażu, a także jako środek do golenia, balsam po opalaniu lub krem ​​nawilżając. Olej kokosowy to ulubiony rodzaj olejku do bezpośredniego stosowania na skórę, szczególnie na twarz, ponieważ nie jest bielony. Jeśli szukasz naturalnych składników do stosowania do pielęgnacji twarzy, olejek kokosowy jest prawdopodobnie najlepszym rozwiązaniem.

 

Olej kokosowy do gotowania

Większość dietetyków i kucharzy zgodzi się, że czysty olej koksowy jest najzdrowszym wyborem. Jednak rafinowane oleje kokosowe można również stosować w kuchni.
Istnieją pewne kontrowersje dotyczące tego, czy gotowanie z olejem kokosowym jest zdrowe. Niektórzy eksperci ds. zdrowia twierdzą, że jest to znacznie zdrowsza alternatywa dla olejków orzechowych i olejków rzepakowych. Ale inni twierdzą, że wysoka zawartość tłuszczów nasyconych w oleju kokosowym powoduje, że gotowanie z nim jest niezdrowe. Ważne jest, aby pamiętać, że podobnie jak w przypadku innych olejów, że umiar jest kluczowy.