Liście Moringa pochodzą z drzewa Moringa oleifera rosnącego w Indiach. Moringa jest ważnym pożywieniem, ponieważ zawiera kompleks składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały i niezbędne aminokwasy. Moringa jest jednym z najlepszych naturalnych źródeł przeciwutleniaczy i bioaktywnych związków roślinnych. Liście są bogate w wiele ważnych składników odżywczych, w tym białko, witaminę B6, witaminę C, ryboflawinę i żelazo.
Moringa w proszku jest doskonałym suplementem zarówno dla wegetarian, jak i wegan, osób żyjących w nadmiernym stresie, dla osób starszych lub będących podczas rekonwalescencji. Pomaga złagodzić stres i wspiera prawidłowy poziom glukozy. Możesz dodać proszek do porannej śniadaniowej owsianki, smoothie lub po prostu wymieszać go w szklance wody lub soku.
Na co jest dobra moringa?
Moringa to koncentrat naturalnych składników odżywczych, których nie znajdziesz nigdzie indziej. Te składniki odżywcze w formie roślinnej są wchłaniane przez organizm w sposób naturalny i znacznie wydajniejszy niż ze sztucznych suplementów diety.
- Zmęczenie i wyczerpanie
Dzięki dużej zawartości żelaza, magnezu i witaminy A możesz w naturalny sposób walczyć ze zmęczeniem i wyczerpaniem. Wysoka zawartość żelaza w proszku moringa jest również idealna dla wegan, wegetarian i osób cierpiących na anemię.
- Zdrowa skóra
Witamina A jest niezbędna dla zdrowej, promiennej skóry, a witamina E chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, przeciwdziałając w ten sposób starzeniu się skóry. Moringa zawiera również najwięcej przeciwutleniaczy ze wszystkich znanych produktów spożywczych. Ma 6 razy większe działanie przeciwutleniające niż jagody goji.
- Metabolizm
Moringa jest bogatym źródłem wapnia, który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania enzymów trawiennych. Zawiera również 31% błonnika, który może wspomóc zdrowe trawienie i korzystnie wpływa na pracę jelit. Błonnik jest również przydatny podczas odchudzania, ponieważ wzmaga uczucie nasycenia i przyśpiesza metabolizm.
- Energia
Moringa jest bogatym źródłem żelaza, wapnia i magnezu, które wspierają metabolizm energetyczny. Poranny zielony koktajl z moringą doda Ci energii i sprawi, że będziesz się dobrze czuć przez cały dzień!
- Stres
Kolejną zaletą moringi jest wysoka zawartość magnezu. Magnez jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ten superminerał jest znany jako lekarstwo na niepokój, apatię, depresję, bóle głowy i drażliwość. Przyjmowanie moringi pomaga walczyć ze stresem i zachować spokój.
- Odporność
Jedną z największych zalet moringi jest jej zdolność do zwiększania odporności. Utrzymanie zdrowego układu odpornościowego jest niezbędne do ochrony naszego organizmu przed infekcjami i chorobami. Liście moringi mają korzystne właściwości w zapobieganiu i zwalczaniu komórek nowotworowych, zwłaszcza raka piersi i jelita grubego.
- Wzrost mięśni
Liście Moringi składają się w 25% z białka, co jest absolutnie niezwykłe jak na roślinę. Moringa w proszku zawiera 9 niezbędnych aminokwasów, dzięki czemu jest kompletnym źródłem białka wspomagającego wzrost i utrzymanie masy mięśniowej.
- Wzrok
Wzrok wymaga odpowiedniego odżywiania, aby prawidłowo funkcjonować. Moringa jest bogatym źródłem witaminy A, która przyczynia się polepszania widzenia.
- Zęby
Moringa w proszku jest źródłem magnezu, który jest niezbędny do utrzymania mocnych i zdrowych zębów.
- Kości
Liście drzewa Moringa oleifera są bogatym źródłem witaminy K, białka, wapnia i magnezu, które wspierają wzrost i siłę kości.
Wartości odżywcze moringi w 100 g:
Moringa zawiera:
17 razy więcej wapnia niż mleko
15 razy więcej potasu niż banan
7 razy więcej witaminy C niż pomarańcza
10 razy więcej witaminy A niż marchew
25 razy więcej żelaza niż szpinak
4 razy więcej błonnika niż płatki owsiane
Przepisy z moringą w proszku
Moringowe latte
Czas przygotowania
Około 10 min.
SKŁADNIKI
1 łyżeczka proszku moringa
1 łyżeczka miodu
50 ml gorącej wody
250 ml gorącego mleka
Szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
- Wlej 50 ml gorącej wody do kubka.
- Powoli wsypuj proszek moringa do wody, ciągle mieszając aż się rozpuści i połączy z wodą w zwartą masę (trwa to około 1 minuty).
- W rondelku podgrzej mleko , wlej je do kubka z moringą i dobrze wymieszaj.
- Na koniec dodaj trochę miodu i cynamonu.
Naleśniki z moringą
Czas przygotowania
Około 20 minut
SKŁADNIKI
Na około 10 naleśników:
400 ml mleka
200 g mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki proszku moringa
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dobrze wymieszać (najlepiej za pomocą blendera). Wlej na patelnie łyżkę oleju, a następnie smaż naleśniki z obu stron.
Lody moringa
Czas przygotowania
ok. 20 minut + 12 godzin w zamrażalce
SKŁADNIKI (na 6 lodów)
ok. 20 minut + 12 godzin w zamrażalce
SKŁADNIKI (na 6 lodów)
1 puszka (400 ml) pełnotłustego mleka kokosowego (można zastąpić je 250 ml śmietanki i 150 ml mleka)
1 łyżka proszku moringa
2 łyżki miodu (cukru, syropu akacjowego lub syropu klonowego do posłodzenia)
1 łyżeczka soku z cytryny
250 g świeżego ananasa (można go zastąpić innymi owocami – jabłkiem, truskawkami, bananem
Sposób przygotowania:
Wymieszaj mleko kokosowe z proszkiem moringa, miodem, cytryną i posiekanym ananasem a następnie zmiksuj.
Przygotuj foremki do lodów. Wlej do nich płynną mieszankę.
Odstawiamy do zastygnięcia w zamrażarce (najlepiej na całą noc).