Liście Moringa pochodzą z drzewa Moringa oleifera rosnącego w Indiach. Moringa jest ważnym pożywieniem, ponieważ zawiera kompleks składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały i niezbędne aminokwasy. Moringa jest jednym z najlepszych naturalnych źródeł przeciwutleniaczy i bioaktywnych związków roślinnych. Liście są bogate w wiele ważnych składników odżywczych, w tym białko, witaminę B6, witaminę C, ryboflawinę i żelazo.
Moringa w proszku jest doskonałym suplementem zarówno dla wegetarian, jak i wegan, osób żyjących w nadmiernym stresie, dla osób starszych lub będących podczas rekonwalescencji. Pomaga złagodzić stres i  wspiera prawidłowy poziom glukozy. Możesz dodać proszek do porannej śniadaniowej owsianki, smoothie lub po prostu wymieszać go w szklance wody lub soku.

Moringa proszek BIO 200 g - Medfuture

Na co jest dobra moringa?

Moringa to koncentrat naturalnych składników odżywczych, których nie znajdziesz nigdzie indziej. Te składniki odżywcze w formie roślinnej są wchłaniane przez organizm w sposób naturalny i znacznie wydajniejszy niż ze sztucznych suplementów diety.
 
  1. Zmęczenie i wyczerpanie
Dzięki dużej zawartości żelaza, magnezu i witaminy A możesz w naturalny sposób walczyć ze zmęczeniem i wyczerpaniem. Wysoka zawartość żelaza w proszku moringa jest również idealna dla wegan, wegetarian i osób cierpiących na anemię.
 
  1. Zdrowa skóra
Witamina A jest niezbędna dla zdrowej, promiennej skóry, a witamina E chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, przeciwdziałając w ten sposób starzeniu się skóry. Moringa zawiera również najwięcej przeciwutleniaczy ze wszystkich znanych produktów spożywczych. Ma 6 razy większe działanie przeciwutleniające niż jagody goji.
 
  1. Metabolizm
Moringa jest bogatym źródłem wapnia, który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania enzymów trawiennych. Zawiera również 31% błonnika, który może wspomóc zdrowe trawienie i korzystnie wpływa na pracę jelit. Błonnik jest również przydatny podczas odchudzania, ponieważ wzmaga uczucie nasycenia i przyśpiesza metabolizm.
 
  1. Energia
Moringa jest bogatym źródłem żelaza, wapnia i magnezu, które wspierają metabolizm energetyczny. Poranny zielony koktajl z moringą doda Ci energii i sprawi, że będziesz się dobrze czuć przez cały dzień!
 
  1. Stres
Kolejną zaletą moringi jest wysoka zawartość magnezu. Magnez jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ten superminerał jest znany jako lekarstwo na niepokój, apatię, depresję, bóle głowy i drażliwość. Przyjmowanie moringi pomaga walczyć ze stresem i zachować spokój.
 
  1. Odporność
Jedną z największych zalet moringi jest jej zdolność do zwiększania odporności. Utrzymanie zdrowego układu odpornościowego jest niezbędne do ochrony naszego organizmu przed infekcjami i chorobami. Liście moringi mają korzystne właściwości w zapobieganiu i zwalczaniu komórek nowotworowych, zwłaszcza raka piersi i jelita grubego.
 
  1. Wzrost mięśni
Liście Moringi składają się w 25% z białka, co jest absolutnie niezwykłe jak na roślinę. Moringa w proszku zawiera 9 niezbędnych aminokwasów, dzięki czemu jest kompletnym źródłem białka wspomagającego wzrost i utrzymanie masy mięśniowej.
 
  1. Wzrok
Wzrok wymaga odpowiedniego odżywiania, aby prawidłowo funkcjonować. Moringa jest bogatym źródłem witaminy A, która przyczynia się polepszania widzenia.
 
  1. Zęby
Moringa w proszku jest źródłem magnezu, który jest niezbędny do utrzymania mocnych i zdrowych zębów.
 
  1. Kości
Liście drzewa Moringa oleifera są bogatym źródłem witaminy K, białka, wapnia i magnezu, które wspierają wzrost i siłę kości.
 

Wartości odżywcze moringi w 100 g:
Wartości odżywcze moringi w 100 g:

 
 
Moringa zawiera:
 
17 razy więcej wapnia niż mleko
15 razy więcej potasu niż banan
7 razy więcej witaminy C niż pomarańcza
10 razy więcej witaminy A niż marchew
25 razy więcej żelaza niż szpinak
4 razy więcej błonnika niż płatki owsiane
 

Przepisy z moringą w proszku

Moringowe latte

Czas przygotowania
Około 10 min.
 
SKŁADNIKI
1 łyżeczka proszku moringa
1 łyżeczka miodu
50 ml gorącej wody
250 ml gorącego mleka
Szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
  1. Wlej 50 ml gorącej wody do kubka.
  2. Powoli wsypuj proszek moringa do wody, ciągle mieszając aż się rozpuści i połączy z wodą w zwartą masę (trwa to około 1 minuty).
  3. W rondelku podgrzej mleko , wlej je do kubka z moringą i dobrze wymieszaj.
  4. Na koniec dodaj trochę miodu i cynamonu.
 

Naleśniki z moringą

Czas przygotowania
Około 20 minut
 
SKŁADNIKI
Na około 10 naleśników:
400 ml mleka
200 g mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki proszku moringa
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dobrze wymieszać (najlepiej za pomocą blendera). Wlej na patelnie łyżkę oleju, a następnie smaż naleśniki z obu stron.
Naleśniki z moringą w proszku

Lody moringa

Czas przygotowania
ok. 20 minut + 12 godzin w zamrażalce

SKŁADNIKI (na 6 lodów)
1 puszka (400 ml) pełnotłustego mleka kokosowego (można zastąpić je 250 ml śmietanki i 150 ml mleka)
1 łyżka proszku moringa
2 łyżki miodu (cukru, syropu akacjowego lub syropu klonowego do posłodzenia)
1 łyżeczka soku z cytryny
250 g świeżego ananasa (można go zastąpić innymi owocami – jabłkiem, truskawkami, bananem
Sposób przygotowania:
Wymieszaj mleko kokosowe z proszkiem moringa, miodem, cytryną i posiekanym ananasem a następnie zmiksuj.
Przygotuj foremki do lodów. Wlej do nich płynną mieszankę.
Odstawiamy do zastygnięcia w zamrażarce (najlepiej na całą noc).
Lody  z moringą w proszku