Dla wielu biotyna jest kojarzona z pięknem włosów. Czy naprawdę przyczynia się tylko do pięknych włosów? Czy ma to też inne właściwości?
Do witamin z grupy B zaliczamy biotynę. Witaminy z grupy B nazywane są rozpuszczalne w wodzie (hydrofilowe).
Do grupy witamin z grupy B zalicza się:
 
  • tiamina – witamina B1,
  • ryboflawina – witamina B2,
  • niacyna – witamina B3,
  • kwas pantotenowy – witamina B5,
  • pirydoksyna – witamina B6,
  • biotyna – witamina B7,
  • kwas foliowy – witamina B9,
  • kobalaminy – witamina B12.

Każda z wymienionych witamin ma unikalne właściwości i funkcje w organizmie człowieka. Działają wspólnie w organizmie człowieka. Większość z nich występuje w tych samych produktach spożywczych.
 
Witaminy z grupy B są aktywnymi składnikami enzymów. Nazywamy je również koenzymami.
 
Witaminy z grupy B korzystnie wpływają na:
  • system nerwowy,
  • wątrobę,
  • przewód pokarmowy,
  • skórę,
  • włosy,
  • oczy,
  • śluzówkę jamy ustnej,
  • układ odpornościowy.
 
W przeszłości biotynę nazywano witaminą H. Nazwa ta pochodzi od niemieckiego słowa haut, oznaczającego skórę. Później nazwano ją witaminą B8 lub koenzymem R.
 
Biotyna Max 10 mg 120 tabletek - Medfuture

Biotyna jest związkiem heterocyklicznym. Ogólny wzór biotyny to C 10 H 16 N 2 O 3 S. Nazwa chemiczna biotyny to (+) -cis-2-(4-karboksybutylo)-3,4-(2-okso-3,4-imidazolidyno )tiofan. Znamy 8 rodzajów biotyny.
 

Co mają wspólnego biotyna i surowe białko jaja?

Działanie biotyny wyjaśniono, gdy odkryto toksyczne działanie białka jaja. W 1916 roku przeprowadzono eksperyment, w którym zwierzęta doświadczalne karmiono specjalną dietą. W tej diecie głównym źródłem białka było surowe białko jaja kurzego. Po pewnym czasie u zwierząt doświadczalnych zaobserwowano sączące się zmiany skórne i wypadanie sierści.
 
W 1940 roku wyjaśniono, dlaczego u zwierząt doświadczalnych stosujących wspomnianą dietę wystąpiły objawy. Odkrycie awidyny wyjaśniło toksyczne działanie surowego białka jaja. Przy diecie, w której głównym źródłem białka jest surowe białko jaja, dochodzi do awitaminozy biotyny.
 
Białko awidyna wiąże biotynę. Wiązanie pomiędzy awidyną i biotyną jest bardzo silne. Nawet gdy białko jest trawione, wiązanie to nie jest uwalniane. Dzięki takiemu mechanizmowi biotyna jest  inaktywowana.
 

Działanie biotyny

Biotyna jest niezbędna do naszego życia. Biotyna jest aktywnym składnikiem wielu enzymów:
  • karboksylaza
  • dekarboksylaza
  • transkarboksylaza
Wymienione enzymy biorą udział w tworzeniu kwasów tłuszczowych, w rozszczepianiu i utlenianiu niektórych aminokwasów. Biotyna jest bardzo ważna dla prawidłowej replikacji i transkrypcji DNA. Z tego powodu biotyna jest niezbędna do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu.
 
działanie biotyny

Biotyna pełni w organizmie człowieka wiele ważnych funkcji:

  • Uczestniczy w metabolizmie cukrów, tłuszczów i białek;
  • Jest niezbędna dla zdrowego rozwoju organizmu dziecka;
  • Jest istotna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego,
  • Bierze udział we włączaniu dwutlenku węgla do niektórych kwasów organicznych.
 

Jakie znamy źródła biotyny w żywności?

Biotyna występuje w przyrodzie w 3 postaciach:
 
Wolny - występuje w tkankach roślinnych. Pokarmy pochodzenia roślinnego zawierają około 23 do 80% wolnej biotyny.
Związany - związany z białkami i peptydami.
Analogi - witamery.

Biotynę można znaleźć zarówno w żywności roślinnej, jak i zwierzęcej. Z żywności pochodzenia zwierzęcego najlepszymi źródłami są:
  • wątroba wieprzowa,
  • cielęcina,
  • ryby,
  • żółtko jaja.
 

Najlepszym źródłem pożywienia pochodzenia roślinnego jest:

  • groszek,
  • kalafior,
  • słodka kukurydza,
  • grzyby,
  • orzechy.
Bogate źródła biotyny 

Zalecana dzienna porcja biotyny

Zalecana dzienna dawka biotyny nie jest oficjalnie ustalona.
 
Poniższa tabela przedstawia zalecane dawki biotyny dla poszczególnych płci i kategorii wiekowych


Kategoria wiekowa

Kobieta μg/dzień

Mężczyzna μg/dzień

0-6 miesięcy

5

5

7-12 miesięcy

6

6

1-3 lata

8

8

4-8 lat

12

12

9-13 lat

20

20

14-18 lat

25

25

Ponad 19 lat

30

30

 
Kobiety w ciąży powinny przyjmować 30 µg biotyny dziennie. Zalecana dzienna dawka biotyny dla kobiet karmiących piersią wynosi 35 µg.

 

Czy zawartość biotyny w żywności zmniejsza się po ugotowaniu?

Odpowiedź brzmi nie.
 
Biotyna należy do  witamin termostabilnych. Oznacza to, że podczas obróbki cieplnej żywności utrata biotyny jest minimalna. Na przykład gotowanie mięsa zmniejsza zawartość biotyny w mięsie o 20%. Podczas grillowania zawartość biotyny zmniejsza się o 10 do 15%.
 

Jak objawia się niedobór biotyny?

Organizm ludzki może wytwarzać biotynę poprzez bakterie jelitowe. Niektóre źródła żywności zwiększają także zawartość biotyny. W związku z powyższym objawy niedoboru biotyny występują niezwykle rzadko.
 
Początkowe objawy niedoboru biotyny obejmują utratę apetytu, objawy skórne, depresję i  wypadanie włosów. W  bardziej zaawansowanym stadium może pojawić się anemia i  wysoki poziom cholesterolu.
 

Co powoduje niedobór biotyny?

Biotyna jest wchłaniana z pożywienia przez komórki jelitowe. Biotynę można wchłaniać tylko w postaci wolnej. Jeśli biotyna wiąże się z białkami, musi najpierw zostać z nich uwolniona w procesie trawienia. Do tego uwolnienia niezbędny jest enzym biotynidaza.
 

Niedobór biotynidazy

Niedobór biotynidazy jest chorobą wynikającą ze zmniejszonej aktywności enzymu biotynidazy. Niedobór biotynidazy jest chorobą dziedziczną. Tak więc, jeśli u dziecka zostanie potwierdzony niedobór biotynidazy, wówczas predyspozycja do choroby została odziedziczona zarówno po matce, jak i ojcu.
 
W większości przypadków rodzice są zdrowi. Powodem jest to, że nie tylko powodują choroby, ale mają także zdolność do prawidłowego funkcjonowania biotynidazy. Dzięki temu nie cierpią na niedobór biotynidazy.
 
W wyjątkowych przypadkach może się zdarzyć, że u jednego z rodziców rozwinie się późna, łagodna postać choroby. Osoba taka nabyła predyspozycje do choroby od obojga rodziców.
 
Początkowe objawy niedoboru biotynidazy najczęściej pojawiają się w  okresie noworodkowym.
 

Objawy niedoboru biotynidazy obejmują:

  • drgawki,
  • zaburzenia koordynacji ruchowej,
  • redukcja napięcia mięśniowego,
  • opóźnienie psychomotoryczne,
  • łojotokowe zapalenie skóry,
  • wypadanie włosów
  • zaburzenia widzenia,
  • zapalenie rogówki,
  • zwężenie pola widzenia,
  • zaburzenia układu oddechowego,
  • brak prawidłowego rozwoju,
  • wymioty,
  • biegunki.

Co może powodować niedobór biotyny?

Inne czynniki zwiększające ryzyko niedoboru biotyny to:
 
  • palenie,
  • alkoholizm,
  • uzależnienie od narkotyków,
  • usunięcie części lub całości żołądka,
  • przyjmowanie niektórych leków (izotretynoina, antybiotyki).

U kogo może wystąpić niedobór biotyny?

Ryzyko niedoboru biotyny jest zwiększone u osób, które:
 
  • spożywają duże ilości surowych jaj,
  • są leczone długotrwale antybiotykami,
  • cierpią na niedostateczną aktywność biotynidazy.
 
 
Najczęstsze objawy niedoboru biotyny opisano w poniższej tabeli

Przemówienia

Charakterystyczne objawy

skóra

  • wypadanie włosów
  • sucha skóra,
  • czerwone, łuszczące się wysypki.

neurologiczne

  • drgawki,
  • zmniejszenie napięcia mięśniowego (hipotonia),
  • zaburzenia koordynacji ruchowej (ataksja),
  • mrowienie kończyn ,
  • opóźnienie rozwoju u dzieci.

trawienny

  • mdłości,
  • wymioty.


Biotyna w tabletkach

Wielu z nas stosowanie produktów z biotyną kojarzy się przede wszystkim ze zdrowymi włosami i paznokciami. Jednak wyniki badań wykazujące skuteczność biotyny w tym zastosowaniu nie są wystarczające.
 
W niektórych przypadkach, takich jak zespół łamliwych paznokci lub niedające się rozczesać włosy, pomocne może być dodatkowe stosowanie biotyny.


 
Szczególnie zalecane jest suplementacyjne stosowanie biotyny syntetycznej:
 
  • w przypadku wykrytego niedoboru biotyny u noworodków
  • u pacjentów długotrwale stosujących antybiotyki,
  • u osób spożywających duże ilości surowych jaj.
 

Czy biotyna ma skutki uboczne?

Jak dotąd nie zidentyfikowano ryzyka przedawkowania lub toksyczności biotyny.