Chlorella to niezwykła alga pochodząca z Azji. Nie bez powodu należy do tzw. „superfoods”, czyli grupy produktów spożywczych o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. To prawdziwa bomba witaminowa – zawiera m.in. wysoką zawartość chlorofilu, aminokwasów i kwasu foliowego. Najczęściej stosowana jest w postaci proszku jako składnik koktajli owocowo-warzywnych, ale sprawdza się również jako dodatek do deserów, sosów, zup i makaronów. Innym sposobem na uzupełnienie chlorelli jest przyjmowanie tabletek.
 

Chlorella - co to jest?

Chlorella to jednokomórkowa alga, która występująca głównie w zimnych wodach słodkich.
Chlorella występuje naturalnie w słodkich wodach, takich jak jeziora, rzeki i stawy na całym świecie. Może rosnąć w różnych warunkach klimatycznych, ale preferuje ciepłe i słoneczne środowiska.
 
W celu produkcji suplementów diety, chlorella jest często uprawiana w kontrolowanych warunkach, w specjalnych zbiornikach z wodą i sztucznym światłem. Uprawa chlorelli w taki sposób pozwala na kontrolowanie jakości produktu i zapewnia czystość i skuteczność produktu końcowego.
 

Chlorella uzupełnia codzienną dietę w składniki odżywcze takie jak:

aminokwasy: glutamina, alanina, arginina, prolina, fenyloalanina, glicyna, izoleucyna, histydyna, leucyna, lizyna, metionina, ornityna, seryna, tyrozyna, treonina, walina
polisacharydy: skrobia, glukoza
barwniki: chlorofil, alfa-karoten, beta-karoten, luteina, zeaksantyna
wielonienasycone kwasy tłuszczowe: kwas linolowy, kwas alfa-linolenowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy, kwas oleinowy
witaminy: A, B, C, E
minerały: wapń, żelazo, jod, fosfor, magnez, cynk, miedź
 
Chlorella składa się głównie z jądra i dużej ilości chlorofilu, któremu zawdzięcza swoją intensywną zieloną barwę, nazwę oraz cenne właściwości lecznicze. Chlorella ma najwięcej chlorofilu nie tylko ze wszystkich alg, ale nawet ze wszystkich roślin - zawartość czystego chlorofilu wynosi od 3 do 5%. Chlorella jest również bogatym źródłem witamin, aminokwasów, cukrów i kwasów nukleinowych.
 
https://pharmashop24.pl/category/?q=chlorell#top

Właściwości chlorelli
Jedną z unikalnych właściwości chlorelli jest detoksykacja. Ma zdolność wiązania i usuwania z organizmu szkodliwych substancji - toksyn, metali ciężkich (kadm, rtęć, ołów), alkoholu, azotanów, pestycydów i innych chemikaliów obecnych w zanieczyszczonym środowisku.
 
Chlorella działa jak naturalna tarcza, która zapobiega przenikaniu szkodliwych substancji w głąb organizmu. Z tego powodu polecana jest również osobom, które przeszły chemioterapię i radioterapię. Ponadto przyspiesza regenerację wątroby i wspomaga jej prawidłowe funkcjonowanie.
 

Chlorella działa jako:

  • przeciwutleniacz,
  • immunostymulant,
  • źródło białka, witamin i minerałów,
  • środek detoksykujący.
 
Chlorella pomaga zwiększyć produkcję białych krwinek odpowiedzialnych za zwalczanie bakterii i wirusów. Ma właściwości antybakteryjne, dzięki czemu przyspiesza gojenie się ran. Może być również korzystna dla osób, które zmagają się z nieświeżym oddechem lub nadmierną potliwością.
 
Jest niezastąpiona w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takich jak częste zaparcia, wzdęcia czy stany zapalne błony śluzowej jelit. Ponadto poprawia trawienie, obniża poziom cukru i złego cholesterolu we krwi oraz sprzyja odchudzaniu, co jest ważną informacją zwłaszcza dla osób starających się pozbyć zbędnych kilogramów.
 

Dlaczego warto stosować chlorellę?

  • detoksykacja organizmu
  • walka z nieświeżym oddechem
  • zwalcza kaca
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory
  • wzmocnienie odporności
  • chlorella pomaga przy zaparciach i trawieniu
  • profilaktyka anemii w ciąży
  • przydatna w walce z zaparciami
  • suplementacja podczas diet wegańskich i wegetariańskich
chlorella 

Chlorella jest często suplementowana przez wegan i wegetarian. W 100 g tej algi znajduje się aż 58 g pełnowartościowych białek, a także dostarcza ona potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego żelaza. Chociaż chlorella może zawierać trochę witaminy B12, nie jest ona najbogatszym źródłem witaminy B12 i nie zastąpi odpowiedniej suplementacji, co jest szczególnie ważne dla osób na diecie roślinnej.
 

Detoksykacja organizmu

W medycynie alternatywnej chlorella jest uważana za główny środek odtruwający. Obecnie chlorella jest najczęściej stosowana przede wszystkim do oczyszczania wątroby. Wątroba, jak wiadomo, sama jest odpowiedzialna za detoksykację organizmu z alkoholu czy metali ciężkich. W 1973 roku japońscy naukowcy donieśli, że przyjmowanie 8 g chlorelli dziennie zwiększyło trzykrotnie wydalanie kadmu z kałem i siedmiokrotnie z moczem.
 

Przydatna w walce z nieświeżym oddechem

Jednym z objawów „zanieczyszczenia” organizmu może być między innymi nieświeży oddech. Innym objawem może być również nieprzyjemny zapach potu. Oczyszczając organizm ze szkodliwych substancji, chlorella pomoże również pozbyć się tych przykrych problemów.
 

Chlorella i kac

Dietetycy twierdzą, że biorąc chlorellę do dwóch godzin przed wypiciem alkoholu, można uniknąć jednego z najmniej przyjemnych aspektów picia, kaca. Chlorella uzupełnia brak minerałów i składników odżywczych, które są wypłukiwane z organizmu podczas picia alkoholu.
 

Chlorella wzmacnia odporność

Chlorella wzmacnia układ odpornościowy. Z badań in vitro i na myszach wynika, że ​​stymuluje produkcję leukocytów, czyli białych krwinek. Chlorella zawiera również glikoproteiny o działaniu przeciwzapalnym, antybiotycznym, obniżającym ciśnienie i cholesterol.
 

Chlorella na trawienie i zaparcia

Chlorella jest prebiotykiem. Oznacza to, że jest doskonałą pożywką dla probiotyków. Chlorella stanowi źródło składników odżywczych niezbędnych do rozwoju bakterii probiotycznych. Chlorella przyspiesza tempo wzrostu przyjaznych bakterii Lactobacillus w jelitach. Rezultatem jest lepsze trawienie. Ułatwia również wchłanianie składników odżywczych. Może łagodzić przewlekłe zaparcia, neutralizować gazy jelitowe i zwalczać zatrucia pokarmowe.
 

Chlorella może zapobiegać anemii w ciąży

Chlorella zawiera duże ilości kwasu foliowego, witaminy B12 i żelaza. Związki te są szczególnie ważne w okresie ciąży, gdyż ich niedobór może mieć bardzo niekorzystny wpływ lub wręcz powodować wady rozwojowe płodu. Dzięki zawartości witamin i składników odżywczych może zapobiegać anemii w czasie ciąży, a także problemom z nadciśnieniem ciążowym.
 

Alternatywa dla mięsa w diecie wegetariańskiej i wegańskiej

Chlorella charakteryzuje się niezwykle wysoką zawartością białka. Warto wiedzieć, że 100 g zawiera aż 58 g tego cennego składnika odżywczego. Proporcja ta jest znacznie korzystniejsza niż w przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego. 100 g wołowiny zawiera  się 25-30 g białka, podczas gdy kurczak ma tylko 24 g. Białka zawarte w chlorelli są pełnowartościowe, ponieważ zawierają aminokwasy egzogenne w proporcji niezbędnej dla organizmu człowieka.
 

Chlorella – skutki uboczne

Algi Chlorella są bardzo dobrze tolerowane przez organizm, a ryzyko wystąpienia działań niepożądanych przy prawidłowym stosowaniu jest niewielkie. Może wystąpić reakcja alergiczna, ale takie przypadki są rzadkie. Osoby wrażliwe na słońce mogą odczuwać działanie fotouczulające.
 
Inne skutki uboczne stosowania chlorelli to uczucie ciężkości, wzdęcia i biegunki – wynika to z dużej zawartości błonnika w tej aldze. Jednak objawy te ustępują samoistnie po krótkim czasie.
 
Może dojść również do zaostrzenia zmian trądzikowych związanych z detoksykacją organizmu. Jeśli działania niepożądane nie ustępują samoistnie, skonsultuj się z lekarzem.
 
Chlorella może powodować u niektórych osób:
  • obrzęk twarzy lub języka
  • wrażliwość na światło słoneczne
  • zaburzenia trawienia
  • trądzik
  • zmęczenie
  • apatię
  • bóle głowy
  • zawroty głowy
 

Chlorella – jak stosować?

Dawkowanie chlorelli jest bardzo ważne, ponieważ odpowiednia ilość decyduje o jej skuteczności. Osoba dorosła powinna przyjmować 2 - 5 g w ciągu dnia. Chlorella w tabletkach to jednak nie jedyna opcja, ponieważ można ją spożywać również w postaci proszku – wtedy dzienna porcja to 2 - 3g.
 
Proszek z alg najczęściej dodaje się do koktajli, ciast, sosów i deserów, ale trzeba uważać na charakterystyczny rybny posmak, jaki może nadać potrawom. Możesz go zniwelować sokiem jabłkowym lub ananasowym. Suplementacja powinna trwać dwa miesiące, po czym zalecana jest przerwa. Zdecydowanie nie należy spożywać tych alg dłużej niż sześć miesięcy.
 
 Chlorella Organic BIO 300 tabletek - Medfuture (Algi chlorella vulgaris)