10 faktów na temat aronii
2022-09-01 10:15:00Aronia to gorzki owoc, który jest niejadalny na surowo. Jednak pomimo gorzkiego smaku należy do superfoods dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, zwłaszcza polifenoli.
Aronia pochodzi ze wschodu Ameryki Północnej i zaczęła być uprawiana w Europie w 1700 roku. Jest również szeroko rozpowszechniona w północnej części Europy na terenie Niemiec, Polski, Białorusi i Rosji.
Zawartość witamin i minerałów w aronii
Aronia w 100 g zawiera 45 kcal; 0,4 g tłuszczu; 10 g węglowodanów; 16,9 g błonnika i 1,6 g białka, dużo antyoksydantów, zwłaszcza polifenoli, 1480 mg antocyjanów i 664 mg proantocyjanidyn. Zawiera również witaminy A, B, C, E, K, a z minerałów potas, wapń, magnez, fosfor, sód, mangan, żelazo, cynk, jod i bor.
Aronia wzmacnia odporność, poprawia widzenie, zapobiega nowotworom, utrzymuje zdrowy mózg, usuwa wolne rodniki, działa antybakteryjnie, obniża ciśnienie krwi i tym samym chroni serce, poprawia stan skóry, utrzymuje stabilny poziom cukru we krwi, utrzymuje zdrowe drogi moczowe.
UWAGA!
Aronię należy spożywać w małych dawkach, najlepiej jedną łyżkę dziennie, w przeciwnym razie mogą wystąpić problemy z trawieniem! Aronia nie jest odpowiednia dla kobiet w ciąży i dzieci poniżej trzeciego roku życia!
Aronia wzmacnia odporność
Aronia zawiera znaczną ilość witaminy C, która stymuluje aktywność białych krwinek, a także jest kluczowym składnikiem w produkcji kolagenu. Kolagen jest integralną częścią wzrostu i naprawy nowych tkanek, narządów, naczyń krwionośnych i komórek.
Aronia poprawia wzrok
Karoteny zawarte w aronii są w stanie redukować stres oksydacyjny w gałkach ocznych, zapobiegając tym samym zwyrodnieniu plamki żółtej oraz spowalniając lub zapobiegając rozwojowi zaćmy. Karoteny są jednymi z najsilniejszych antyoksydantów i występują w znacznych ilościach w aronii.
Aronia zapobiega nowotworom
Aronia zawiera dużo antocyjanów, które mają silne właściwości przeciwnowotworowe. Aronia, która ma wyższe stężenia antocyjanów niż bardziej popularne borówki, może mieć wpływ na wzrost raka poprzez skuteczne hamowanie wzrostu komórek rakowych poprzez blokowanie różnych etapów życia komórki rakowej, a także indukowanie procesu zwanego apoptozą, który powoduje, że komórka raka obumiera sama.
Aronia poprawia zdrowie mózgu
Antocyjany znajdujące się w aronii są bezpośrednio związane ze zwiększeniem aktywności połączeń nerwowych i zmniejszeniem stresu oksydacyjnego w mózgu, zmniejszając w ten sposób częstość występowania i początek choroby Alzheimera, demencji i innych związanych z wiekiem zaburzeń poznawczych.
Aronia usuwa z organizmu wolne rodniki
Aronia jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, od kwercetyny, epikatechiny, kwasu kawowego i malwidyny po luteinę, zeaksantynę i karoten. Skuteczne działanie antocyjanów i flawonoidów to jedna z najbardziej imponujących i unikalnych właściwości tego owocu.
Aronia działa antybakteryjnie
Ostatnie badania wykazały, że aronia ma bezpośredni wpływ na częstą grypę i infekcje bakteryjne jelit i dróg oddechowych, co czyni ją popularnym środkiem zapobiegawczym w sezonie grypowym i bardzo pomocnym w przypadku wystąpienia objawów przeziębienia.
Aronia obniża ciśnienie krwi, a tym samym chroni serce
Zawartość potasu w aronii jest na tyle wysoka, że ma zauważalny wpływ na zdrowie serca, głównie dlatego, że potas jest środkiem rozszerzającym naczynia krwionośne i może łagodzić nacisk na układ sercowo-naczyniowy. Rozluźniając naczynia krwionośne i tętnice, zwiększa się przepływ krwi, obniża się ciśnienie krwi i zmniejsza się ryzyko zawału serca lub udaru mózgu.
Aronia poprawia stan skóry
Aronia zawiera różne składniki, które poprawiają zdrowie i wygląd skóry. Stres oksydacyjny wpływa na skórę wraz z wiekiem, powodując zmarszczki, plamy starcze i zwiększone blizny. Przeciwutleniacze w aronii zapobiegają tym związanym z wiekiem objawom, a dzięki właściwościom ściągającym, jagody te mogą naprawdę wygładzić skórę.
Aronia utrzymuje stabilny poziom cukru we krwi
Błonnik w aronii wiąże się ze zwiększoną regulacją insuliny, co pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi oraz zapobiega skokom i spadkom cukru, które mogą być tak niebezpieczne dla osób z cukrzycą.
Aronia dba o zdrowie dróg moczowych
Jeśli kiedykolwiek doświadczyłeś bólu związanego z infekcją dróg moczowych, zrobisz wszystko, aby upewnić się, że to się nie powtórzy. Sok żurawinowy od dawna jest znanym lekarstwem dla wielu osób podatnych na te infekcje. Stwierdzono jednak, że sok z aronii jest 5-10 razy skuteczniejszy. Wynika to prawdopodobnie z niezwykle wysokiej zawartości kwasu chinowego, który powoduje, że mocz jest tak kwaśny, że zapobiega rozwojowi bakterii i tworzeniu się kamieni nerkowych.