Amla lub agrest indyjski są to synonimy dla gatunku średniej wielkości drzewa liściastego pochodzącego z Azji. Jej drobne, zielone owoce kształtem przypominają agrest lub winogrona i mają niepowtarzalny smak – kwaśny i gorzki jednocześnie.

Jakie zastosowanie mają owoce amli?

Owoce amli (Emblica officinalis / Phyllanthus emblica) to jedna z najpopularniejszych substancji roślinnych o szerokim zastosowaniu w medycynie, kuchni i przemyśle kosmetycznym. Wszystkie części – w tym owoce, nasiona, liście, korzeń, kora i kwiaty – były szeroko stosowane w różnych ajurwedyjskich preparatach ziołowych od co najmniej 2000 lat.

Amla zawiera witaminy, minerały i substancje bioaktywne, które mogą pomóc nam lepiej radzić sobie z niektórymi chorobami.

➀ Amla wzmacnia odporność i pomaga w walce z przeziębieniem

Amla jest uważana za jedno z najbogatszych naturalnych źródeł witaminy C. Regularne spożywanie witaminy C wiąże się z lepszą pracą komórek układu odpornościowego, a nawet może skrócić czas trwania przeziębienia. 100 gramowa porcja świeżych owoców amli zawiera tyle witaminy C, co 20 pomarańczy.

➁ Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy

Wysoka zawartość witaminy C wraz z bioflawonoidami, garbnikami i fenolami sprawia, że ​​amla jest doskonałym przeciwutleniaczem. Połączenie tych składników przeciwutleniających przyczynia się do ograniczenia utleniania komórek i namnażania wolnych rodników. Wolne rodniki powodują stan zapalny, który jest przyczyną większości chorób i są odpowiedzialne za przedwczesne starzenie się i uszkodzenie komórek. Przeciwutleniacze zawarte w amli pomagają neutralizować wolne rodniki i zmniejszać stany zapalne w organizmie.

➂ Obniża cholesterol

Amla pomaga w obniżeniu „złego” cholesterolu LDL i utrzymaniu optymalnego poziomu „dobrego” cholesterolu HDL. Może również zmniejszać gromadzenie się tłuszczu w tętnicach i żyłach, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy.

Amla owoc mielony 50 g - Medfuture

➃ Usprawnia procesy trawienne

Amla wspomaga trawienie, zwiększając działanie soków żołądkowych rozkładających pokarm i może pomóc złagodzić objawy takich schorzeń, jak zespół jelita drażliwego. Zawiera także błonnik, który pobudza perystaltykę jelit i pomaga zapobiegać zaparciom. W 100 gramach amli znajdziemy około 3 gramy błonnika.

➄ Pomaga w utracie wagi

Amla przyspiesza metabolizm, poprawia syntezę białek i ogranicza odkładanie się tłuszczu. Działanie redukujące wagę Amli może być szczególnie korzystne dla osób cierpiących na choroby takie jak cukrzyca czy problemy sercowo-naczyniowe.

➅ Ma doskonałe właściwości przeciwzapalne

Amla posiada zdolność działania na poziomie komórkowym, ograniczając wytwarzanie komórek prozapalnych występujących w chorobach przewlekłych. Liczne badania wykazały skuteczność ekstraktu z amli w leczeniu kataru siennego, zapalenia stawów, osteoporozy i bólu stawów.

➆ Wspomaga prawidłowy poziom glukozy we krwi

Amla wspomaga metabolizm i może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi. Dodatkowo poprawia wrażliwość insulinową komórek oraz zapobiega wahaniom cukru po posiłku.

➇ Wspomaga zdrowie włosów i skóry

Oprócz wspomnianych korzyści dla naszego zdrowia, amla korzystnie wpływa również na zdrowie włosów i skóry. Wykazano, że stosowana miejscowo wspomaga wzrost włosów, poprawia ich strukturę, zapobiega rozdwajaniu się końcówek, a jej siła przeciwutleniająca pomaga zwalczać przedwczesne siwienie.
W kosmetyce amla sprawdziła się jako środek do usuwania zanieczyszczeń – głęboko oczyszcza skórę, nadając jej blask. Nadaje się do każdego rodzaju skóry, szczególnie tej poszarzałej i dojrzałej, doskonale regeneruje skórę i zwalcza oznaki starzenia.


Jak zrobić maseczkę na twarz ze sproszkowanych owoców amli
  1. W misce połącz 1-2 łyżki sproszkowanych owoców amla, 2 łyżki jogurtu i 1 łyżkę miodu.
  2. Dokładnie wymieszaj składniki, aby uzyskać jednolitą masę.
  3. Oczyść twarz przed nałożeniem maseczki.
  4. Nałóż maseczkę na twarz, unikając obszarów wokół oczu i ust.
  5. Pozostaw maseczkę na twarzy przez około 15-20 minut.
  6. Po upływie czasu zmyj maseczkę letnią wodą.
  7. Delikatnie osusz twarz i nałóż nawilżający krem.

W jakiej formie powinienem przyjmować amlę?

Amlę można spotkać pod różnymi postaciami – jako suszone owoce, zagęszczony sok, proszek, kapsułki czy olej. Same owoce lub ich proszek stosuje się zwykle w ilości od 1 do 3 g dziennie, zaleca się picie soku amla w zakresie od 10 do 20 ml dziennie.

Jak przygotować napar ze sproszkowanych owoców amli?

 
Aby przygotować napar ze sproszkowanych owoców amla, wykonaj poniższe kroki:
 
Składniki:
1-2 łyżki sproszkowanych owoców amla
1 szklanka wody
Przygotowanie:
Zagotuj wodę.
Gdy woda osiągnie wrzenie, dodaj 1-2 łyżki sproszkowanych owoców amla do wrzącej wody.
Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 5-10 minut. To pozwoli składnikom uwalniać swoje właściwości w naparze.
Jeśli chcesz osiągnąć bardziej intensywny smak możesz gotować amlę przez dłuższy czas.
Po upływie tego czasu, wyłącz ogień i odstaw garnek z naparem na chwilę, aby ostygł.
Następnie przecedź napar, usuwając sproszkowane resztki owoców amla. Możesz użyć sitka, gazy, czy nawet kawałka czystej bawełnianej tkaniny.
Twój napar z sproszkowanych owoców amla jest gotowy do spożycia.