• Kategorie
  • Szukaj
  • Zioła polepszające trawienie i metabolizm

Poprzez trawienie organizm pozyskuje składniki odżywcze z pożywienia. Ten codzienny proces może nie przebiegać gładko, jeśli stosujesz dietę o nieodpowiednim składzie lub zaczniesz jeść tłuste jedzenie. Kiedy czujesz się pełny, masz mdłości lub wzdęcia, dobrze jest mieć pod ręką odpowiednie zioła, aby wesprzeć i przyspieszyć proces trawienia i metabolizmu.

Trawienie to proces, podczas którego żywność jest rozkładana i trawiona. Następnie przemieszcza się w dół przez układ pokarmowy, gdzie do organizmu wchłaniane są z niej ważne składniki odżywcze. To, czego organizm nie może zużyć musi ulec wydaleniu.

Sprawdź zioła, które ułatwiają i przyśpieszają długi proces trawienia pokarmów.

Kudzu wpływa na funkcję trawienia i fizjologię stresu, wspomaga redukcję napięcia, zmęczenia, poprawia nastrój, zmniejsza chęć do sięgania po alkohol i nikotynę i inne używki.
Wysyłka w ciągu 24 godziny
16.65
szt. Dodaj do ulubionych
Ostropest plamisty cechuje się silnymi właściwościami odtruwającymi. Zapobiega uszkodzeniom wątroby powstrzymując większość toksyn.
Wysyłka w ciągu 24 godziny
11.00
szt. Dodaj do ulubionych
Ostropest plamisty cechuje się silnymi właściwościami odtruwającymi. Zapobiega uszkodzeniom wątroby powstrzymując większość toksyn.
Wysyłka w ciągu 24 godziny
6.50
szt. Dodaj do ulubionych
Forskolin nasila rozkład tłuszczu w tkance tłuszczowej (lipoliza), dzięki czemu pomaga w walce z nadwagą i otyłością.
Wysyłka w ciągu 24 godziny
27.50
szt. Dodaj do ulubionych
  Vilcacora jest lianą, którą można spotkać w dżunglach Ameryki południowej - najlepsze gatunki rosną jednak w Peru. Potocznie określana jest jako „wilcza kora” lu
Wysyłka w ciągu 24 godziny
11.00
szt. Dodaj do ulubionych
Kozieradka jest jednym z najskuteczniejszych środków wzmacniających. Przyczynia się do znacznego przyrostu na wadze u rekonwalescentów po ciężkich chorobach.
Wysyłka w ciągu 24 godziny
5.50
szt. Dodaj do ulubionych
Pobudzają pracę wątroby oraz nerek. Mniszek wspomaga także trawienie. Pozytywnie wpływa na pracę żołądka.
Wysyłka w ciągu 24 godziny
10.60
szt. Dodaj do ulubionych
Liść pokrzywy zawiera wiele witamin i minerałów: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo, jod, krzem i siarkę, witaminy A, B2, B5, C oraz K oraz wiele związków organicznych jak flawonoidy i fitosterole.
Wysyłka w ciągu 24 godziny
8.90
szt. Dodaj do ulubionych
Roślina ta zawiera ponad 40 substancji aktywnych, z których główne to olejki eteryczne, garbniki, gorycze, flawonoidy, kwasy organiczne i furanokumaryny. Dzięgiel ...
Wysyłka w ciągu 24 godziny
7.70
szt. Dodaj do ulubionych
Ziele przytulii czepnej (Herba Galii aparinis) zawiera miedzy innymi glukozyd kumarynowy (asperulozyd), kwasy: cytrynowy, galusowy, salicylowy, galigarbnikowy oraz...
Wysyłka w ciągu 24 godziny
9.90
szt. Dodaj do ulubionych
Obniżając aktywność ośrodkowego układu nerwowego, prowadzi do zmniejszenia napięcia i wyciszenia. Pomaga w osiągnięciu stanu odprężenia. 
Wysyłka w ciągu 24 godziny
9.96
szt. Dodaj do ulubionych
Kwiat 🌸 czarnego bzu stosowany jest w różnego rodzaju syropach, naparach i nalewkach. Można go także wykorzystać do inhalacji dróg oddechowych, parówek i kąpieli.
Wysyłka w ciągu 24 godziny
11.60
szt. Dodaj do ulubionych

Pokrzywa

Pokrzywa jest uważana za cudowne zioło już od czasów starożytnych. Od zawsze była stosowana w medycynie i ziołolecznictwie ze względu na swoje właściwości. Do dziś zbiera się nie tylko łodygę, ale także liście jej lub jej kłącza.

  • łagodzi objawy biegunki i wzdęć
  • pomaga przyśpieszyć przemianę materii
  • wspomaga prawidłowe trawienie
  • tłumi niepożądane objawy związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego i menopauzą
  • pobudza libido
  • tłumi reakcje alergiczne i zwalcza infekcje
  • ułatwia regenerację mięśni po wzmożonym wysiłku fizycznym

Koci pazur (Vilcacora)

Vilcacora jest najczęściej stosowana jako napar lub nalewka. Zdrewniała wewnętrzna kora kociego pazura zawiera unikalną kombinację alkaloidów. Zazwyczaj jest cięta na małe włókna, a następnie suszona. Odwar z rośliny ma stosunkowo niewyraźny smak i zapach oraz brązowo-czerwony kolor.

  • pomaga w problemach trawiennych
  • znacząco wzmacnia układ immunologiczny
  • działa przeciwko wirusom, stanom zapalnym i grzybom
  • ma silne działanie antyoksydacyjne
  • łagodzi przewlekły ból
  • spowalnia przedwczesne starzenie się organizmu

Bazylia

To roczne zioło, które jest jedną z najpopularniejszych przypraw kuchni śródziemnomorskiej, zwłaszcza kuchni włoskiej. Jej aromat jest bardzo wyrazisty. Świeże lub suszone liście bazylii tradycyjnie dodaje się do pomidorów, serów, sałatek, ryb, a także do makaronów i różnych sosów. Można z niej również zrobić herbatę, która korzystnie wpływa na trawienie.

  • działa przeciw skurczom żołądka i zwiększa wydzielanie soków trawiennych
  • zmniejsza wzdęcia
  • pobudza apetyt
  • wzmacnia odporność, zwalcza gorączki i przeziębienia
  • uśmierza ból
  • zawiera dużą ilość antyoksydantów i jednocześnie oczyszcza organizm
  • łagodzi stres i depresję, uspokaja umysł
  • u kobiet karmiących wspomaga produkcję mleka 
  • reguluje poziom cukru i ciśnienie krwi

Bez czarny

Bez czarny (łac. Sambucus nigra) to krzew lub drzewo osiągające wysokość około siedmiu metrów. Jego charakterystyczną cechą są białe drobne kwiaty i czarne jagody rosnące w gęstych gronach. Można go znaleźć prawie na całej półkuli północnej.

Jego zdrowotne właściwości zostały już opisane przez samego Hipokratesa, ale według zachowanych dowodów sięgają jeszcze wcześniej.

  • walczy z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi
  • jest bogaty w antyoksydanty oraz witaminy A, B i C
  • pomaga przy problemach oddechowych i trawiennych
  • działa przeciwzapalnie i odtruwa organizm
  • łagodzi bóle głowy, zębów itp.
  • pomaga przy gorączce i przeziębieniach
  • wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby i pęcherzyka żółciowego

Łopian

Korzeń łopianu ma bardzo wyrazisty smak i jest przyjemnie chrupiący. Nic więc dziwnego, że jest to bardzo popularna przyprawa w kuchni, na przykład w Japonii. Łopian jest bogaty w błonnik, witaminy B6, a także magnez i potas. Wywar z korzenia łopianu nie tylko uwolni Cię od różnego rodzaju dolegliwości, ale z pewnością będzie też dobrze smakował.

  • reguluje trawienie i obniża poziom cukru we krwi
  • oczyszcza krew z toksyn i metali ciężkich
  • poprawia pracę układu limfatycznego
  • działa moczopędnie
  • działa przeciwzapalnie
  • koi podrażnioną skórę i redukuje oznaki przedwczesnego starzenia

Nagietek

Nagietek nazywany jest inaczej fałszywym szafranem (ze względu na jego kolorystykę) lub złotem Marii Panny. Roślina ta uwielbia słoneczne miejsca i można ją znaleźć w strefie umiarkowanej i podzwrotnikowej półkuli północnej. Lecznicze właściwości nagietka znane są od czasów starożytnych i zostały docenione zarówno przez ludowych zielarzy, jak i botaników klasztornych.

Olejki eteryczne, nalewki lub wywary z nagietka są zwykle przygotowywane z suszonych płatków. Kwiaty dodawane są również do mieszanek herbacianych, które często działają leczniczo i łagodząco.

  • zmniejsza uszkodzenia organizmu przez wolne rodniki
  • działa przeciwzapalnie, bez problemu radzi sobie np. z zapaleniem spojówek
  • zwalcza infekcje wywołane przez bakterie, wirusy lub grzyby
  • przyspiesza gojenie się ran, wysypek i drobnych oparzeń
  • tłumi skurcze, w tym skurcze menstruacyjne lub te związane z ciężkim wysiłkiem fizycznym
  • pomaga przy problemach z hemoroidami
  • pielęgnuje jamę ustną
  • odżywia skórę
  • polecany przy problemach z żylakami.

Mniszek lekarski

Jest bogatym magazynem różnych witamin (A, B, C i K), wapnia, żelaza i wielu innych korzystnych dla organizmu substancji. Mniszek jest kwiatem jadalnym. Dlatego oprócz funkcji dekoracyjnej może służyć również do przygotowywania różnych potraw lub bezkofeinowego zamiennika kawy i czarnej herbaty. Najpopularniejszy jest jednak napar z korzenia. Jego smak jest nieco gorzki, ale uzyskane korzyści są tego warte.

  • poprawia trawienie
  • wspomaga redukcję wagi
  • wspomaga pracę wątroby i odtruwa organizm
  • wzmacnia kości
  • jest bogaty w antyoksydanty i poleca się go osobom z cukrzycą
  • zwalcza infekcje